ΗΠΑ για γεώτρηση Exxon: Δεν αναμένουμε προβλήματα από την Τουρκία

ΗΠΑ για γεώτρηση Exxon: Δεν αναμένουμε προβλήματα από την Τουρκία

1' 36" χρόνος ανάγνωσης
Ακούστε το άρθρο

Η άφιξη του υφυπουργού Μίτσελ στην Κύπρο αναμένεται να έχει και για τον ίδιο, χαρακτήρα γνωριμίας και συμπεριλαμβάνεται στις επισκέψεις που θα έχει με αξιωματούχους χωρών στην ευρύτερη περιοχή, είπε η πρέσβειρα των ΗΠΑ, Κάθλιν Ντόχερτι.

Η τελευταία έδωσε σήμερα Συνέντευξη Τύπου, κυρίως για τα τεκταινόμενα στην ΑΟΖ, και με την κάθοδο της Exxonmobil.

Οι ΗΠΑ έχουν επανειλημμένα τονίσει το δικαίωμα της Κυπριακής Δημοκρατίας στην εξερεύνηση και εκμετάλλευση των φυσικών πόρων που θα ωφελήσουν και τις δυο κοινότητες, πρόσθεσε και έκανε αναφορά και στο ότι μπορεί να χρειαστούν χρόνια για να γίνει η εκμετάλλευση, στην εξίσωση μπαίνουν και οι τιμές όπως είπε, θέλοντας να μιλήσει με ρεαλισμό για το θέμα.

Η απαρχή από την ExxonMobil θα γίνει με έρευνα που θα αφορά το τι υπάρχει στο βυθό του τεμαχίου 10 ωστόσο η γεώτρηση θα πάρει μερικούς μήνες για να ξεκινήσει. Δεν περιμένουμε προβλήματα από την Τουρκία, τόνισε.

Μπορεί να πάρει χρόνια η εμπορευματοποίηση

Η πρέσβειρα των ΗΠΑ τόνισε επίσης ότι πρέπει να γίνει ακριβοδίκαιος διαμοιρασμός των φυσικών πόρων, ανάμεσα στις δυο κοινότητες, στο πλαίσιο μιας ολοκληρωμένης όπως είπε διευθέτησης. Είναι ξεκάθαρο, είπε, πως μια διευθέτηση του κυπριακού θα εξυπηρετούσε την ανάπτυξη των φυσικών πόρων και θα επιβεβαιωνόταν έτσι πως από αυτή θα ωφελούνταν όλοι οι Κύπριοι.  

«Ως προς το Κυπριακό ελπίζω είπε να υπάρξει νέα προσπάθεια. Δεν υπάρχει χρονοδιάγραμμα ωστόσο ελπίζω οι δυο πλευρές να επανέλθουν σύντομα σε διάλογο και να δώσουν εκεί το βάρος. Ωστόσο οι ΗΠΑ δεν αναμένεται να πάρουν πρωτοβουλία για άρση του αδιεξόδου, όμως οι δύο πλευρές πρέπει να ρίξουν το βάρος τους στο κυπριακό και όχι στο ΦΑ εφόσον η εκμετάλλευση αυτού μπορεί να πάρει χρόνια», ανέφερε.

«Διερευνητικές εργασίες δεν σημαίνει ταυτόχρονα πως υπάρχει κοίτασμα και αν υπάρχει μπορεί να μην είναι πιθανό (οικονομικά και εμπορικά) να αξιοποιηθεί» είπε. Πρόσθεσε πως δεν θέλει να ακουστεί απαισιόδοξη, εφόσον δεν είναι σαν άνθρωπος, αλλά ήθελε να μιλήσει με ρεαλισμό και με την εμπειρία της στο θέμα.

Πηγή: ΚΑΘΗΜΕΡΙΝΗ ΚΥΠΡΟΥ

Λάβετε μέρος στη συζήτηση 0 Εγγραφείτε για να διαβάσετε τα σχόλια ή
βρείτε τη συνδρομή που σας ταιριάζει για να σχολιάσετε.
Για να σχολιάσετε, επιλέξτε τη συνδρομή που σας ταιριάζει. Παρακαλούμε σχολιάστε με σεβασμό προς την δημοσιογραφική ομάδα και την κοινότητα της «Κ».
Σχολιάζοντας συμφωνείτε με τους όρους χρήσης.
Εγγραφή Συνδρομή
MHT