Ο Αμερικανός υπουργός Αμυνας Τζέιμς Μάτις στην Καμπούλ

Ο Αμερικανός υπουργός Αμυνας Τζέιμς Μάτις στην Καμπούλ

51" χρόνος ανάγνωσης
Ακούστε το άρθρο

Ο υπουργός Άμυνας των ΗΠΑ Τζέιμς Μάτις, που έφθασε σήμερα στην Καμπούλ για μια επίσημη επίσκεψη που δεν είχε ανακοινωθεί για λόγους ασφαλείας, δήλωσε ότι η Ουάσινγκτον έχει «ενδείξεις» πως ορισμένα στοιχεία των Ταλιμπάν ενδιαφέρονται να εξερευνήσουν το ενδεχόμενο συνομιλιών για να υπάρξει ειρήνευση και να τερματιστεί ο πόλεμος η τελευταία φάση του οποίου διαρκεί πάνω από 16 χρόνια.

«Έχουμε αντιληφθεί πως υπάρχει ενδιαφέρον από μέρους των Ταλιμπάν», είπε ο Μάτις σε δημοσιογράφους λίγο πριν από την προσγείωσή του στην πρωτεύουσα του Αφγανιστάν και διευκρίνισε πως η Ουάσινγκτον έχει αυτές τις ενδείξεις εδώ και μήνες.

Ο πρόεδρος του Αφγανιστάν Άσραφ Γάνι πρότεινε στους Ταλιμπάν συνομιλίες χωρίς κανέναν όρο στους Ταλιμπάν, κάτι που αμερικανοί αξιωματούχοι χαρακτήρισαν σημαντική χειρονομία από πλευράς του.

Ο Μάτις είπε πως κάποιες από τις ενδείξεις αυτές υπήρχαν ήδη πριν ο Γάνι κάνει αυτήν την πρόταση.

«Μπορεί να μην είναι όλοι οι Ταλιμπάν» που θα εγκρίνουν τη διαδικασία, «αυτό μπορεί να απέχει πολύ. Αλλά υπάρχουν στοιχεία των Ταλιμπάν που σαφώς ενδιαφέρονται για συνομιλίες με την αφγανική κυβέρνηση», συμπλήρωσε.

Λάβετε μέρος στη συζήτηση 0 Εγγραφείτε για να διαβάσετε τα σχόλια ή
βρείτε τη συνδρομή που σας ταιριάζει για να σχολιάσετε.
Για να σχολιάσετε, επιλέξτε τη συνδρομή που σας ταιριάζει. Παρακαλούμε σχολιάστε με σεβασμό προς την δημοσιογραφική ομάδα και την κοινότητα της «Κ».
Σχολιάζοντας συμφωνείτε με τους όρους χρήσης.
Εγγραφή Συνδρομή