Μόσχα: Η νευροτοξίνη Novichok πιθανόν να προήλθε από τη Βρετανία

Μόσχα: Η νευροτοξίνη Novichok πιθανόν να προήλθε από τη Βρετανία

1' 3" χρόνος ανάγνωσης
Ακούστε το άρθρο

Ο νευροτοξικός παράγοντας Novichok που φέρεται ότι χρησιμοποιήθηκε στην επίθεση κατά του Ρώσου πρώην διπλού κατασκόπου και της κόρης του πιθανόν να είχε προέλευση την ίδια τη Βρετανία, τις ΗΠΑ, τη Σλοβακία, τη Σουηδία ή την Τσεχία, δήλωσε σήμερα η εκπρόσωπος του ρωσικού υπουργείου Εξωτερικών, Μαρία Ζαχάροβα.

«Η πιθανότερη πηγή προέλευσης αυτού του παράγοντα είναι χώρες, οι οποίες πραγματοποιούν εντατικές έρευνες για χημικές ουσίες για το πρόγραμμα "Novichok" από τα τέλη της δεκαετίας του 90' μέχρι σήμερα…Αυτές οι χώρες είναι το Ηνωμένο Βασίλειο, η Σλοβακία, η Δημοκρατία της Τσεχίας, η Σουηδία. Υπάρχουν επίσης ερωτήματα και για τις ΗΠΑ», είπε η Ζαχάροβα στο δίκτυο Rossiya 24.

«Αν η Βρετανίδα πρωθυπουργός και άλλοι Βρετανοί ειδικοί που ασχολούνται με την υπόθεση παραδώσουν ένα δείγμα της ουσίας που χρησιμοποιήθηκε, θα καταστεί σαφές ποιές χώρες ανέπτυσσαν τις αντίστοιχες ουσίες», πρόσθεσε η ίδια, δίνοντας έτσι ερμηνεία στην άρνηση του Λονδίνου να προβεί σε μια τέτοια κίνηση.

Ο Σεργκέι Σκριπάλ και η κόρη Γιούλια βρέθηκαν στις αρχές του μήνα αναίσθητοι σε ένα παγκάκι έξω από εμπορικό κέντρο στο Σάλσμπερι της Βρετανίας και αυτή τη στιγμή παραμένουν και οι δύο νοσηλευόμενοι σε κρίσιμη κατάσταση.

Το περιστατικό έχει προκαλέσει διπλωματική κρίση στις σχέσεις Μόσχας-Λονδίνου και τη δημιουργία ενός ευρύτερου ψυχροπολεμικού κλίματος μεταξύ της Ρωσίας και της Δύσης.

(Πηγή: ΑΠΕ-ΜΠΕ)

Λάβετε μέρος στη συζήτηση 0 Εγγραφείτε για να διαβάσετε τα σχόλια ή
βρείτε τη συνδρομή που σας ταιριάζει για να σχολιάσετε.
Για να σχολιάσετε, επιλέξτε τη συνδρομή που σας ταιριάζει. Παρακαλούμε σχολιάστε με σεβασμό προς την δημοσιογραφική ομάδα και την κοινότητα της «Κ».
Σχολιάζοντας συμφωνείτε με τους όρους χρήσης.
Εγγραφή Συνδρομή
MHT