Εξι σημεία από Μέρκελ για προσφυγικό

Εξι σημεία από Μέρκελ για προσφυγικό

2' 12" χρόνος ανάγνωσης
Ακούστε το άρθρο

ΒΕΡΟΛΙΝΟ. Σχέδιο έξι σημείων, προκειμένου να μην επαναληφθεί η προσφυγική κρίση, εξέθεσε χθες η Γερμανίδα καγκελάριος Μέρκελ, απαριθμώντας τις προτεραιότητες της τέταρτης θητείας της στη Βουλή. Σε ό,τι αφορά τη γερμανική κοινωνία, η λέξη-κλειδί της τοποθέτησης της καγκελαρίου ήταν η «κοινωνική συνοχή».

Η καγκελάριος χαρακτήρισε, πρώτον, τη μεγάλη εισροή προσφύγων στη χώρα το 2015 «έκτακτη ανθρωπιστική ανάγκη» και υποστήριξε ότι, προκειμένου να μην επαναληφθεί, απαιτείται να εξακολουθήσει η ισχύς της συμφωνίας Ε.Ε. – Τουρκίας και να υπογραφεί αντίστοιχη με τη Λιβύη. Δεύτερον, δεν πρέπει ποτέ ξανά να πέσει η χρηματοδότηση των προγραμμάτων του ΟΗΕ για τη βοήθεια προς τους πρόσφυγες σε τόσο χαμηλά επίπεδα όπως αυτά του 2015. Τρίτον, χρειάζονται πολιτικές λύσεις για την αντιμετώπιση των αιτίων της προσφυγιάς. «Ειδικά αυτές τις ημέρες βλέπουμε τη φρίκη», είπε, καταδικάζοντας τις επιθέσεις του καθεστώτος Ασαντ, με τη συμβολή της Ρωσίας, στην ανατολική Γούτα της Συρίας, αλλά και την εισβολή της Τουρκίας στο Αφρίν. «Είναι απαράδεκτο αυτό που συμβαίνει στο Αφρίν, όπου χιλιάδες άμαχοι διώκονται, δολοφονούνται ή τρέπονται σε φυγή. Το καταδικάζουμε με τους σκληρότερους όρους», είπε.

Το τέταρτο σημείο ήταν η προστασία των εξωτερικών συνόρων με τη βοήθεια της ευρωπαϊκής υπηρεσίας συνόρων, αλλά και του υπό δημιουργία μητρώου εισερχομένων και εξερχομένων από τη Ζώνη Σένγκεν. Πέμπτον, η καγκελάριος Μέρκελ σημείωσε ότι η Γερμανία θα εξακολουθήσει να προσφέρει άσυλο σε όσους το χρειάζονται για πολιτικούς ή ανθρωπιστικούς λόγους, αλλά ότι όσοι δεν το δικαιούνται θα πρέπει να εγκαταλείπουν τη χώρα. Σημείωσε, επίσης, ότι απαιτείται πανευρωπαϊκό σύστημα ασύλου, η δημιουργία του οποίου ίσως αποφασιστεί τον Ιούνιο. Το έκτο σημείο αφορά όσους λαμβάνουν άδεια παραμονής στη Γερμανία και οι οποίοι θα πρέπει να ενταχθούν το ταχύτερο στην κοινωνία. Ως προς το κομμάτι αυτό, υποσχέθηκε χρηματοδότηση από την ομοσπονδιακή κυβέρνηση ώστε κανένα παιδί, ντόπιο ή ξένο, να μη μένει εκτός παιδικού σταθμού.

Το Ισλάμ

Η Μέρκελ σημείωσε επίσης ότι «το Ισλάμ έχει γίνει κομμάτι της Γερμανίας». «Γνωρίζω ότι πολλοί έχουν πρόβλημα με αυτό, αλλά ως κυβέρνηση έχουμε το καθήκον να συζητούμε με τρόπο που να ενισχύει, αντί να διαρρηγνύει, τη συνοχή στη χώρα μας». Ο κυβερνητικός εταίρος Χορστ Ζεεχόφερ, ο οποίος νωρίτερα είχε δηλώσει ότι το Ισλάμ δεν ανήκει στη Γερμανία, δεν χειροκρότησε την τοποθέτηση αυτή.

«Περίπου 4,5 εκατ. μουσουλμάνοι ζουν στη Γερμανία. Η συντριπτική πλειονότητα αυτών απορρίπτει την ισλαμική τρομοκρατία όπως οι περισσότεροι άνθρωποι στην κοινωνία μας», πρόσθεσε η καγκελάριος. Σημειώνοντας ότι τόσο οι χριστιανικές εκκλησίες όσο και ο ιουδαϊσμός συνδέονται με το γερμανικό κράτος μέσω δομών φορολόγησης και κοινών θεσμών, είπε ότι είναι καιρός να συμβεί το ίδιο και με το Ισλάμ. Το γερμανικό κράτος θα αναλάβει πιο ενεργό ρόλο στην εκπαίδευση ιμάμηδων, η οποία έως τώρα επαφίεται σε οργανώσεις που σχετίζονται με το τουρκικό κράτος.

 

Λάβετε μέρος στη συζήτηση 0 Εγγραφείτε για να διαβάσετε τα σχόλια ή
βρείτε τη συνδρομή που σας ταιριάζει για να σχολιάσετε.
Για να σχολιάσετε, επιλέξτε τη συνδρομή που σας ταιριάζει. Παρακαλούμε σχολιάστε με σεβασμό προς την δημοσιογραφική ομάδα και την κοινότητα της «Κ».
Σχολιάζοντας συμφωνείτε με τους όρους χρήσης.
Εγγραφή Συνδρομή