Προπαρασκευαστικό ταξίδι ΥΠΕΞ Β. Κορέας στη Σουηδία

Προπαρασκευαστικό ταξίδι ΥΠΕΞ Β. Κορέας στη Σουηδία

1' 18" χρόνος ανάγνωσης
Ακούστε το άρθρο

ΣΤΟΚΧΟΛΜΗ. Στη Στοκχόλμη βρίσκεται από την Πέμπτη ο υπουργός Εξωτερικών της Βόρειας Κορέας, Ρι Γιονγκ Χο, προκειμένου να συνομιλήσει με τη Σουηδή ομόλογό του, Μάργκοτ Βάλστρομ, και τον Σουηδό πρωθυπουργό, Στέφαν Λεβέν.

Η επίσκεψη του Βορειοκορεάτη υπουργού πυροδότησε φήμες πως η κρίσιμη συνάντηση μεταξύ του Αμερικανού προέδρου Ντόναλντ Τραμπ και του Βορειοκορεάτη ηγέτη Κιμ Γιονγκ Ουν βρίσκεται σε στάδιο προετοιμασίας προκειμένου να πραγματοποιηθεί μέχρι τον Μάιο. Ωστόσο, τα διαδικαστικά εμπόδια που πρέπει να υπερκερασθούν είναι αρκετά, τη στιγμή που τα χρονικά περιθώρια κρίνονται ασφυκτικά εάν η συνάντηση τελικώς οριστικοποιηθεί για τότε. Η Σουηδία θεωρείται από πολλούς πιθανή τοποθεσία, όπου θα μπορούσε να πραγματοποιηθεί η ιστορική συνάντηση, καθώς αποτελεί ένα από τα λίγα δυτικά κράτη που έχουν διπλωματικές σχέσεις με τη Βόρεια Κορέα από το 1973 και διαθέτει πρεσβεία στην Πιονγιάνγκ, με αποτέλεσμα να είναι σε θέση να λειάνει τις διαφορές που υπάρχουν μεταξύ ΗΠΑ και Βόρειας Κορέας.

Χθες, η Βάλστρομ εξέδωσε ανακοίνωση επ’ αφορμή της επίσκεψης του Ρι Γιονγκ Χο, με την οποία τόνισε πως «η Σουηδία είναι πρόθυμη να βοηθήσει στην εκτόνωση των εντάσεων στην κορεατική χερσόνησο, ωστόσο εναπόκειται στα εμπλεκόμενα μέρη να προσπαθήσουν να προχωρήσουν μπροστά», ενώ ως προς τις συζητήσεις με τον Βορειοκορεάτη ομόλογό της δήλωσε πως «θα επικεντρωθούν στις διπλωματικές ευθύνες της Σουηδίας και στην κατάσταση ασφαλείας στην κορεατική χερσόνησο». Παράλληλα, ο Σουηδός πρωθυπουργός δήλωσε πως συνομίλησε για μικρό χρονικό διάστημα με τον Βορειοκορεάτη υπουργό, χωρίς, πάντως, να υπάρχουν πληροφορίες για το περιεχόμενο των συνομιλιών. Ο Λεβέν τόνισε χθες από το Βερολίνο πως η Σουηδία είναι έτοιμη να αναλάβει διαμεσολαβητικό ρόλο, ώστε να επιλυθεί η κρίση στην κορεατική χερσόνησο.

Λάβετε μέρος στη συζήτηση 0 Εγγραφείτε για να διαβάσετε τα σχόλια ή
βρείτε τη συνδρομή που σας ταιριάζει για να σχολιάσετε.
Για να σχολιάσετε, επιλέξτε τη συνδρομή που σας ταιριάζει. Παρακαλούμε σχολιάστε με σεβασμό προς την δημοσιογραφική ομάδα και την κοινότητα της «Κ».
Σχολιάζοντας συμφωνείτε με τους όρους χρήσης.
Εγγραφή Συνδρομή