ΗΠΑ: Εθνική αποχή μαθητών κατά της οπλοκατοχής και της βίας στα σχολεία

ΗΠΑ: Εθνική αποχή μαθητών κατά της οπλοκατοχής και της βίας στα σχολεία

3' 41" χρόνος ανάγνωσης
Ακούστε το άρθρο

Δεκάδες χιλιάδες μαθητές σε αμερικανικά σχολεία αποχώρησαν σήμερα από τις τάξεις τους, σε μια μαζική αποχή διάρκειας τουλάχιστον 17 λεπτών, ένα μήνα μετά το μακελειό σε σχολείο της Φλόριντα όπου ένας 19χρονος σκότωσε 17 ανθρώπους, με την ελπίδα να πιέσουν τους πολιτικούς να λάβουν σαφή και συγκεκριμένα μέτρα κατά της οπλοκατοχής.

Παράλληλα, εκατοντάδες μαθητές συγκεντρώθηκαν μπροστά από τον Λευκό Οίκο στην Ουάσιγκτον, φωνάζοντας συνθήματα όπως: «Προστατεύστε το μέλλον μας, όχι στα όπλα» ή «Οι προσευχές, δεν επαρκούν». «Δεν νιώθουμε πλέον ασφαλείς στα σχολεία μας» δήλωσε η 15χρονη Σάρα από το Μέριλαντ, που πήρε μέρος στη διαμαρτυρία έξω από τον Λευκό Οίκο. «Ο Τραμπ προτείνει να δώσει όπλα στους δασκάλους. Αυτό δεν είναι ένα βήμα προς τη σωστή κατεύθυνση». 

Στον απόηχο των κινητοποιήσεων των μαθητών σε όλη την Αμερική, ο Λευκός Οίκος ανακοίνωσε ότι ο Αμερικανός Πρόεδρος, Ντόναλντ Τραμπ, πρόκειται να υπογράψει νομοσχέδιο με σκοπό την αποτροπή της βίας στα σχολεία, όπως μετέδωσε το πρακτορείο Reuters. 

Οι κινητοποιήσεις που πραγματοποιήθηκαν σε ολόκληρη τη χώρα, υπό τον τίτλο «Εθνική Ημέρα Αποχής από τα Μαθήματα» ("#ENOUGH National School Walkout"), στόχευε επίσης στο να αποτίσει φόρο τιμής στα θύματα του μακελειού που διαπράχθηκε σε Λύκειο της Φλόριντας, έναν μήνα μετά την τραγωδία.  

 

ΗΠΑ: Εθνική αποχή μαθητών κατά της οπλοκατοχής και της βίας στα σχολεία-1

Πάνω από 3.000 απεργιακές πορείες έχουν προγραμματιστεί σε όλη την Αμερική αλλά και σε άλλες χώρες παγκοσμίως, όπως διαμηνύουν οι οργανωτές. Η διαμαρτυρία ξεκίνησε στις 10.00 το πρωί τοπική ώρα (16.00 ώρα Ελλάδας) και διήρκησε 17 λεπτά, ήτοι ένα λεπτό για καθέναν από τους 17 ανθρώπους που έπεσαν νεκροί την 14η Φεβρουαρίου από τις σφαίρες του Νίκολας Κρουζ στο Πάρκλαντ.

Όμως, σε πολλά από τα σχολεία, οι μαθητές παρέτειναν την κινητοποίησή τους πέραν του προβλεπόμενου χρόνου. Μεταξύ των διοργανωτών όλης αυτής της πρωτοβουλίας βρίσκεται ο Αλεξάντερ Μποβ, ένας μαθητής Λυκείου ηλικίας 16 ετών, που εργάστηκε για 3 εβδομάδες προκειμένου να στεφθεί με επιτυχία η κινητοποίηση στο λύκειό του στο Μέριλαντ. «Ελπίζουμε να προωθήσουμε τον σκοπό της νομοθεσίας για την οπλοκατοχή, συγκεκριμένα την απαγόρευση των λεγόμενων bump stocks ("υποκόπανος ανάδρασης", σ.σ ένα αξεσουάρ που επιτρέπει να ημιαυτόματα όπλα να ρίχνουν εκατοντάδες σφαίρες το λεπτό), την απαγόρευση των πυροβόλων όπλων, να αποτρέψουμε τους γερουσιαστές μας και τους βουλευτές μας να αγγίξουν χρήματα της NRA», εξήγησε ο ίδιος. 

ΗΠΑ: Εθνική αποχή μαθητών κατά της οπλοκατοχής και της βίας στα σχολεία-2

Στιγμιότυπο από το Live του ΝΒC News με μαθητές να διαδηλώνουν στους δρόμους της Ουάσινγκτον κατά της βίας στα σχολεία. 

