Συσπείρωση Δύσης κατά Μόσχας

Συσπείρωση Δύσης κατά Μόσχας

1' 56" χρόνος ανάγνωσης
Ακούστε το άρθρο

ΜΟΣΧΑ. Μπαράζ διπλωματικών επεισοδίων με έντονα ψυχροπολεμικό χαρακτήρα έχει δημιουργηθεί από χθες ανάμεσα στη Ρωσία και τη Δύση, λόγω του ντόμινο απελάσεων Ρώσων διπλωματών που εξήγγειλαν οι ΗΠΑ και 14 χώρες της Ευρώπης ως ένδειξη αλληλεγγύης προς το Ηνωμένο Βασίλειο για την υπόθεση της απόπειρας δολοφονίας του Ρώσου πρώην διπλού πράκτορα Σεργκέι Σκριπάλ.

Οι ΗΠΑ διέταξαν την απέλαση 60 Ρώσων αξιωματούχων, εκ των οποίων οι 48 εργάζονταν στη ρωσική πρεσβεία στην Ουάσιγκτον και οι 12 στη μόνιμη αντιπροσωπεία της Ρωσίας στον ΟΗΕ στη Νέα Υόρκη, αλλά και τη διακοπή της λειτουργίας του ρωσικού προξενείου στο Σιάτλ. Το ανακοινωθέν του Λευκού Οίκου αναφέρει πως «οι σημερινές πράξεις καθιστούν τη χώρα των ΗΠΑ ασφαλέστερη, καθώς περιορίζουν τη κατασκοπευτική ικανότητα της Ρωσίας απέναντι στους Αμερικανούς και την ικανότητα να διεξάγουν συγκαλυμμένες επιχειρήσεις που απειλούν την εθνική ασφάλεια της Αμερικής». Παράλληλα, και ο Καναδάς δήλωσε χθες πως θα απελάσει τέσσερις Ρώσους διπλωμάτες, με την υπουργό Εξωτερικών να τονίζει πως οι διπλωμάτες χρησιμοποίησαν «τη διπλωματική ιδιότητα για να υπονομεύσουν την ασφάλεια του Καναδά και να παρέμβουν στη δημοκρατία μας».

Στο μέτωπο της Ε.Ε., πρώτη η Πολωνία ανέλαβε να συντονίσει τη στάση των χωρών της Ανατολικής Ευρώπης, καθώς χθες κάλεσε τον Ρώσο πρέσβη για εξηγήσεις και ανακοίνωσε πως θα απελάσει τέσσερις Ρώσους διπλωμάτες. Τη συμπαράσταση στη Βρετανία εξέφρασαν και η Γερμανία και η Γαλλία, ανακοινώνοντας εκάστη την απέλαση τεσσάρων Ρώσων διπλωματών, ενώ αργότερα ακολούθησαν και άλλες 12 χώρες της Ευρώπης στη βάση πως η δηλητηρίαση του πρώην πράκτορα συνιστά «απειλή στη συλλογική ασφάλεια και το διεθνές δίκαιο». Η Τερέζα Μέι έσπευσε να σχολιάσει πως οι συντονισμένες κινήσεις «δείχνουν καθαρά πως όλοι στεκόμαστε δίπλα ο ένας στον άλλον για να στείλουμε το ισχυρότερο μήνυμα στη Ρωσία πως δεν μπορεί να συνεχίσει να περιφρονεί το διεθνές δίκαιο». Συνολικά, οι απελάσεις επηρεάζουν περισσότερους από 100 Ρώσους διπλωμάτες, με αποτέλεσμα να γίνεται λόγος για το μεγαλύτερο κύμα απελάσεων Ρώσων διπλωματών εκ μέρους της Δύσης από την εποχή του Ψυχρού Πολέμου.

Το υπουργείο Εξωτερικών της Ρωσίας εξέφρασε την οργή του για την «προκλητική κίνηση» και δήλωσε πως η Ρωσία θα απαντήσει με τον δέοντα τρόπο κατά την κρίση του προέδρου Βλαντιμίρ Πούτιν. Παράλληλα, επανέλαβε πως οι κατηγορίες της Βρετανίας είναι αβάσιμες και τόνισε πως οι σύμμαχοι της Βρετανίας «ακολουθούν τυφλά την αρχή της ευρωατλαντικής αλληλεγγύης παραβιάζοντας την κοινή λογική, τους κανόνες του πολιτισμένου διεθνούς διαλόγου και του διεθνούς δικαίου».

Λάβετε μέρος στη συζήτηση 0 Εγγραφείτε για να διαβάσετε τα σχόλια ή
βρείτε τη συνδρομή που σας ταιριάζει για να σχολιάσετε.
Για να σχολιάσετε, επιλέξτε τη συνδρομή που σας ταιριάζει. Παρακαλούμε σχολιάστε με σεβασμό προς την δημοσιογραφική ομάδα και την κοινότητα της «Κ».
Σχολιάζοντας συμφωνείτε με τους όρους χρήσης.
Εγγραφή Συνδρομή