Η επιστροφή του Bansky στη Νέα Υόρκη

Η επιστροφή του Bansky στη Νέα Υόρκη

2' 16" χρόνος ανάγνωσης
Ακούστε το άρθρο

Μια νέα τοιχογραφία 21 μέτρων αποκαλύφθηκε την Πέμπτη στη Νέα Υόρκη και αποτελεί διαμαρτυρία για τη φυλάκιση της Τουρκάλας καλλιτέχνιδος και δημοσιογράφου Ζέχρα Ντογάν, η οποία καταδικάστηκε τον περασμένο Μάρτιον επειδή ζωγράφισε την καταστροφή τουρκικής πόλης με την τουρκική σημαία να κυματίζει πάνω από τα συντρίμμια. «Πραγματικά, νιώθω ότι την αγαπώ. Εχω φιλοτεχνήσει έργα που αξίζουν πολύ περισσότερο μια τέτοια ποινή», σχολίασε ο ανώνυμος Βρετανός καλλιτέχνης, Banksy, σε αποκλειστική ανακοίνωσή του στους «Τάιμς της Νέας Υόρκης». Το έργο του προς τιμήν της Ντογάν αποτελείται κυρίως από μπάρες κελιού που μετρούν τον αριθμό των ημερών που έχει περάσει η Τουρκάλα στη φυλακή. (Ενα παρόμοιο γκράφιτι εμφανίστηκε σε άλλο έργο με τίτλο «Πάρκλαντ 17 και μετρά τους Αμερικανούς που σκοτώνονται καθημερινά λόγω οπλοκατοχής.) «Free Zehra Dogan» (Ελευθερώστε την Ζέχρα Ντογάν) είναι το σύνθημα που συνοδεύει το γκράφιτι. Η Τουρκάλα έχει άλλους 18 μήνες μέχρι να εκτίσει την ποινή της. Δεν γνωρίζει την ύπαρξη της τοιχογραφίας. Την Πέμπτη το βράδυ έλαβε χώρα προβολή του ζοφερού έργου της Ντογάν πάνω στο γκράφιτι. Βασίστηκε σε μια φωτογραφία της κουρδικής πόλης Νουσαϊμπίν, η οποία καταστράφηκε το 2015 στη διάρκεια συγκρούσεων μεταξύ τουρκικού στρατού και Κούρδων ανταρτών. Η Ντογάν είχε γράψει σε ένα τουίτ, το οποίο πλέον σβήστηκε, πως φυλακίστηκε επειδή «ζωγράφισε τουρκικές σημαίες πάνω σε κατεστραμμένα κτίρια».

«Επιστρέφει» λοιπόν ο Banksy στη Νέα Υόρκη; Εχουν περάσει πάνω από πέντε χρόνια από την περίφημη καλλιτεχνική «διαμονή» του Banksy στη Νέα Υόρκη. Θαυμαστές της τέχνης δρόμου ιχνηλατούν καθημερινά την πόλη αναζητώντας κάποια ένδειξη αστικής παρέμβασης του μυστικοπαθούς καλλιτέχνη και ακτιβιστή. Μοιάζει, όμως, σαν να είναι ο Banksy ξανά πίσω στο Μεγάλο Μήλο. Ανήρτησε στον λογαριασμό του στο Instagram μία φωτογραφία: έναν από τους αρουραίους που είναι το σήμα κατατεθέν του, ζωγραφισμένο σε ένα ρολόι τοίχου το οποίο είναι τοποθετημένο στην πρόσοψη ενός κτιρίου. Στο βάθος, ευδιάκριτα ορθώνεται η σιλουέτα του Empire State Building.

Το εν λόγω ρολόι τοίχου διακοσμεί την είσοδο ενός κτιρίου το οποίο παλιά φιλοξενούσε μία τράπεζα κι ένα ταχυδρομείο, στη βορειοδυτική γωνία της Sixth Avenue και της 14th Street, στο Greenwich Village. Το κτίριο πρόκειται να κατεδαφιστεί.

Από τότε που ο Banksy ολοκλήρωσε την καλλιτεχνική «διαμονή» του στη Νέα Υόρκη, εστίασε τις αστικές παρεμβάσεις του στο Λονδίνο και τη Δυτική Οχθη. Μήπως αυτός ο αρουραίος στην 14th Street σηματοδοτεί την απαρχή καινούργιων πρότζεκτ του στην πόλη; Ο Banksy είναι γνωστός Βρετανός καλλιτέχνης του γκράφιτι, πολιτικός ακτιβιστής και σκηνοθέτης ταινιών, ανεπιβεβαίωτης ακόμα ταυτότητας. Τα έργα του είναι συνήθως σατιρικά, σχολιάζοντας ζητήματα πολιτικής και κουλτούρας, με επιγράμματα που συνδυάζουν το μαύρο χιούμορ με γκράφιτι, τα οποία εκτελούνται με μια ιδιαίτερη τεχνική στένσιλ.

Τα πολιτικού και κοινωνικού σχολιασμού έργα του έχουν εμφανισθεί σε δρόμους, τοίχους και γέφυρες πόλεων σε όλο τον κόσμο. H δουλειά του Banksy ξεκίνησε από τη Bristol underground σκηνή και περιελάμβανε συνεργασίες μεταξύ καλλιτεχνών και μουσικών. 

Λάβετε μέρος στη συζήτηση 0 Εγγραφείτε για να διαβάσετε τα σχόλια ή
βρείτε τη συνδρομή που σας ταιριάζει για να σχολιάσετε.
Για να σχολιάσετε, επιλέξτε τη συνδρομή που σας ταιριάζει. Παρακαλούμε σχολιάστε με σεβασμό προς την δημοσιογραφική ομάδα και την κοινότητα της «Κ».
Σχολιάζοντας συμφωνείτε με τους όρους χρήσης.
Εγγραφή Συνδρομή