Χάος στη Βενεζουέλα: Σε τραγωδία με 68 νεκρούς κατέληξε εξέγερση κρατουμένων

Χάος στη Βενεζουέλα: Σε τραγωδία με 68 νεκρούς κατέληξε εξέγερση κρατουμένων

2' 36" χρόνος ανάγνωσης
Ακούστε το άρθρο
Τουλάχιστον 68 άνθρωποι έχασαν τη ζωή τους όταν  σε αστυνομικό τμήμα της πόλης Βαλένσια της Βενεζουέλας, ξέσπασε πυρκαγιά. Είχε προηγηθεί εξέγερση κρατουμένων για τις συνθήκες κράτησής τους.

 
Εξαιτίας του υπερπληθυσμού στις φυλακές της Βενεζουέλας οι δυνάμεις ασφαλείας αναγκάζονται να χρησιμοποιούν τα αστυνομικά τμήματα σαν κέντρα μακροχρόνιας κράτησης, την ώρα που βάσει του νόμου οι συλληφθέντες δεν μπορούν να παραμένουν εκεί για διάστημα μεγαλύτερο των 48 ωρών.
 
Η πυρκαγιά μάλλον ξέσπασε όταν οι κρατούμενοι έβαλαν φωτιά στα στρώματά τους σε μια προσπάθεια να αποδράσουν. Η αστυνομία έκανε χρήση δακρυγόνων για να διαλύσει το πλήθος των συγγενών που περικύκλωσαν το αστυνομικό τμήμα όταν έγινε γνωστή η είδηση για την πυρκαγιά.
 
Ο γενικός εισαγγελέας της πολιτείας Καραμπόμπο Τάρεκ Σάαμπ δήλωσε ότι «τέσσερις εισαγγελείς διορίστηκαν (…) για να διαλευκάνουν τι συνέβη».
 
«Σύμφωνα με τα πρώτα στοιχεία της έρευνας, 66 άνδρες έχασαν τη ζωή τους από την πυρκαγιά καθώς και δύο γυναίκες οι οποίες είχαν πάει να επισκεφθούν» κρατούμενους, εξήγησε ο Σάαμπ στον λογαριασμό του στο Twitter.
 
Οι συνθήκες της τραγωδίας δεν έχουν επιβεβαιωθεί ακόμη επισήμως.
 
Η οργάνωση Una Ventana a la Libertad (Παράθυρο στην Ελευθερία), που καταγράφει τις συνθήκες στα σωφρονιστικά ιδρύματα, ανέφερε ότι ένας κρατούμενος πυροβόλησε έναν αστυνομικό στο πόδι και λίγο αργότερα οι κρατούμενοι έβαλαν φωτιά στα στρώματά τους. Η φωτιά εξαπλώθηκε γρήγορα.
 
Η μη κυβερνητική οργάνωση έκανε λόγο για 78 νεκρούς, στην πλειονότητά τους κρατούμενοι.
 
«Κάποιοι κάηκαν ζωντανοί και άλλοι έπαθαν ασφυξία», δήλωσε ο Κάρλος Νιέτο διευθυντής της ΜΚΟ.
 
Ο Χεσούς Σαντάντερ, αξιωματούχος της πολιτείας, τόνισε ότι η κατάσταση πλέον είναι υπό έλεγχο, αν και δεν επιβεβαίωσε τον πυροβολισμό του αστυνομικού.
 
Ο κυβερνήτης της πολιτείας Καραμπόμπο Ραφαέλ Λακάβα δήλωσε «σοκαρισμένος», χωρίς ωστόσο να σχολιάσει τον αριθμό των θυμάτων.
 
«Έχει ξεκινήσει σοβαρή και ενδελεχής έρευνα για να καθοριστούν τα αίτια και οι υπεύθυνοι αυτών των λυπηρών γεγονότων», υπογράμμισε στον λογαριασμό του στο Twitter, ενώ εξέφρασε τα συλλυπητήριά του στους συγγενείς των θυμάτων.
 
Χάος στη Βενεζουέλα: Σε τραγωδία με 68 νεκρούς κατέληξε εξέγερση κρατουμένων-1
Στις φωτογραφίες που τράβηξαν μέλη της Una Ventana a la Libertad φαίνεται ένα απανθρακωμένο πτώμα και πυροσβέστες να προσπαθούν να θέσουν υπό έλεγχο την πυρκαγιά.
 
Μετά την εξέγερση των κρατούμενων, συγγενείς τους συγκεντρώθηκαν έξω από το αστυνομικό τμήμα και προσπάθησαν να εισέλθουν σε αυτό. Στα επεισόδια που ξέσπασαν ένας αστυνομικός τραυματίστηκε από μια πέτρα που έριξαν οι συγκεντρωμένοι, σύμφωνα με τη ΜΚΟ.
 
Δημοσιογράφοι τοπικών μέσων ενημέρωσης επεσήμαναν ότι η κατάσταση γύρω από το αστυνομικό τμήμα παραμένει τεταμένη και παρουσίασαν έναν κατάλογο με τα ονόματα 20 θυμάτων.
 
Βίντεο που αναρτήθηκε στο Twitter δείχνει δεκάδες ανθρώπους να έχουν συγκεντρωθεί μπροστά από το αστυνομικό τμήμα ζητώντας πληροφορίες για τους κρατούμενους.
 
«Είμαι μια απελπισμένη μητέρα, ο γιος μου είναι εκεί εδώ και μία εβδομάδα. Δεν μου έχουν δώσει καμία πληροφορία», δήλωσε η Ντόρα Μπλάνκο.
 
Ο Νιέτο από την πλευρά του κατήγγειλε ότι το περιστατικό αυτό «δεν είναι μεμονωμένο», διότι σε όλα τα κέντρα κράτησης της Βενεζουέλας «υπάρχουν οι ίδιες συνθήκες υπερπληθυσμού, έλλειψη τροφίμων ή και χειρότερα».
 
Σύμφωνα με τη ΜΚΟ, 62 κρατούμενοι και δύο αστυνομικοί σκοτώθηκαν το 2017 σε διάφορα βίαια περιστατικά αλλά και εξαιτίας ασθενειών που συνδέονται με τις κακές συνθήκες κράτησης.
Χάος στη Βενεζουέλα: Σε τραγωδία με 68 νεκρούς κατέληξε εξέγερση κρατουμένων-2

Πηγή: ΑΠΕ-ΜΠΕ

Λάβετε μέρος στη συζήτηση 0 Εγγραφείτε για να διαβάσετε τα σχόλια ή
βρείτε τη συνδρομή που σας ταιριάζει για να σχολιάσετε.
Για να σχολιάσετε, επιλέξτε τη συνδρομή που σας ταιριάζει. Παρακαλούμε σχολιάστε με σεβασμό προς την δημοσιογραφική ομάδα και την κοινότητα της «Κ».
Σχολιάζοντας συμφωνείτε με τους όρους χρήσης.
Εγγραφή Συνδρομή