ΚΟΣΜΟΣ

Focus: Θα είναι ο Γενς Βάιντμαν o επόμενος «Mr. Euro»;

weidmann_j_31918202

«Γενς Βάιντμαν. Ενας λάτρης της τέχνης. Και ο νέος "Mr. Euro";» είναι ο τίτλος άρθρου στο γερμανικό περιοδικό Focus.

«Ο οικονομολόγος και επικεφαλής της Bundesbank Γενς Βαιντμαν είναι και λάτρης των εικαστικών τεχνών. Το γραφείο του στον δωδέκατο όροφο των γραφείων της Γερμανικής Κεντρικής Τράπεζας στη Φραγκφούρτη είναι διακοσμημένο με πίνακες και αντικείμενα από την προσωπική του συλλογή. (…) Κατά τα άλλα, ο Βαιντμαν είναι ένας άνθρωπος των επιχειρημάτων που στις συζητήσεις δεν υψώνει ποτέ τη φωνή. Αυτό εκτιμά εξάλλου σε αυτόν και η Γερμανίδα Καγκελάριος. (…)», αναφέρει το άρθρο και προσθέτει:

«Οταν το 2011, σε ηλικία 43 ετών, ανέλαβε τη διοίκηση της Bundesbank, πολλοί θεώρησαν ότι η Μέρκελ είχε εγκαταστήσει στην Φραγκφούρτη έναν έμπιστό της. Όμως, λίγες ημέρες αργότερα, ο ανένταχτος πολιτικά οικονομολόγος ξεκαθάρισε ότι δεν επιθυμεί να είναι πολιτικός υπάλληλος».

«Στην πολιτική χρεών της Ελλάδας και στη στρατηγική που ακολουθεί ο Mάριο Ντράγκι, ο Βάιντμαν έχει ασκήσει κατά καιρούς κριτική πολύ σκληρότερη από αυτήν της ομοσπονδιακής κυβέρνησης. Ο ίδιος ζητά την τήρηση κανόνων. (…) Μία συνηθισμένη έκφρασή του είναι η εξής: «Μιλάμε πολύ ο ένας για τον άλλο και λίγο μεταξύ μας». Ίσως στη διατύπωση αυτή να κρύβεται και μια κάποια «προετοιμασία» για την ενδεχόμενη ανάληψη της θέσης του επικεφαλής της ΕΚΤ», καταλήγει το δημοσίευμα.

Πηγή: ΑΠΕ-ΜΠΕ