Προσφυγικό: «Πράσινο φως» από Κομισιόν για το δεύτερο πακέτο 3 δισ. προς την Τουρκία

Προσφυγικό: «Πράσινο φως» από Κομισιόν για το δεύτερο πακέτο 3 δισ. προς την Τουρκία

3' 13" χρόνος ανάγνωσης
Ακούστε το άρθρο

Η Ευρωπαϊκή Επιτροπή έδωσε την Τετάρτη το πράσινο φως για το δεύτερο οικονομικό πακέτο 3 δισ. ευρώ προς την Τουρκία, για τους Σύρους πρόσφυγες που φιλοξενεί στο έδαφός της, όπως είχε υποσχεθεί πριν από δύο χρόνια στο πλαίσιο της μεταναστευτικής συμφωνίας ανάμεσα σε Βρυξέλλες και Αγκυρα.

Καθώς τα 3 δισ. ευρώ του πρώτου πακέτου διατέθηκαν σε μερικές δεκάδες προγράμματα, η Ευρωπαϊκή Επιτροπή «αρχίζει σήμερα να ενεργοποιεί τη δεύτερη δόση» με το ίδιο ποσό «για να διευκολύνει τους πρόσφυγες στην Τουρκία», αναφέρει η Κομισιόν σε ανακοίνωση.

Την απόφαση ανακοίνωσε μέσω Twitter και ο Επίτροπος Μετανάστευσης, Εσωτερικών Υποθέσεων και Ιθαγένειας, Δημήτρης Αβραμόπουλος, ο οποίος υπογράμμισε, μεταξύ άλλων, οτι η Ε.Ε. έχει εκπληρώσει στο έπακρο την δέσμευσή της.

«Η ΕΕ προετοιμάζεται για μια καλή συνάντηση με την Τουρκία»

Την ίδια ώρα ο Ευρωπαίος επίτροπος δήλωσε ότι η ΕΕ «προετοιμάζεται για μια καλή συνάντηση στη Βάρνα με την Τουρκία».

Ο Δημήτρης Αβραμόπουλος επεσήμανε από τις Βρυξέλλες ότι η Σύνοδος της Βάρνας θα είναι σημαντική γιατί εκεί θα μπορέσουν να αποσαφηνιστούν πολλές από τις πτυχές που έχουν να κάνουν με τη συνεργασία ανάμεσα στην ΕΕ και την Τουρκία, αλλά και γενικότερα ζητήματα της ευρύτερης περιοχής.

«Προσβλέπουμε σε μια καλή συνάντηση Κορυφής στη Βάρνα και όλοι εργαζόμαστε για την επιτυχία της», ανέφερε ο Έλληνας Επίτροπος.

Συνεχίζοντας, υπογράμμισε ότι η συνεργασία ΕΕ – Toυρκίας αποδείχτηκε θετική στη διαχείριση του προσφυγικού. «Ας συνεχίσουμε γιατί όλα αυτά επηρεάζουν το γενικότερο κλίμα ΕΕ-Τουρκίας», δήλωσε στη συνέχεια, αναφερόμενος στους δύο Έλληνες στρατιωτικούς που κρατούνται στην Τουρκία.

«Θέλω να πιστεύω ότι θα κυριαρχήσει η σύνεση, ο ρεαλισμός και θα εκδηλωθεί η αμοιβαία θέληση να συνεχίσουμε να εργαζόμαστε στον κοινό ευρωπαϊκό μας δρόμο που διανοίγει την ευρωπαϊκή προοπτική της Τουρκίας», κατέληξε ο Δ. Αβραμόπουλος.

Η συνάντηση της ηγεσίας της ΕΕ με τον Πρόεδρο της Τουρκίας, Ρετζέπ Ταγίπ Ερντογάν είναι προγραμματισμένη για τις 26 Μαρτίου. Ωστόσο, στην άτυπη Σύνοδο Κορυφής της ΕΕ, της 23ης Φεβρουαρίου, η ευρωτουρκική συνάντηση στη Βάρνα τέθηκε υπό αίρεση από τον πρόεδρο του Ευρωπαϊκού Συμβουλίου, Ντόναλντ Τουσκ, λόγω της τουρκικής στάσης στην κυπριακή Αποκλειστική Οικονομική Ζώνη.

Στη Σύνοδο Κορυφής στις 22-23 Μαρτίου, οι Ευρωπαίοι ηγέτες θα αξιολογήσουν κατά πόσον πληρούνται οι προϋποθέσεις για τη σύγκληση της συνάντησης στη Βάρνα.

Για τους δύο Ελληνες στρατιωτικούς

Αναφερόμενος στο ζήτημα των δύο Ελλήνων στρατιωτικών που συνελήφθησαν στον Εβρο και εξακολουθούν να κρατούνται από τις τουρκικές αρχές, ο κ. Αβραμόπουλος ευχήθηκε την γρήγορη επιστροφή τους, τονίζοντας ότι αυτό θα ήταν ένα «ισχυρό μήνυμα» προς την Ευρώπη, με την οποία η Τουρκία συνεργάζεται για να αντιμετωπιστούν κοινές προκλήσεις, όπως το προσφυγικό.

Επεσήμανε ότι η συνεργασία Τουρκίας και Ευρώπης είναι μια μακροπρόθεσμη δέσμευση που ξεκίνησε πριν από λίγα χρόνια. «Είναι ένα θέμα κοινής βούλησης και ως προς αυτό οι περιττές κλιμακώσεις πρέπει να αποφεύγονται. Η λήξη αυτών των εντάσεων θα έστελνε ισχυρό μήνυμα πως η Τουρκία και η Ευρώπη πιστεύουν σε αυτή τη σχέση και είναι δεσμευμένες σε αυτήν. Εύχομαι γρήγορα να επιστρέψουν οι δύο Έλληνες στρατιώτες που αυτή τη στιγμή είναι κρατούμενοι στην Τουρκία», ανέφερε ο Δημήτρης Αβραμόπουλος.

Συνεχίζοντας, ο Δ. Αβραμόπουλος επεσήμανε ότι οι δύο στρατιώτες πέρασαν κατά λάθος στην τουρκική πλευρά, σε μια περιοχή που δεν είναι ξεκάθαρα τα σύνορα, διότι στην περιοχή του Έβρου τα σύνορα είναι φυσικά σύνορα, δεν υπάρχουν τείχη και φράχτες και γι’ αυτό παρόμοια περιστατικά έχουν συμβεί και στο παρελθόν. «Τον τελευταίο καιρό πράγματι υπάρχει μια επιβάρυνση στο κλίμα. Είναι προς όφελος όλων των χωρών της περιοχής να βελτιωθεί το κλίμα. Θα ήταν σημαντική κίνηση να επιστραφούν αυτοί οι δύο στρατιώτες στις οικογένειές τους. Το θέμα έχει λάβει δυσανάλογες διαστάσεις από ό,τι πραγματικά είναι», ανέφερε ο Δημήτρης Αβραμόπουλος.

με πληροφορίες από ΑΠΕ-ΜΠΕ

Λάβετε μέρος στη συζήτηση 0 Εγγραφείτε για να διαβάσετε τα σχόλια ή
βρείτε τη συνδρομή που σας ταιριάζει για να σχολιάσετε.
Για να σχολιάσετε, επιλέξτε τη συνδρομή που σας ταιριάζει. Παρακαλούμε σχολιάστε με σεβασμό προς την δημοσιογραφική ομάδα και την κοινότητα της «Κ».
Σχολιάζοντας συμφωνείτε με τους όρους χρήσης.
Εγγραφή Συνδρομή
MHT