Να περάσει ο επόμενος, παρακαλώ

Να περάσει ο επόμενος, παρακαλώ

4' 3" χρόνος ανάγνωσης
Ακούστε το άρθρο

«Who’s next?» (Ποιος έχει σειρά;) είναι η απορία στα χείλη όλων στην Ουάσιγκτον μετά το χρονικό μιας προαναγγελθείσας αποπομπής, του Αμερικανού υπουργού Εξωτερικών Ρεξ Τίλερσον από τον πρόεδρο Ντόναλντ Τραμπ. Με ένα τουίτ του Τραμπ ενημερώθηκε ο Τίλερσον πως δεν ανήκει πλέον στην κυβέρνηση, παρά τις διαρροές στελεχών του Λευκού Οίκου πως ήδη τρεις μέρες νωρίτερα ο προσωπάρχης Τζον Κέλι τον είχε ενημερώσει σχετικά με μεταμεσονύχτιο τηλεφώνημα. Οταν ο υφυπουργός του και μέλος του στενού κύκλου του Τίλερσον, Στιβ Γκόλνσταϊν, τόλμησε να αμφισβητήσει την εκδοχή αυτή, είδε και ο ίδιος την έξοδο από τον Λευκό Οίκο.

«Ο υπουργός Εξωτερικών δεν μίλησε με τον πρόεδρο σήμερα το πρωί και αγνοεί τον λόγο (σ.σ. της απομάκρυνσής του), είναι όμως ευγνώμων για τη δυνατότητα να υπηρετήσει και εξακολουθεί να πιστεύει σθεναρά ότι το δημόσιο συμφέρον είναι μια ενάρετη αποστολή για την οποία δεν πρέπει να μετανιώνει κανείς», ήταν η επίμαχη ανακοίνωση, την οποία διπλωμάτες σε όλο τον κόσμο κλήθηκαν να μην αναπαράγουν στα σόσιαλ μίντια για να μην έχουν παρόμοια τύχη.

Οι ακριβείς λόγοι εξόδου του Τίλερσον δεν είναι σαφείς, είναι κοινό μυστικό ωστόσο ότι οι σχέσεις του με τον Τραμπ είχαν διαρραγεί καιρό τώρα. Συχνά ο μετριοπαθής πρώην υπουργός Εξωτερικών εμφανιζόταν ως πυροσβέστης των εμπρηστικών, ενίοτε ανεύθυνων δηλώσεων του Αμερικανού προέδρου, ενώ ήταν έκδηλη η προσπάθειά του να δημιουργήσει μια αίσθηση συνέπειας και συνέχειας της εξωτερικής πολιτικής των ΗΠΑ, παρά τα αντιφατικά μηνύματα που εξέπεμπε και εξακολουθεί να εκπέμπει ο Λευκός Οίκος.

Η αντικατάστασή του από το γεράκι της Ουάσιγκτον, πρώην επικεφαλής της CIA, Μάικ Πομπέο, προϊδεάζει για την τάση του Τραμπ να εναρμονίσει την κυβέρνησή του με τις δικές του απόψεις (σκληρή στάση έναντι της Πιονγιάνγκ, ακύρωση της πυρηνικής συμφωνίας με το Ιράν). Να φτιάξει δηλαδή ένα υπουργικό συμβούλιο κατ’ εικόνα και καθ’ ομοίωση. Στο πλαίσιο αυτό αναλυτές θεωρούν ότι ο πρώτος υποψήφιος προς αποχώρηση είναι ο υπουργός Δικαιοσύνης, Τζεφ Σέσιονς, ο οποίος έχει αντιμετωπίσει στωικά καταιγισμό προσβολών εναντίον του από τον Τραμπ («Mr. Magoo» τον αποκαλεί σε ιδιωτικό κύκλο ο Αμερικανός πρόεδρος, αναφερόμενος στον χάρτινο ήρωα της δεκαετίας του ’50, έναν ευκατάστατο συνταξιούχο και μύωπα που μπλέκει σε κωμικές καταστάσεις αλλά καταφέρνει πάντοτε να τη βγάζει καθαρή). Εξίσου συχνά μνημονεύεται και το όνομα του συμβούλου Εθνικής Ασφαλείας Χ. Ρ. Μακμάστερ, για τον οποίο εξετάζονται τρόποι επανένταξης στις ένοπλες δυνάμεις.

Τέλος, σε μαύρη λίστα βρίσκεται και ο προσωπάρχης Τζον Κέλι, κυρίως λόγω της υποτιθέμενης «συμφωνίας αυτοκτονίας» που είχε συνάψει με τον Τίλερσον και τον υπουργό Αμυνας, Τζον Μάτις, πως «αν φύγει ένας από τους τρεις, φεύγουν όλοι μαζί». Σε σκάνδαλα διασπάθισης δημοσίου χρήματος, που θα μπορούσαν να οδηγήσουν στην καρατόμησή τους έχουν επίσης εμπλακεί ο υπουργός Υγείας Μπεν Κάρσον, ο διοικητής της υπηρεσίας Περιβάλλοντος Σκοτ Προύιτ και ο Ντέιβιντ Σάλκιν, υπουργός αρμόδιος για υποθέσεις βετεράνων.

