Τουρκία: Εναρξη κατασκευής πυρηνικού σταθμού χωρίς… κοινοπραξία

Τουρκία: Εναρξη κατασκευής πυρηνικού σταθμού χωρίς… κοινοπραξία

1' 10" χρόνος ανάγνωσης
Ακούστε το άρθρο

ΑΓΚΥΡΑ. Ο Τούρκος πρόεδρος Ταγίπ Ερντογάν ανακοίνωσε χθες ότι οι εργασίες κατασκευής του πυρηνικού σταθμού Ακούγιου στα τουρκικά παράλια θα ξεκινήσουν εντός του έτους, παρουσία του Ρώσου προέδρου Πούτιν. Ο Ερντογάν δεν διευκρίνισε αν βρέθηκε αντικαταστάτης για την κοινοπραξία τριών τουρκικών εταιρειών, η οποία πριν από μερικές εβδομάδες αποσύρθηκε από την κατασκευή του έργου.

Το έργο, που χρηματοδοτείται κατά 51% από τη ρωσική Rosatom, αποτελεί σημαντική πτυχή της στρατηγικής συνεργασίας Ρωσίας-Τουρκίας. Η δραματική πτώση των τιμών των ανανεώσιμων πηγών ενέργειας και η πιθανή σεισμικότητα της περιοχής της Μερσίνας δεν έχουν επηρεάσει την απόφαση της τουρκικής κυβέρνησης, καθώς στους αντιδραστήρες του Ακούγιου οικοδομεί την εξωτερική πολιτική της.

Μετά την απόσυρση της κοινοπραξίας τριών τουρκικών κατασκευαστικών, τον ρόλο εταίρου της Rosatom ενδέχεται να αναλάβει η κρατική τουρκική εταιρεία ηλεκτροδότησης EUAS, η οποία αναζητεί χρηματοδότηση 10 δισ. δολαρίων. Σε πρώτη φάση, θα κατασκευαστούν δύο αντιδραστήρες δυναμικότητας 2.400 μεγαβάτ, ενώ εν συνεχεία θα κατασκευαστούν άλλοι δύο ίδιοι.

Εν τω μεταξύ, εξελίξεις σημειώθηκαν τις τελευταίες ημέρες στην υπόθεση του προτεστάντη ιερέα Αντριου Μπράνσον. Ο Μπράνσον, που ζούσε 20 χρόνια στη Σμύρνη, συνελήφθη ως ύποπτος για σχέσεις με την οργάνωση του ιεροκήρυκα Φετουλάχ Γκιουλέν. Τουρκικά μέσα ενημέρωσης ανέφεραν ότι η εισαγγελία της πόλης τού απήγγειλε κατηγορίες για τρομοκρατία, που επισύρουν ποινή φυλάκισης 35 ετών. Η ιστοσελίδα Al-Monitor εκτιμά ότι η Τουρκία κρατά τον Αμερικανό ιερέα ως διαπραγματευτικό χαρτί, με στόχο να τον ανταλλάξει με τον Γκιουλέν, ο οποίος ζει στις ΗΠΑ.

Λάβετε μέρος στη συζήτηση 0 Εγγραφείτε για να διαβάσετε τα σχόλια ή
βρείτε τη συνδρομή που σας ταιριάζει για να σχολιάσετε.
Για να σχολιάσετε, επιλέξτε τη συνδρομή που σας ταιριάζει. Παρακαλούμε σχολιάστε με σεβασμό προς την δημοσιογραφική ομάδα και την κοινότητα της «Κ».
Σχολιάζοντας συμφωνείτε με τους όρους χρήσης.
Εγγραφή Συνδρομή