ΟΗΕ: Οι ΗΠΑ απειλούν ξανά να αποχωρήσουν από το Συμβούλιο Ανθρωπίνων Δικαιωμάτων

ΟΗΕ: Οι ΗΠΑ απειλούν ξανά να αποχωρήσουν από το Συμβούλιο Ανθρωπίνων Δικαιωμάτων

1' 32" χρόνος ανάγνωσης
Ακούστε το άρθρο

Η κυβέρνηση των ΗΠΑ απείλησε εκ νέου την Παρασκευή ότι θα αποχωρήσει από το Συμβούλιο Ανθρωπίνων Δικαιωμάτων των Ηνωμένων Εθνών, διαμηνύοντας πως χάνει την υπομονή της, μετά την απόφαση του οργάνου αυτού με έδρα τη Γενεύη να υιοθετήσει πέντε νέες αποφάσεις που καταδικάζουν το Ισραήλ, σύμμαχο της Ουάσινγκτον.

«Όταν το Συμβούλιο Ανθρωπίνων Δικαιωμάτων μεταχειρίζεται το Ισραήλ χειρότερα από τη Βόρεια Κορέα, το Ιράν και τη Συρία, είναι το ίδιο το Συμβούλιο που γίνεται ανόητο και ανάξιο του ονόματός του», κατήγγειλε η Νίκι Χέιλι, πρεσβεύτρια των ΗΠΑ στον ΟΗΕ, σε ανακοίνωση που έδωσαν στη δημοσιότητα οι υπηρεσίες της.

Η αμερικανίδα μόνιμη αντιπρόσωπος επιτίμησε το Συμβούλιο Ανθρωπίνων Δικαιωμάτων υποστηρίζοντας πως επιδεικνύει χονδροειδή «προκατάληψη σε βάρος του Ισραήλ».

Στην ανακοίνωση της, η Χέιλι στηλιτεύει ιδίως το ότι το Συμβούλιο έχει υιοθετήσει πέντε αποφάσεις σε βάρος του Ισραήλ, αλλά μόνο μία σε βάρος της Βόρειας Κορέας, μία σε βάρος του Ιράν και μία σε βάρος της Συρίας.

«Η υπομονή μας δεν είναι απεριόριστη», προειδοποίησε η Χέιλι. «Οι σημερινές (σ.σ. χθεσινές) ενέργειες δείχνουν καθαρά ότι ο οργανισμός δεν έχει την αξιοπιστία που απαιτείται για να είναι αληθινός υπερασπιστής των ανθρωπίνων δικαιωμάτων», έκρινε η ίδια.

Η αμερικανίδα πρεσβεύτρια στα Ηνωμένα Έθνη έχει προειδοποιήσει επανειλημμένα πως οι ΗΠΑ θα αποχωρήσουν από το Συμβούλιο, που έχει 47 μέλη και ιδρύθηκε το 2006 για να προωθεί και να προστατεύει τα ανθρώπινα δικαιώματα διεθνώς.

Η νέα απειλή της Χέιλι ότι η Ουάσινγκτον θα βροντήξει την πόρτα του Συμβουλίου Ανθρωπίνων Δικαιωμάτων διατυπώθηκε μετά τον διορισμό του Τζον Μπόλτον, νεοσυντηρητικού γερακιού, στο αξίωμα του συμβούλου εθνικής ασφαλείας του Ντόναλντ Τραμπ.

Αφότου ο μεγιστάνας των ακινήτων εγκαταστάθηκε στον Λευκό Οίκο, οι ΗΠΑ αποχώρησαν από την Ουνέσκο -την Εκπαιδευτική, Επιστημονική και Επιμορφωτική Οργάνωση των Ηνωμένων Εθνών- έχουν μειώσει δραστικά τη συνεισφορά τους στον προϋπολογισμό του ΟΗΕ κι έχουν ανακοινώσει ότι θα αποχωρήσουν από τη συμφωνία του Παρισιού για την καταπολέμηση της κλιματικής αλλαγής.

Λάβετε μέρος στη συζήτηση 0 Εγγραφείτε για να διαβάσετε τα σχόλια ή
βρείτε τη συνδρομή που σας ταιριάζει για να σχολιάσετε.
Για να σχολιάσετε, επιλέξτε τη συνδρομή που σας ταιριάζει. Παρακαλούμε σχολιάστε με σεβασμό προς την δημοσιογραφική ομάδα και την κοινότητα της «Κ».
Σχολιάζοντας συμφωνείτε με τους όρους χρήσης.
Εγγραφή Συνδρομή
MHT