Εφυγαν νωρίς

Είναι δύσκολο να μετρήσει κανείς πόσοι από τους υπουργούς και στενούς συνεργάτες του Τραμπ έχουν εγκαταλείψει τον Λευκό Οίκο από τον Ιανουάριο του 2017. Μόλις 23 μέρες άντεξε ο σύμβουλος Εθνικής Ασφαλείας Μάικλ Φλιν, ενώ νωρίς έφυγαν και τα βασικά στελέχη του επικοινωνιακού του επιτελείου, Σον Σπάισερ, Αντονι Σκαραμούτσι, Χόουπ Χικς, καθώς και οι ακροδεξιοί σύμβουλοί του, Στιβ Μπάνον και Σεμπάστιαν Γκόρκα.

Ενα από τα σενάρια για την αποπομπή Τίλερσον έφερε τον πρόεδρο ενοχλημένο από τη σκληρή στάση του υπουργού Εξωτερικών στο ζήτημα της επίθεσης κατά του πρώην Ρώσου κατασκόπου στην Αγγλία. Την Πέμπτη, πάντως, η κυβέρνηση των Ηνωμένων Πολιτειών ανακοίνωσε σειρά κυρώσεων εις βάρος ρωσικών οργανώσεων και ατόμων σε αντίποινα για την ανάμειξη στις εκλογές του 2016 και άλλες κακόβουλες κυβερνοεπιθέσεις. Ηταν η σημαντικότερη δέσμη μέτρων κατά της Μόσχας από όταν ανέλαβε την εξουσία ο Αμερικανός πρόεδρος.

Οι κυρώσεις ήρθαν τη στιγμή που ο Τραμπ αποφάσισε να συντονιστεί με τη Βρετανία, τη Γαλλία και τη Γερμανία στην έκδοση κοινής ανακοίνωσης, στην οποία αποκηρύσσεται η Ρωσία για τον ρόλο της στην επίθεση με αέριο κατά του πρώην Ρώσου κατασκόπου και της κόρης του σε βρετανικό έδαφος. Παρ’ όλο που στην ανακοίνωση δεν υπήρχε αναφορά σε κοινή δράση των χωρών αυτών, υπήρξε σύμπνοια στη διαπίστωση περί παραβίασης του διεθνούς δικαίου.

Νέο βιβλίο

Την ίδια στιγμή, αποκαλύπτεται πως ο Τζορτζ Παπαδόπουλος, πρώην σύμβουλος του Τραμπ σε θέματα εξωτερικής πολιτικής και δυνάμει καίριος μάρτυρας στην έρευνα του ειδικού ανακριτή Ρόμπερτ Μιούλερ για την ανάμειξη της Μόσχας στις αμερικανικές εκλογές του 2016, ενθαρρύνθηκε προσωπικά από τον Τραμπ να διοργανώσει μια συνάντηση κορυφής με τον Ρώσο πρόεδρο Βλαντιμίρ Πούτιν. Αυτό προκύπτει από νέο βιβλίο που κυκλοφόρησε και έχει τον τίτλο «Ρωσική ρουλέτα: η ιστορία του πολέμου του Πούτιν κατά της Αμερικής και η εκλογή του Ντόναλντ Τραμπ».

Το πόνημα, το οποίο υπογράφουν ο Μάικλ Ισίκοφ του Yahoo News και ο Ντέιβιντ Κορν του Mother Jones, ανατρέπει όσα ήταν γνωστά μέχρι σήμερα για τη συνάντηση του επιτελείου εξωτερικής πολιτικής στις 31 Μαρτίου 2016. Ηταν τότε που ο Παπαδόπουλος, για πρώτη φορά, ενημέρωσε τον Τραμπ ότι είχε επαφές στη Βρετανία, που θα μπορούσαν να δρομολογήσουν μια συνάντηση του τότε Ρεπουμπλικανού υποψηφίου με τον Πούτιν.

Λάβετε μέρος στη συζήτηση 0 Εγγραφείτε για να διαβάσετε τα σχόλια ή
βρείτε τη συνδρομή που σας ταιριάζει για να σχολιάσετε.
Για να σχολιάσετε, επιλέξτε τη συνδρομή που σας ταιριάζει. Παρακαλούμε σχολιάστε με σεβασμό προς την δημοσιογραφική ομάδα και την κοινότητα της «Κ».
Σχολιάζοντας συμφωνείτε με τους όρους χρήσης.
Εγγραφή Συνδρομή