Προσχέδιο συμφωνίας για τo Brexit – Εως το τέλος του 2020 η μεταβατική περίοδος

Προσχέδιο συμφωνίας για τo Brexit – Εως το τέλος του 2020 η μεταβατική περίοδος

1' 31" χρόνος ανάγνωσης
Ακούστε το άρθρο

Ευρωπαίοι και Βρετανοί διαπραγματευτές κατέληξαν σε συμφωνία για τα προσχέδια των κειμένων της συνθήκης του Brexit που αφορούν τη μεταβατική περίοδο, η οποια θα διαρκέσει έως τις 31 Δεκέμβρη 2020, και άλλα θέματα και έχουν μια γενικότερη συμφωνία για το θέμα των ιρλανδικών συνόρων, αν και κάποιες λεπτομέρειες παραμένουν ανοικτές, δήλωσε σήμερα υψηλόβαθμος διπλωμάτης της ΕΕ.

Ο διπλωμάτης, μιλώντας μετά τη συνάντηση των διαπραγματευτών της ΕΕ με απεσταλμένους από τα υπόλοιπα 27 κράτη-μέλη, δήλωσε ότι έχουν επίσης συμφωνηθεί τα τελικά κείμενα για τα δικαιώματα των απόδημων και τον λογαριασμό του Brexit.

Δεν είναι απολύτως σαφές εάν οι ηγέτες της ΕΕ θα επικυρώσουν την Παρασκευή, όπως επιθυμεί η Βρετανία, το τελικό κείμενο για μια μεταβατική περίοδο.

«Τα κράτη-μέλη είναι αρκετά ικανοποιημένα», δήλωσε ο ίδιος. «Περιμένουμε ακόμα την αντίδραση της Ιρλανδίας. Η Ιρλανδία θα συζητηθεί περαιτέρω, υπάρχει μερική σύγκλιση απόψεων».

Έπειτα από συνάντησή του σήμερα με τον Ευρωπαίο διαπραγματευτή Μισέλ Μπαρνιέ, ο Ιρλανδός υπουργός Εξωτερικών Σάιμον Κόβενι έγγραψε στο Twitter: «Οι διαπραγματεύσεις του Brexit προχωρούν – η πρόοδος για τα ιρλανδικά θέματα παραμένει βασική προτεραιότητα και για τις δύο διαπραγματευτικές ομάδες και η αλληλεγγύη μας με τους Ευρωπαίους εταίρους μας παραμένει ισχυρή»

Από την πλευρά του ο Μισέλ Μπαρνιέ δήλωσε ότι το προσχέδιο αυτό για τη μεταβατική περίοδο αποτελεί ένα σημαντικό βήμα καθώς έχει «κλείσει» το μεγαλύτερο κομμάτι της συμφωνίας . Τόνισε, ωστόσο, πως Ε.Ε. και Βρετανία δε βρίσκονται στο «τέλος του δρόμου» καθώς παραμένουν εκκρεμή ζητήματα που αφορούν την Ιρλανδία.

Οπως επιβεβαίωσε και η Ντανούτα Χάμπνερ μια εκ των νομοθετών που είναι επιφορτισμένοι με τη νομική διεκπεραίωση του Brexit «μετά από μια εμβδομάδα έντονων διαπραγματεύσεων έχουμε πλέον μια συμφωνία που αφορά τα οικονομικά ζητήματα, τα δικαιώματα των πολιτών, τη μεταβατική περίοδο αλλά και διάφορα άλλα ζητήματα που σχετίζονται με το Brexit». Οπως πρόσθεσε η ίδια εκκρεμούν κάποια θέματα διακυβέρνησης όπως και ζητήματα που αφορούν την Ιρλανδία.

Πηγή: REUTERS

Λάβετε μέρος στη συζήτηση 0 Εγγραφείτε για να διαβάσετε τα σχόλια ή
βρείτε τη συνδρομή που σας ταιριάζει για να σχολιάσετε.
Για να σχολιάσετε, επιλέξτε τη συνδρομή που σας ταιριάζει. Παρακαλούμε σχολιάστε με σεβασμό προς την δημοσιογραφική ομάδα και την κοινότητα της «Κ».
Σχολιάζοντας συμφωνείτε με τους όρους χρήσης.
Εγγραφή Συνδρομή