Αναταράξεις και πάλι στο Κόσοβο

Αναταράξεις και πάλι στο Κόσοβο

2' 9" χρόνος ανάγνωσης
Ακούστε το άρθρο

ΠΡΙΣΤΙΝΑ. Την Παρασκευή, οι πρόεδροι της Σερβίας και του Κοσόβου φωτογραφίζονταν με τη Φεντερίκα Μογκερίνι στις Βρυξέλλες, ύστερα από έναν ακόμη γύρο επαφών με στόχο την εξεύρεση οριστικής λύσης στις διαφορές τους. Τρεις ημέρες αργότερα, τη Δευτέρα, το σκηνικό άλλαξε άρδην, με τον επικεφαλής του γραφείου της σερβικής κυβέρνησης για το Κόσοβο Μάρκο Τζούριτς να συλλαμβάνεται με οδυνηρό τρόπο στη Μιτρόβιτσα από την αστυνομία του Κοσόβου.

«Σέρνοντάς με στο έδαφος σαν σκυλί, τραβώντας με από τη γραβάτα, ήθελαν να με ταπεινώσουν θεωρώντας ότι μπορούν να ταπεινώσουν τον σερβικό λαό», δήλωσε χθες ο Τζούριτς, ο οποίος μεταφέρθηκε από την αστυνομία του Κοσόβου στην Πρίστινα πριν αφεθεί να επιστρέψει στη Σερβία. Η κυβέρνηση του Κοσόβου υποστήριξε ότι ο Τζούριτς προκάλεσε τη σύλληψή του, εφόσον γνώριζε ότι δεν επιτρέπεται σε Σέρβους αξιωματούχους να μεταβαίνουν στο Κόσοβο χωρίς άδεια. Η αστυνομία του Κοσόβου επενέβη στη διάρκεια εκδήλωσης στην οποία Σέρβοι παράγοντες συζητούσαν για το μέλλον του Κοσόβου, στο πλαίσιο του εσωτερικού σερβικού διαλόγου που εξήγγειλε πέρυσι το καλοκαίρι ο Σέρβος πρόεδρος Αλεξάνταρ Βούτσιτς.

«Οι ενέργειες δεν είχαν ως στόχο τους Σέρβους πολίτες στο Κόσοβο αλλά αυτούς που παραβίασαν τον νόμο», δήλωσε ο Κοσοβάρος πρωθυπουργός Ραμούς Χαραντινάι. «Θα ήταν καλό να επιστρέψουμε στο τραπέζι της διαπραγμάτευσης και να συζητήσουμε τα ζητήματα από κοινού», προσέθεσε.

Ο Βούτσιτς αποκάλεσε τους αστυνομικούς που συνέλαβαν τον Τζούριτς «τρομοκράτες». «Οι Αλβανοί τρομοκράτες δεν θα μπορέσουν να βλάψουν τους Σέρβους στο βόρειο Κόσοβο, ούτε μόνοι τους, αλλά ούτε σε συνεργασία με τους δυτικούς εντολείς τους. Αυτό το μήνυμα μετέφερα με σαφήνεια σήμερα στους δυτικούς εταίρους», δήλωσε ο Σέρβος πρόεδρος.

Παράλληλα, χθες ο επικεφαλής της Σερβικής Λίστας Γκόραν Ράκιτς ανακοίνωσε την αποχώρηση του σερβικού κόμματος από την κυβέρνηση του Κοσόβου αλλά και τη σύσταση κοινότητας σερβικών δήμων, όπως προβλέπεται από την συμφωνία Σερβίας – Κοσόβου το 2013.

Η κοινότητα σερβικών δήμων προσφέρει αυξημένα δικαιώματα στη σερβική κοινότητα του Κοσόβου, αλλά η κυβέρνηση της Πρίστινα δεν εξαρτά την αναγνώριση της ύπαρξής της από την αναγνώριση της υπόστασης του Κοσόβου ως χώρας από τη Σερβία. Τους τελευταίους μήνες έχουν ενταθεί οι διαβουλεύσεις προς την κατεύθυνση της λύσης, με τη σερβική αντιπολίτευση να καταγγέλλει ότι έχει υπάρξει σειρά μυστικών επαφών με τον πρόεδρο του Κοσόβου Χασίμ Θάτσι.

Ο Βούτσιτς είχε πρόσφατα μεταβεί στη Νέα Υόρκη για υποτιθέμενο ιδιωτικό ταξίδι, στο οποίο ωστόσο συνάντησε τον γενικό γραμματέα του ΟΗΕ Αντόνιο Γκουτέρες. Μετά τη συνάντηση αυτή, ο Σέρβος πρόεδρος είχε εκφράσει την απογοήτευσή του για τη στάση της διεθνούς κοινότητας. Χθες, η Ρωσία τάχθηκε στο πλευρό του Βελιγραδίου, υποστηρίζοντας ότι οι ΗΠΑ και η Ε.Ε. θέλουν «να καταστείλουν ωμά τις προσπάθειες των Σέρβων του Κοσόβου να διαφυλάξουν τα δικαιώματά τους».

Λάβετε μέρος στη συζήτηση 0 Εγγραφείτε για να διαβάσετε τα σχόλια ή
βρείτε τη συνδρομή που σας ταιριάζει για να σχολιάσετε.
Για να σχολιάσετε, επιλέξτε τη συνδρομή που σας ταιριάζει. Παρακαλούμε σχολιάστε με σεβασμό προς την δημοσιογραφική ομάδα και την κοινότητα της «Κ».
Σχολιάζοντας συμφωνείτε με τους όρους χρήσης.
Εγγραφή Συνδρομή