«Να παρέμβει η Ευρώπη στο Μεσανατολικό»

«Να παρέμβει η Ευρώπη στο Μεσανατολικό»

1' 23" χρόνος ανάγνωσης
Ακούστε το άρθρο

«Οι Αμερικανοί δεν μπορούν πλέον να παίξουν τον ρόλο του έντιμου διαμεσολαβητή στο Παλαιστινιακό, καθώς ο πρόεδρος Τραμπ ταυτίζεται με την πιο ακροδεξιά, φονταμενταλιστική κυβέρνηση που είχε ποτέ το Ισραήλ. Γι’ αυτό ζητάμε τη σύγκληση διεθνούς διάσκεψης για το Μεσανατολικό και περιμένουμε από την Ε.Ε. να αναλάβει πρωτοβουλίες προς αυτή την κατεύθυνση». Αυτά μας δήλωσε ο πρεσβευτής της Παλαιστίνης στην Ελλάδα, Μαρουάν Τουμπάσι, στη διάρκεια γεύματος εργασίας με δημοσιογράφους.

Ο Παλαιστίνιος διπλωμάτης καυτηρίασε την απόφαση Τραμπ για μεταφορά της αμερικανικής πρεσβείας στην Ιερουσαλήμ, στις 15 Μαΐου, όπως και τη δήλωση του Αμερικανού πρεσβευτή Ντέιβιντ Φρίντμαν ότι οι Ισραηλινοί έποικοι «χτίζουν σε δική τους γη». Εξέφρασε την απογοήτευση του Παλαιστίνιου προέδρου Μαχμούντ Αμπάς για το γεγονός ότι, παρά την υπόσχεση της κυβέρνησης Τραμπ για ένα ειρηνευτικό σχέδιο που θα φέρει τη «Συμφωνία του Αιώνα», μέχρι σήμερα δεν έχει γνωστοποιηθεί επισήμως τίποτα το συγκεκριμένο.

Αναφορικά με την πρόσφατη απόπειρα δολοφονίας του Παλαιστίνιου πρωθυπουργού Ράμι Χαμντάλα στη Γάζα, ο κ. Τουμπάσι επέρριψε την πολιτική ευθύνη στη Χαμάς. «Μπορεί οι δράστες να ανήκαν σε κάποια συγκεκριμένη φράξια της οργάνωσης, γιατί όπως ξέρετε υπάρχουν πολλές ομάδες με αποκλίνουσες στρατηγικές. Πάντως, η πολιτική ευθύνη βαρύνει συνολικά τη Χαμάς και τις περιφερειακές δυνάμεις που την επηρεάζουν για να εξυπηρετήσουν τα δικά τους συμφέροντα», υποστήριξε.

Τέλος, ο κ. Τουμπάσι εξέφρασε την ικανοποίησή του για την τοποθέτηση της ελληνικής κυβέρνησης υπέρ των Παλαιστινίων στις πρόσφατες ψηφοφορίες, στον ΟΗΕ και ευχήθηκε να αναγνωρίσει σύντομα η ελληνική κυβέρνηση το κράτος της Παλαιστίνης, όπως έπραξε, με ομόφωνη απόφασή του, το ελληνικό Κοινοβούλιο. Πρότεινε, επίσης, τη δημιουργία τριμερούς Ελλάδας – Παλαιστίνης – Κύπρου, εκφράζοντας την υποστήριξη της Παλαιστινιακής Αρχής σε δίκαιη λύση του Κυπριακού, με βάση τις αποφάσεις του ΟΗΕ.

Λάβετε μέρος στη συζήτηση 0 Εγγραφείτε για να διαβάσετε τα σχόλια ή
βρείτε τη συνδρομή που σας ταιριάζει για να σχολιάσετε.
Για να σχολιάσετε, επιλέξτε τη συνδρομή που σας ταιριάζει. Παρακαλούμε σχολιάστε με σεβασμό προς την δημοσιογραφική ομάδα και την κοινότητα της «Κ».
Σχολιάζοντας συμφωνείτε με τους όρους χρήσης.
Εγγραφή Συνδρομή