Επικράτησαν οι μετριοπαθείς στην Κολομβία

Επικράτησαν οι μετριοπαθείς στην Κολομβία

1' 37" χρόνος ανάγνωσης
Ακούστε το άρθρο

Τραυματισμένη, αλλά ζωντανή βγήκε από τις βουλευτικές εκλογές της Κολομβίας η ιστορική συμφωνία ειρήνης που συνήψε το 2016 ο πρόεδρος της χώρας Χουάν Μανουέλ Σάντος με το αριστερό αντάρτικο FARC, τερματίζοντας έναν από τους πιο μακροχρόνιους εμφυλίους πολέμους της Λατινικής Αμερικής.

Το δεξιό κόμμα του Δημοκρατικού Κέντρου, που ίδρυσε ο πρώην πρόεδρος και νυν γερουσιαστής Αλβαρο Ουρίμπε, ήρθε πρώτο στις εκλογές για τη Γερουσία συγκεντρώνοντας το 16% των ψήφων και ισοβάθμησε με τους Φιλελευθέρους στις εκλογές για τη Βουλή. Ο Ουρίμπε είχε αντιταχθεί σφοδρά στη συμφωνία με το FARC και είχε δεσμευθεί ότι θα την ακυρώσει, εφόσον εξασφάλιζε την πλειοψηφία. Ωστόσο, τα τρία μετριοπαθή κόμματα που σχημάτισαν την κυβερνητική συμμαχία του Σάντος υπερίσχυσαν της παράταξης του Ουρίμπε συγκεντρώνοντας το 43% των ψήφων για τη Βουλή και το 38% για τη Γερουσία, ενώ τα κόμματα της Αριστεράς, που επίσης στηρίζουν τη συμφωνία ειρήνης, συγκέντρωσαν το 11% και στα δύο σώματα. Το ίδιο το FARC, που μετασχηματίστηκε σε πολιτικό κόμμα αφότου παρέδωσε τα όπλα, το 2016, απέτυχε παταγωδώς στις πρώτες εκλογές όπου έλαβε μέρος, συγκεντρώνοντας λιγότερο από το 1% των ψήφων. Η προσέλευση στις κάλπες υπολογίζεται στο 50% των ψηφοφόρων.

Καθησυχαστικές για τις αγορές και τους διεθνείς επενδυτές ήταν οι προκριματικές εκλογές των δύο παρατάξεων ενόψει των προεδρικών εκλογών της 27ης Μαΐου. Σε χωριστές ψηφοφορίες, οι εκλογείς της Αριστεράς ανέδειξαν υποψήφιο τον άλλοτε αντάρτη Γκουστάβο Πέτρο, ενώ εκείνοι της Δεξιάς ανέδειξαν τον Ιβάν Ντούκε του Δημοκρατικού Κέντρου. Στις προκριματικές της Δεξιάς προσήλθαν 6 εκατομμύρια ψηφοφόροι έναντι 3,5 εκατομμυρίων του αντίπαλου στρατοπέδου, γεγονός που ερμηνεύθηκε ως αισιόδοξος οιωνός για τον Ντούκε. Ο Πέτρο είχε προκαλέσει ανησυχία στους επενδυτές με τις εξαγγελίες του για μια «κοινωνική οικονομία», με αύξηση της φορολογίας, απεξάρτηση της Κολομβίας από την παραγωγή πετρελαίου, που αντιπροσωπεύει το κύριο εξαγωγικό προϊόν της, και στροφή στον αγροτικό τομέα. Ο εν ενεργεία πρόεδρος Σάντος δεν θα κατέβει στις προσεχείς εκλογές, όπως δεν θα κατέβει και ο ηγέτης του FARC Ροδρίγο Λοντόνιο, ο οποίος επικαλείται λόγους υγείας.

 

Λάβετε μέρος στη συζήτηση 0 Εγγραφείτε για να διαβάσετε τα σχόλια ή
βρείτε τη συνδρομή που σας ταιριάζει για να σχολιάσετε.
Για να σχολιάσετε, επιλέξτε τη συνδρομή που σας ταιριάζει. Παρακαλούμε σχολιάστε με σεβασμό προς την δημοσιογραφική ομάδα και την κοινότητα της «Κ».
Σχολιάζοντας συμφωνείτε με τους όρους χρήσης.
Εγγραφή Συνδρομή