«Παντρεύω τον χώρο με τον χρόνο»

«Παντρεύω τον χώρο με τον χρόνο»

1' 1" χρόνος ανάγνωσης
Ακούστε το άρθρο

Υπάρχει μια σκηνή στη βιογραφική ταινία «Η θεωρία των πάντων» (2014), με τον Εντι Ρέντμεϊν να υποδύεται τον Στίβεν Χόκινγκ, που την «έφαγε» το μοντάζ. Εμείς την ξέρουμε από το τρέιλερ του φιλμ. Φοιτητής ακόμα, ο Χόκινγκ εξηγεί στη νεαρή φίλη του –και κατοπινή σύζυγό του– ότι είναι κοσμολόγος.

«Τι πάει να πει αυτό;» τον ρωτάει εκείνη. «Μελετώ το πάντρεμα ανάμεσα στον χώρο και τον χρόνο», αποκρίνεται. «Ιδανικό ζευγάρι», σχολιάζει η κοπέλα γελώντας.

Το φιλμ στέκεται περισσότερο στην υπεράνθρωπη, προσωπική μάχη που έδωσε ο μεγάλος Βρετανός αστροφυσικός για τη ζωή του, ίσως γι’ αυτό φαγώθηκε το «πάντρεμα του χώρου με τον χρόνο». Τελικώς, ο Χόκινγκ πέθανε χθες ήσυχα στον ύπνο του 76 χρόνων. Εζησε περίπου μισό αιώνα περισσότερο απ’ όσο είχαν προβλέψει οι γιατροί όταν διαγνώσθηκε με την ασθένεια των κινητικών νευρικών κυττάρων.

Κι όμως, το εκπληκτικό με τον Χόκινγκ είναι πως αυτός ο κατά τα άλλα σκληροπυρηνικός αστροφυσικός κατέστησε προσιτές μερικές από τις πιο δυσκολονόητες θεωρίες και ανακαλύψεις της σύγχρονης επιστήμης. Μόνο το περίφημο «Χρονικό του χρόνου» (εκδ. Αλεξάνδρεια) πούλησε περισσότερα από 20 εκατομμύρια αντίτυπα και μεταφράστηκε σε 40 γλώσσες. Τώρα που ο Στίβεν Χόκινγκ έγινε ένα με αυτό που από την εποχή του Αϊνστάιν αποκαλείται «χωροχρονικό συνεχές», η μορφή του φαντάζει ακόμα πιο μυθική.

Λάβετε μέρος στη συζήτηση 0 Εγγραφείτε για να διαβάσετε τα σχόλια ή
βρείτε τη συνδρομή που σας ταιριάζει για να σχολιάσετε.
Για να σχολιάσετε, επιλέξτε τη συνδρομή που σας ταιριάζει. Παρακαλούμε σχολιάστε με σεβασμό προς την δημοσιογραφική ομάδα και την κοινότητα της «Κ».
Σχολιάζοντας συμφωνείτε με τους όρους χρήσης.
Εγγραφή Συνδρομή