ΚΟΣΜΟΣ

«Ανασχηματισμός» στη νομική ομάδα Τραμπ

21s1uspresident

ΟΥΑΣΙΓΚΤΟΝ. Τη σαρωτική αναδιοργάνωση της νομικής του ομάδας φαίνεται πως σχεδιάζει ο Αμερικανός πρόεδρος Ντόναλντ Τραμπ, όπως φάνηκε και από την πρόσληψη του δικηγόρου Τζόζεφ Ντιτζένοβα, εν μέσω αυξανόμενων νομικών απειλών.

Η πρόσληψη του Ντιτζένοβα δεν θεωρείται τυχαία, καθώς ο πρώην εισαγγελέας έχει ταχθεί δημοσίως υπέρ της άποψης πως ο Τραμπ στοχοποιήθηκε από την ενορχηστρωμένη συνωμοσία του FBI που είχε σκοπό να προωθήσει τη Χίλαρι Κλίντον.

Τα δύο κρίσιμα μέτωπα με τα οποία βρίσκεται αντιμέτωπος ο Τραμπ αφορούν την έρευνα του ειδικού ανακριτή Ρόμπερτ Μιούλερ για ενδεχόμενη ρωσική ανάμειξη στις αμερικανικές εκλογές του 2016 και την υπόθεση της πορνοστάρ Στόρμι Ντάνιελς. Ο αναβρασμός που κατακλύζει τον Λευκό Οίκο τις τελευταίες εβδομάδες ασκεί πίεση και στην ίδια τη νομική ομάδα του Τραμπ.

Πηγές κάνουν λόγο για έντονη δυσαρέσκεια απέναντι στον δικηγόρο Τάι Κομπ, για τον λόγο ότι έχει υιοθετήσει μια πιο διαλλακτική στάση απέναντι στην έρευνα του Μιούλερ. Από την άλλη, ο προσωπικός δικηγόρος του Τραμπ, Τζον Ντοντ, έχει εκφράσει σκέψεις για παραίτηση καθώς πιστεύει ότι δεν μπορεί να ελέγξει τη συμπεριφορά του

Τραμπ, σύμφωνα με εσωτερικές πηγές. Το κορυφαίο γεγονός συνέβη το Σάββατο, όταν ο Ντοντ ζήτησε να τερματιστεί η έρευνα του Μιούλερ, κάτι που πυροδότησε έντονη φημολογία ακόμα και για πιθανή απόλυση του ειδικού ανακριτή από τον Τραμπ. Αν και στην αρχή ο Ντοντ είχε αφήσει να εννοηθεί πως εκπροσωπεί τον Τραμπ, αργότερα έσπευσε να ανακαλέσει με σκοπό να κατευνάσει τα πνεύματα.

Σύμφωνα με την εφημερίδα «Ουάσιγκτον Ποστ», οι τελευταίες εξελίξεις καταδεικνύουν πως οι δικηγόροι του Τραμπ φαίνεται να στηρίζονται σε συγκρουόμενες πληροφορίες και να παρασύρονται από εσωτερικές έριδες και στρατηγικές που αρκετοί νομικοί αναλυτές χαρακτηρίζουν αμφιλεγόμενες, αν όχι επικίνδυνες.

Ο Τραμπ έχει αψηφήσει τις συμβουλές των δικηγόρων του και έχει υιοθετήσει μια πιο επιθετική στάση απέναντι στην έρευνα του Μιούλερ. Η αλλαγή στάσης εκπορεύεται από την εντεινόμενη ανησυχία του πως η έρευνα ασκεί ολοένα και μεγαλύτερη ευθεία πίεση εις βάρος του. Οι ανακατατάξεις υποδηλώνουν τη μεγαλύτερη κρίση αστάθειας που έχει εκδηλωθεί στο νομικό επιτελείο του προέδρου από την απόλυση του Μαρκ Κάσοβιτς το προηγούμενο καλοκαίρι.