Κόσοβο: Εξι συλλήψεις Τούρκων για διασυνδέσεις με σχολεία του Γκιουλέν

Κόσοβο: Εξι συλλήψεις Τούρκων για διασυνδέσεις με σχολεία του Γκιουλέν

1' 26" χρόνος ανάγνωσης
Ακούστε το άρθρο

Η αστυνομία του Κοσόβου ανακοίνωσε σήμερα τη σύλληψη έξι Τούρκων υπηκόων, οι οποίοι συνδέονται με σχολεία χρηματοδοτούμενα από το κίνημα του Φετουλάχ Γκιουλέν, το οποίο η Άγκυρα χαρακτηρίζει τρομοκρατική οργάνωση και κατηγορεί για την αποτυχημένη απόπειρα πραξικοπήματος του Ιουλίου 2016.

Συγκεκριμένα, στην ανακοίνωση της αστυνομίας αναφέρεται πως συνεχίζονται οι επιδρομές σε σχέση με τις συλλήψεις, χωρίς όμως να διευκρινίζεται γιατί τέθηκαν υπό κράτηση οι έξι Τούρκοι.

Ο Ναζί Ουλούς, διευθυντής ενός από τα σχολεία, δήλωσε ότι ένας από τους συλληφθέντες, ο Μουσταφά Ερντέμ, είναι ο διευθυντής όλων των σχολείων του Γκιουλέν στο Κόσοβο, χωρίς ωστόσο να δώσει άλλες πληροφορίες.

Ορισμένες βαλκανικές χώρες δέχονται τις πιέσεις της Άγκυρας να κλείσουν ιδιωτικά σχολεία που συνδέονται με το κίνημα του Γκιουλέν, του μουσουλμάνου ιερωμένου που εδρεύει στην Πενσυλβάνια των Ηνωμένων Πολιτειών και κατηγορείται από την Άγκυρα ως ενορχυστρωτής του αποτυχημένου πραξικοπήματος της 15ης Ιουλίου. Ο ίδιος αρνείται οποιαδήποτε σχέση με αυτό. Εντούτοις, το Κόσοβο, ο πληθυσμός του οποίου είναι κυρίως μουσουλμανικός, έχει δηλώσει πως δεν σχεδιάζει να κλείσει τα σχολεία του Γκιουλέν.

Από την άλλη πλευρά όμως, η Τουρκία είναι ένας μείζων υποστηρικτής του φτωχού Κοσόβου, το οποίο ανακήρυξε την ανεξαρτησία του από τη Σερβία το 2008, και τουρκικές εταιρείες διαχειρίζονται το μοναδικό αεροδρόμιο και το ηλεκτρικό δίκτυο της μικρής χώρας, ενώ κατασκευάζουν επίσης και δύο αυτοκινητοδρόμους κόστους περίπου 2 δισεκ. δολαρίων.

Στην περίοδο της ακμής του, το κίνημα Γκιουλέν είχε σχολεία σε 16 χώρες, από το Αφγανιστάν μέχρι τις ΗΠΑ. Αφότου η Άγκυρα όμως χαρακτήρισε το κίνημα τρομοκρατική οργάνωση, πριν από δύο χρόνια, έχει ασκήσει έντονες πιέσεις στους συμμάχους της να τα κλείσουν.

Στο μεταξύ, νωρίτερα σήμερα, το τηλεοπτικό δίκτυο CNN Turk μετέδωσε πως εισαγγελείς διέταξαν την κράτηση 70 εν ενεργεία αξιωματικών του στρατού για διασυνδέσεις με τον Γκιουλέν.

Λάβετε μέρος στη συζήτηση 0 Εγγραφείτε για να διαβάσετε τα σχόλια ή
βρείτε τη συνδρομή που σας ταιριάζει για να σχολιάσετε.
Για να σχολιάσετε, επιλέξτε τη συνδρομή που σας ταιριάζει. Παρακαλούμε σχολιάστε με σεβασμό προς την δημοσιογραφική ομάδα και την κοινότητα της «Κ».
Σχολιάζοντας συμφωνείτε με τους όρους χρήσης.
Εγγραφή Συνδρομή