«Ψυχροπολεμικό» κλίμα με αφορμή τη δηλητηρίαση του Ρώσου διπλού πράκτορα

«Ψυχροπολεμικό» κλίμα με αφορμή τη δηλητηρίαση του Ρώσου διπλού πράκτορα

1' 51" χρόνος ανάγνωσης
Ακούστε το άρθρο

Δριμεία διπλωματική αντιπαράθεση, με κλίμα και στρατόπεδα που επαναφέρουν μνήμες… Ψυχρού Πολέμου, έχει προκαλέσει η απόπειρα δολοφονίας του διπλού πράκτορα Σεργκέι Σκριπάλ στη Βρετανία. 

Στην ήδη, από τις προηγούμενες ημέρες, σφοδρή σύγκρουση μεταξύ Λονδίνου και Μόσχας, ήρθε την Πέμπτη να προστεθεί η σκληρή κοινή δήλωση των ηγετών Βρετανίας, Γαλλίας, Γερμανίας και ΗΠΑ κατά της Ρωσίας.

Στην ανακοίνωση που υπογράφουν οι Ντόναλντ Τραμπ, Τερέζα Μέι, Εμανουέλ Μακρόν και Αγκελα Μέρκελ, γίνεται λόγος, μεταξύ άλλων, για κοινή καταδίκη «με απέχθεια» της επίθεσης κατά του Σκριπάλ και της κόρης του, Γιούλια, που, όπως τονίζεται, απειλεί «την ασφάλεια όλων μας». Αναφέρεται ακόμη ότι η στάση της Ρωσίας, που δεν έδωσε εξηγήσεις για το περιστατικό εντός της προθεσμίας που της δόθηκε, «υπογραμμίζει ακόμη περισσότερο» την ευθύνη της. Λίγο αργότερα, άλλωστε, ο ίδιος ο Ντόναλντ Τραμπ, μιλώντας από τον Λευκό Οίκο, σημείωσε ότι «φαίνεται» πως η Ρωσία κρύβεται πίσω από την απόπειρα δολοφονίας του Σκριπάλ.

Είχε προηγηθεί χθες, Τετάρτη, η ανακοίνωση της Τερέζας Μέι περί απέλασης από τη Βρετανία, 23 Ρώσων διπλωματών.

Ολα τα παραπάνω δεν θα μπορούσαν να μείνουν αναπάντητα από την ρωσική πλευρά, με το Κρεμλίνο να αντιδρά, και μέσω δήλωσης του Σεργκέι Λαβρόφ.

Ο Ρώσος υπουργός Εξωτερικών έκανε λόγο για «πρόστυχες και ανυπόστατες» κατηγορίες από την πλευρά του Λονδίνου, ενώ στη Μόσχα δηλώνουν σε όλους τους τόνους ότι η πολιτική τελεσιγράφων που επιχειρεί η Μέι ενάντια στη Ρωσία με σαθρές και αστήρικτες κατηγορίες δεν πρόκειται να βρει απήχηση.

Ακόμη, από τη Μόσχα, όπως μετέδωσε το εγχώριο πρακτορείο RIA,  αφήνεται ανοιχτό το ενδεχόμενο ανάλογων αντιποίνων μέσω απελάσεων Βρετανών διπλωματών, με τον Λαβρόφ να τονίζει πάντως ότι η Ρωσία θα ενημερώσει προηγουμένως τη Βρετανία για τυχόν αντίποινα σχετικά με την υπόθεση Σκριπάλ, πριν τα ανακοινώσει δημοσίως.

Την ίδια ώρα, θέση για το ζήτημα έλαβε εκ νέου και το ΝΑΤΟ, το οποίο έκανε λόγο για «σαφή παραβίαση των διεθνών κανόνων και συμφωνιών». Οπως δήλωσε ο γενικός γραμματέας Γενς Στόλτεμπεργκ, κατά τη διάρκεια συνέντευξης Τύπου που παραχώρησε σήμερα στις Βρυξέλλες, είναι η πρώτη φορά, από τη σύσταση του ΝΑΤΟ, που γίνεται επίθεση σε χώρα της Συμμαχίας με χρήση νευροτοξικού παράγοντα.

«Πρόκειται για την πιο τοξική ουσία που έχει ποτέ αναπτυχθεί», ανέφερε και επεσήμανε ότι το ΝΑΤΟ αντιμετωπίζει τη χρήση των χημικών όπλων ως «απειλή για τη διεθνή ειρήνη και ασφάλεια».

Λάβετε μέρος στη συζήτηση 0 Εγγραφείτε για να διαβάσετε τα σχόλια ή
βρείτε τη συνδρομή που σας ταιριάζει για να σχολιάσετε.
Για να σχολιάσετε, επιλέξτε τη συνδρομή που σας ταιριάζει. Παρακαλούμε σχολιάστε με σεβασμό προς την δημοσιογραφική ομάδα και την κοινότητα της «Κ».
Σχολιάζοντας συμφωνείτε με τους όρους χρήσης.
Εγγραφή Συνδρομή