ΚΟΣΜΟΣ

ΟΗΕ: Αμαχοι χρησιμοποιούνται ως ανθρώπινες ασπίδες από κουρδικές δυνάμεις

oie-amachoi-chrisimopoioyntai-os-anthropines-aspides-apo-koyrdikes-dynameis

Ο ΟΗΕ εξέφρασε σήμερα την ανησυχία του για τις πληροφορίες σύμφωνα με τις οποίες άμαχοι που έχουν εγκλωβιστεί στο Αφρίν, στον κουρδικό θύλακο στη βορειοδυτική Συρία, εμποδίζονται να φύγουν από τις κουρδικές δυνάμεις και χρησιμοποιούνται σαν «ανθρώπινες ασπίδες».

«Εκατοντάδες χιλιάδες άμαχοι βρίσκονται σε κίνδυνο», δήλωσε εκπρόσωπος της Ύπατης Αρμοστείας του ΟΗΕ για τα ανθρώπινα δικαιώματα, η Ραβίνα Σαμντασάνι, σε συνέντευξη Τύπου στη Γενεύη.

«Είμαστε πολύ ανήσυχοι για τον αυξημένο κίνδυνο που διατρέχουν οι άμαχοι –που έχουν εγκλωβιστεί– να σκοτωθούν να τραυματιστούν, να πολιορκηθούν, να χρησιμοποιηθούν σαν ανθρώπινες ασπίδες ή να εκτοπιστούν λόγω των μαχών», είπε.

Ο τουρκικός στρατός, με την υποστήριξη Σύρων ανταρτών, έχει εξαπολύσει από τις 20 Ιανουαρίου επίθεση για να εκδιώξει από το Αφρίν και τη μεθόριό του τις Μονάδες Προστασίας του Λαού (YPG). Αυτή η κουρδική οργάνωση που χαρακτηρίζεται «τρομοκρατική» από την Άγκυρα, είναι σύμμαχος της Ουάσινγκτον στη μάχη κατά των τζιχαντιστών.

Η πόλη Αφρίν έχει σχεδόν περικυκλωθεί, με την εξαίρεση ενός μοναδικού διαδρόμου που χρησιμοποιείται από αμάχους που φεύγουν κατά χιλιάδες κατευθυνόμενοι προς περιοχές που ελέγχονται από το καθεστώς. Περισσότεροι από 30.000 άμαχοι εγκατέλειψαν την Αφρίν από την Τετάρτη (προχθές), σύμφωνα με το Συριακό Παρατηρητήριο Ανθρωπίνων Δικαιωμάτων.

Η Άγκυρα αρνείται ότι θέτει στο στόχαστρο αμάχους, όμως, σύμφωνα με το Παρατηρητήριο, τουλάχιστον 245 άμαχοι, μεταξύ των οποίων 41 παιδιά, έχουν σκοτωθεί από την έναρξη της στρατιωτικής επίθεσης.

Η Σαμντασάνι εξήγησε πως η Ύπατη Αρμοστεία έλαβε «πολύ ανησυχητικές αναφορές (…) για θανάτους και τραυματισμούς», καθώς οι αεροπορικές επιδρομές και τα χερσαία πλήγματα συνεχίζονται, «καθώς και αναφορές ότι οι κουρδικές δυνάμεις εμποδίζουν τους αμάχους να εγκαταλείψουν την πόλη Αφρίν».

«Λάβαμε αναφορές ότι μόνο οι άμαχοι που έχουν επαφές στην κουρδική αρχή ή στις κουρδικές ένοπλες δυνάμεις μπόρεσαν να φύγουν», είπε.

«Αλλά ακόμη κι αν φύγουν, έχουν να αντιμετωπίσουν μεγάλους κινδύνους (…) και πρέπει να δωροδοκήσουν όταν φθάσουν σε έδαφος που ελέγχεται από την κυβέρνηση», πρόσθεσε.

«Αν δεν μπορούν να πληρώσουν, πρέπει να γυρίσουν πίσω», είπε.

«Υπάρχουν ανησυχίες ότι οι άμαχοι (…) χρησιμοποιούνται σαν ανθρώπινες ασπίδες», επέμεινε.

«Οι άμαχοι μάς γνωστοποίησαν τις σοβαρές ανησυχίες τους για την ασφάλειά τους, κυρίως επειδή μαχητές έχουν τοποθετήσει εκτοξευτήρες ρουκετών σε περιοχές κατοικιών», είπε ακόμη η εκπρόσωπος.

«Υπάρχει επίσης σοβαρή έλλειψη νερού λόγω της καταστροφής, όπως μας είπαν, ενός αντλιοστασίου καθώς και του ελέγχου άλλων πηγών νερού από τις τουρκικές δυνάμεις», είπε.