Σύροι αντάρτες κατέληξαν σε συμφωνία να εγκαταλείψουν πόλη της ανατολικής Γούτα

Σύροι αντάρτες κατέληξαν σε συμφωνία να εγκαταλείψουν πόλη της ανατολικής Γούτα

1' 5" χρόνος ανάγνωσης
Ακούστε το άρθρο

Μια ομάδα Σύρων ανταρτών θα εγκαταλείψει πόλη της ανατολικής Γούτας στη Συρία, έπειτα από συμφωνία που συνήφθη με τη μεσολάβηση της Ρωσίας, και θα μεταφερθεί σε ανταρτοκρατούμενες περιοχές στο βορειοδυτικό τμήμα της χώρας.

Πρόκειται για την πρώτη τέτοια συμφωνία που συνάπτεται στον τελευταίο ανταρτοκρατούμενο θύλακα κοντά στη Δαμασκό, δήλωσαν δύο πηγές της αντιπολίτευσης.

Μαχητές της Άχραρ αλ Σαμ που ελέγχουν την πόλη Χαράστα συμφώνησαν να παραδώσουν τα όπλα με αντάλλαγμα την ασφαλή διέλευση σε ανταρτοκρατούμενες περιοχές της Συρίας και την παροχή αμνηστίας βάσει των όρων που έχουν θέσει οι αρχές για όσους επιθυμούν να παραμείνουν, επεσήμαναν οι πηγές.

Ωστόσο προς το παρόν δεν είναι ξεκάθαρο πότε θα τεθεί σε εφαρμογή η συμφωνία και μια πηγή που έχει γνώση της υπόθεσης εξήγησε ότι τα εμπόδια που εγείρονται ίσως καθυστερήσουν την εφαρμογή της γα κάποιες ημέρες.

«Η συμφωνία οριστικοποιήθηκε και ενδέχεται να τεθεί σε εφαρμογή αμέσως μετά την ανακοίνωση εκεχειρίας, ίσως ήδη από την Τετάρτη», δήλωσε μια πηγή.

Σύμφωνα με την ίδια, είναι πιθανό να προηγηθεί η απομάκρυνση των τραυματιών αμάχων, ενώ τόνισε ότι όσοι άμαχοι παραμένουν στη Χαράστα είναι αντιμέτωποι «με ανείπωτα δεινά».

Ο συριακός στρατός και οι συμμαχικές του δυνάμεις έχουν καταλάβει το 70% της ανατολικής Γούτα που βρισκόταν υπό τον έλεγχο των ανταρτών, έπειτα από μια εκστρατεία σφοδρών βομβαρδισμών που διήρκησε εβδομάδες.

Πηγή: ΑΠΕ – ΜΠΕ

Λάβετε μέρος στη συζήτηση 0 Εγγραφείτε για να διαβάσετε τα σχόλια ή
βρείτε τη συνδρομή που σας ταιριάζει για να σχολιάσετε.
Για να σχολιάσετε, επιλέξτε τη συνδρομή που σας ταιριάζει. Παρακαλούμε σχολιάστε με σεβασμό προς την δημοσιογραφική ομάδα και την κοινότητα της «Κ».
Σχολιάζοντας συμφωνείτε με τους όρους χρήσης.
Εγγραφή Συνδρομή