Στο Πάρκλαντ, χιλιάδες μαθητές άφησαν τις τάξεις τους και συγκεντρώθηκαν στο ποδοσφαιρικό γήπεδο του σχολείου τους Στόνμαν Ντάγκλας, με το θερμό χειροκρότημα των γονιών τους να τους συντροφεύει, αλλά και υπό ισχυρή αστυνομική παρουσία. Ο Τάι Τόμσον, ο διευθυντής του σχολείου, κάλεσε μαθητές και καθηγητές να σχηματίσουν «τη μεγαλύτερη ομαδική αγκαλιά».

Η αποχή από τα μαθήματα εντάσσεται στο ευρύτερο πλαίσιο των κινητοποιήσεων που πραγματοποιούνται μετά την επίθεση της 14ης Φεβρουαρίου.

Με επικεφαλής επιζώντες μαθητές, ακτιβιστές ασκούν πιέσεις σε τοπικούς και ομοσπονδιακούς βουλευτές για τον περιορισμό της οπλοκατοχής, ενώ συναντήθηκαν ακόμη και με τον Αμερικανό πρόεδρο Ντόναλντ Τραμπ. «Είναι πραγματικά φοβερό πόση ενημέρωση καταφέραμε να παρέχουμε για το ζήτημα αυτό και πόσοι πολλοί άνθρωποι θέλουν να συμμετάσχουν», δήλωσε η Άσλεϊ Σούλμαν, μαθήτρια του Στόουνμαν Ντάγκλας.

ΗΠΑ: Εθνική αποχή μαθητών κατά της οπλοκατοχής και της βίας στα σχολεία-3

Μαθητές από περισσότερα από 2.800 σχολεία θα συμμετάσχουν στη σημερινή κινητοποίηση, πολλοί με τη στήριξη των σχολείων τους, σύμφωνα με τους οργανωτές της, οι οποίοι επίσης συντόνισαν τις Πορείες των Γυναικών πριν δύο χρόνια. Επίσης ο όμιλος τηλεοπτικών δικτύων American Civil Liberties Union and Viacom Inc ανακοίνωσε ότι και τα επτά κανάλια του, μεταξύ των οποίων και το MTV, θα σταματήσουν να μεταδίδουν πρόγραμμα για 17 λεπτά στις 10 το πρωί σε όλες τις χρονικές ζώνες των ΗΠΑ. 

ΗΠΑ: Εθνική αποχή μαθητών κατά της οπλοκατοχής και της βίας στα σχολεία-4

Ο Ρόμπερτ Ράνσι επικεφαλής της υπηρεσίας αρμόδιας για τα σχολεία στην κομητεία Μπρόουαρντ, στην οποία περιλαμβάνεται και το Στόουνμαν Ντάγκλας, δήλωσε ότι θα σεβαστεί το δικαίωμα των μαθητών στην ελευθερία της έκφρασης και θα τους επιτρέψει να συμμετάσχουν στην κινητοποίηση. Όμως άλλες σχολικές περιφέρειες έχουν προειδοποιήσει κατά των κινητοποιήσεων στη διάρκεια του σχολικού ωραρίου, με τους επικεφαλής κάποιων από αυτές να απειλούν με αποβολή των μαθητών, ακόμη και με κυρώσεις εναντίον των γονιών τους.

ΗΠΑ: Εθνική αποχή μαθητών κατά της οπλοκατοχής και της βίας στα σχολεία-5

Εξάλλου, περισσότερα από 40 αμερικανικά κολέγια και πανεπιστήμια, μεταξύ των οποίων το Γέιλ, το Μπράουν και το ΜΙΤ, έχουν ανακοινώσει ότι οι φοιτητές δεν θα έχουν κυρώσεις, αν αποχωρήσουν από τα μαθήματά τους. 

ΗΠΑ: Εθνική αποχή μαθητών κατά της οπλοκατοχής και της βίας στα σχολεία-6

Με πληροφορίες από REUTERS, A.P. 

Λάβετε μέρος στη συζήτηση 0 Εγγραφείτε για να διαβάσετε τα σχόλια ή
βρείτε τη συνδρομή που σας ταιριάζει για να σχολιάσετε.
Για να σχολιάσετε, επιλέξτε τη συνδρομή που σας ταιριάζει. Παρακαλούμε σχολιάστε με σεβασμό προς την δημοσιογραφική ομάδα και την κοινότητα της «Κ».
Σχολιάζοντας συμφωνείτε με τους όρους χρήσης.
Εγγραφή Συνδρομή