Τρομάζει τις αγορές ενδεχόμενη σύγκρουση ΗΠΑ – Κίνας

Τρομάζει τις αγορές ενδεχόμενη σύγκρουση ΗΠΑ – Κίνας

1' 41" χρόνος ανάγνωσης
Ακούστε το άρθρο

Πτωτικά κινήθηκαν χθες οι δείκτες των περισσοτέρων ευρωπαϊκών χρηματιστηρίων λόγω ανησυχιών για τον επαπειλούμενο εμπορικό πόλεμο μεταξύ Ηνωμένων Πολιτειών και Κίνας. Σε δημοσίευμά της η Wall Street Journal αναφέρει ότι το Πεκίνο εξετάζει το ενδεχόμενο δασμών υπό μορφή αντιποίνων στους δασμούς 60 δισ. δολαρίων, που αναμένεται να ανακοινώσει η Ουάσιγκτον αύριο Παρασκευή. Επιπλέον, οι επενδυτές τηρούσαν στάση αναμονής χθες ενόψει της ανακοίνωσης της απόφασης της Ομοσπονδιακής Τράπεζας των ΗΠΑ. Οι ευρωπαϊκές αγορές έκλεισαν νωρίτερα, αλλά οι επενδυτές ανέμεναν ότι ο νέος πρόεδρος της Τράπεζας, Τζερόμ Πάουελ, θα ανακοίνωνε την πρώτη αύξηση επιτοκίων της θητείας του. Και αυτό ακριβώς έγινε, ενώ παράλληλα ο κ. Πάουελ προέβλεψε πως μέσα στον τρέχοντα χρόνο θα υπάρξουν τουλάχιστον δύο αυξήσεις επιπλέον.

Στη Wall Street, οι δείκτες Dow Jones και S&P 500 έκλεισαν με πτώση 0,18% αν και νωρίτερα είχαν επικρατήσει ανοδικές τάσεις λόγω της θετικής προοπτικής που παρουσίασε η Fed για την αμερικανική οικονομία από τη Fed. Ειδικότερα, οι τιμές των μετοχών των ενεργειακών ομίλων σημείωσαν άνοδο χάρις στην εκτίναξη των τιμών του πετρελαίου σε υψηλά επίπεδα έξι εβδομάδων. Τα στρατηγικά αποθέματα των ΗΠΑ μειώθηκαν, ενώ οι επενδυτές προβληματίζονται με την κλιμάκωση της έντασης στη Μέση Ανατολή.

Στην αγορά εμπορευμάτων το αργό Νέας Υόρκης ενισχύθηκε στα επίπεδα των 65,03 δολαρίων το βαρέλι και στα επίπεδα των 69,16 δολαρίων το βαρέλι το πετρέλαιο τύπου Brent στο Λονδίνο. Στην ευρωπαϊκή ομολογιακή αγορά, οι αποδόσεις των τίτλων της Ευρωζώνης σημείωσαν άνοδο. Μετά τη χθεσινή δημοπρασία δεκαετών γερμανικών ομολόγων ύψους 2,5 δισ. ευρώ, οι αποδόσεις τους ενισχύθηκαν 2 μ.β. στο 0,60%.

Στα ευρωπαϊκά χρηματιστήρια ο πανευρωπαϊκός STOXX 600 έκλεισε με -0,2%. Απώλειες είχε χθες ο τραπεζικός κλάδος κατά 0,9% με τη μετοχή της Deutsche Bank να υποχωρεί κατά 5,5%. Αφορμή δόθηκε με την προειδοποίηση του γενικού οικονομικού διευθυντή της, ότι η τράπεζα το πρώτο τρίμηνο θα επιβαρυνθεί με πρόσθετες δαπάνες 450 εκατ. ευρώ. Στο Λονδίνο ο FTSE 100 έκλεισε με -0,32%, στο Παρίσι ο CAC 40 με -0,24%, στη Φρανκφούρτη ο DAX είχε οριακή άνοδο 0,01% και στη Μαδρίτη ο δείκτης ΙΒΕΧ έκλεισε με πτώση 0,52%.

Λάβετε μέρος στη συζήτηση 0 Εγγραφείτε για να διαβάσετε τα σχόλια ή
βρείτε τη συνδρομή που σας ταιριάζει για να σχολιάσετε.
Για να σχολιάσετε, επιλέξτε τη συνδρομή που σας ταιριάζει. Παρακαλούμε σχολιάστε με σεβασμό προς την δημοσιογραφική ομάδα και την κοινότητα της «Κ».
Σχολιάζοντας συμφωνείτε με τους όρους χρήσης.
Εγγραφή Συνδρομή