Σχέδιο για τη βελτίωση της κινητικότητας των στρατευμάτων στην ευρωπαϊκή επικράτεια παρουσίασε η Κομισιόν

Σχέδιο για τη βελτίωση της κινητικότητας των στρατευμάτων στην ευρωπαϊκή επικράτεια παρουσίασε η Κομισιόν

1' 54" χρόνος ανάγνωσης
Ακούστε το άρθρο

Σχέδιο δράσης για τη βελτίωση της κινητικότητας των στρατευμάτων και του στρατιωτικού εξοπλισμού στην ευρωπαϊκή επικράτεια, παρουσίασε σήμερα η Ευρωπαϊκή Επιτροπή.

Παρουσιάζοντας το σχέδιο, η επίτροπος, αρμόδια για θέματα μεταφορών, Βιολέτα Μπουλτς, είπε ότι πρέπει να αντιμετωπιστούν τα γραφειοκρατικά και ρυθμιστικά εμπόδια που δυσχεραίνουν τις στρατιωτικές μετακινήσεις στην ΕΕ, ιδίως όσον αφορά τη διέλευση εκρηκτικών ή επικίνδυνων υλικών. Σύμφωνα με την επίτροπο, η στενή συνεργασία των κρατών μελών με τους εμπλεκόμενους φορείς, όπως το ΝΑΤΟ, αποτελεί «κλειδί» για την επιτυχία αυτού του εγχειρήματος. Άλλωστε, η βελτίωση της κινητικότητας των στρατευμάτων και του στρατιωτικού εξοπλισμού αποτελεί έναν από τους σημαντικότερους στόχους που καθορίστηκαν στο πλαίσιο της δήλωσης ΕΕ-ΝΑΤΟ.

Μία από τις βασικές δράσεις που προτείνει η Κομισιόν είναι η προσαρμογή της οδικής και σιδηροδρομικής υποδομής στην ΕΕ. Έως το 2019, η Επιτροπή θα προσδιορίσει τα τμήματα του διευρωπαϊκού δικτύου μεταφορών που είναι κατάλληλα για στρατιωτικές μεταφορές, συμπεριλαμβανομένων των αναγκαίων αναβαθμίσεων υφιστάμενων υποδομών (π.χ. το ύψος ή τη φέρουσα ικανότητα των γεφυρών), ενώ θα καταρτιστεί κατάλογος έργων προτεραιότητας. Στο επόμενο Πολυετές Δημοσιονομικό Πλαίσιο, η Επιτροπή θα λάβει υπόψη την πιθανή πρόσθετη οικονομική στήριξη για τα εν λόγω έργα.

Επίσης, για την αντιμετώπιση των κανονιστικών και διαδικαστικών ζητημάτων, η Επιτροπή θα εξετάσει τις εναλλακτικές λύσεις για την απλούστευση των τελωνειακών διατυπώσεων για τις στρατιωτικές επιχειρήσεις και θα σταθμίσει την ανάγκη εναρμόνισης των κανόνων για τις μεταφορές επικίνδυνων εμπορευμάτων στον στρατιωτικό τομέα. Παράλληλα, ο Ευρωπαϊκός Οργανισμός Άμυνας θα βοηθήσει τα κράτη – μέλη να αναπτύξουν ένα σύστημα αδειοδοτήσεων για τις διασυνοριακές μετακινήσεις.

Η Επιτροπή, η Ευρωπαϊκή Υπηρεσία Εξωτερικής Δράσης και ο Ευρωπαϊκός Οργανισμός Άμυνας θα εργαστούν με τα κράτη μέλη για την αποτελεσματική εφαρμογή των δράσεων αυτών, οι οποίες θα τεθούν σε εφαρμογή με απόλυτο σεβασμό στην κυριαρχία των κρατών μελών επί του εθνικού τους εδάφους και στις εθνικές διαδικασίες λήψης αποφάσεων. Θα ληφθεί επίσης μέριμνα για τον συντονισμό με τις προσπάθειες που καταβάλλονται στο πλαίσιο της μόνιμης διαρθρωμένης συνεργασίας (PESCO), καθώς και με το χωριστό έργο της PESCO για τη στρατιωτική κινητικότητα.

Το σχέδιο δράσης για τη βελτίωση της στρατιωτικής κινητικότητας θα πρέπει να εξεταστεί και να εγκριθεί από τα κράτη μέλη της ΕΕ.

Υπενθυμίζεται ότι στην ομιλία του για την κατάσταση της Ένωσης το 2017, ο πρόεδρος Ζαν-Κλοντ Γιούνκερ υπογράμμισε την επιτακτική ανάγκη δημιουργίας μιας ολοκληρωμένης Ευρωπαϊκής Αμυντικής Ένωσης έως το 2025.

(Πηγή: ΑΠΕ-ΜΠΕ)

Λάβετε μέρος στη συζήτηση 0 Εγγραφείτε για να διαβάσετε τα σχόλια ή
βρείτε τη συνδρομή που σας ταιριάζει για να σχολιάσετε.
Για να σχολιάσετε, επιλέξτε τη συνδρομή που σας ταιριάζει. Παρακαλούμε σχολιάστε με σεβασμό προς την δημοσιογραφική ομάδα και την κοινότητα της «Κ».
Σχολιάζοντας συμφωνείτε με τους όρους χρήσης.
Εγγραφή Συνδρομή
MHT