Χριστοδουλίδης: Η Τουρκία δεν επιθυμεί επανέναρξη των συνομιλιών – Υπουργός του Ακιντζί απειλεί με κρίση στην ΑΟΖ

Χριστοδουλίδης: Η Τουρκία δεν επιθυμεί επανέναρξη των συνομιλιών – Υπουργός του Ακιντζί απειλεί με κρίση στην ΑΟΖ

1' 37" χρόνος ανάγνωσης
Ακούστε το άρθρο

Την θέση ότι η Τουρκία αναζητά δικαιολογίες, γιατί δεν επιθυμεί επανέναρξη των συνομιλιών, διατύπωσε ο υπουργός Εξωτερικών της Κυπριακής Δημοκρατίας, Νίκος Χριστοδουλίδης, ο οποίος ενημέρωσε την αρμόδια κοινοβουλευτική επιτροπή.

Για τη χθεσινή ανακοίνωση του Συμβουλίου Εθνικής Ασφαλείας της Τουρκίας είπε ότι πρόκειται για επανάληψη της τουρκικής ρητορικής.

Επίσης, ο κ. Χριστοδουλίδης ανέφερε ότι δεν υπάρχει κάτι προς ανακοίνωση αναφορικά με μια ενδεχόμενη συνάντηση Αναστασιάδη-Ακιντζί.

Η κυβέρνηση, είπε, εργάζεται προς συγκεκριμένες κατευθύνσεις στα Ηνωμένα Έθνη και στην Ευρωπαϊκή Ένωση για επανέναρξη των συνομιλιών.

Τόνισε, παράλληλα, ότι δεν τίθεται ζήτημα υδρογονανθράκων στο τραπέζι των διαπραγματεύσεων, υπενθυμίζοντας πως υπάρχει συγκεκριμένη σύγκλιση από τον προηγούμενο γύρο, ότι το θέμα αυτό θα είναι αρμοδιότητα της ομοσπονδιακής κυβέρνησης.

Ο κ. Χριστοδουλίδης επανέλαβε την θέση του Κύπριου προέδρου Νίκου Αναστασιάδη ότι η παρούσα κατάσταση πραγμάτων δεν μπορεί να αποτελεί τη λύση του Κυπριακού.

Ακιντζί: Υπάρχει ανάγκη για διάλογο – Οζερσάϊ: Κρίση στην ΑΟΖ, αν εμποδιστούν γεωτρήσεις των Τουρκοκυπρίων

Υπάρχει ανάγκη για διάλογο, δήλωσε ο Τουρκοκύπριος ηγέτης, Μουσταφά Ακιντζί, τονίζοντας όμως ότι η διαδικασία διαπραγματεύσεων «δεν μπορεί να είναι ανοικτού τέλους».

Ο κ. Ακιντζί ανέφερε ότι δεν έχει απορρίψει συνάντηση με τον πρόεδρο Αναστασιάδη και την τοποθέτησε «σε μια όχι και τόσο μακρινή ημερομηνία».

Ωστόσο, πρόσθεσε, πριν από την πραγματοποίηση της θα πρέπει να ανιχνευθούν οι αμοιβαίες προθέσεις.

Ο «υπουργός» εξωτερικών της ούτω καλούμενης Τουρκικής Δημοκρατίας Βορείου Κύπρου, Κουτρέτ Οζερσάϊ , προειδοποίησε ότι θα υπάρξει κρίση στην ΑΟΖ σε περίπτωση, που οι Ελληνοκύπριοι επιχειρήσουν να εμποδίσουν τις γεωτρήσεις των Τουρκοκυπρίων.

Σύμφωνα με τον Οζερσάϊ , εάν οι Ελληνοκύπριοι διενεργήσουν γεωτρήσεις στην Ανατολική Μεσόγειο, το ίδιο θα κάνουν και οι Τουρκοκύπριοι.

«Αν παρεμποδιστούν, θα προκληθεί κρίση», είπε και ισχυρίστηκε πως «τα δικαιώματα των Τουρκοκυπρίων στα κοιτάσματα δεν είναι διαπραγματεύσιμα».

Η ελληνοκυπριακή πλευρά, σημείωσε, εξουσιοδότησε εταιρίες για έρευνες σε κάποια τεμάχια και το ίδιο έκαναν και οι Τουρκοκύπριοι.

Επίσης, ισχυρίστηκε ότι «κάποια από αυτά τα τεμάχια συμπίπτουν». Θα μπορούσαμε, κατέληξε, «να καθίσουμε στο τραπέζι και να συμφωνήσουμε για τα κοιτάσματα αυτά από κοινού».

Πηγή: ΑΠΕ-ΜΠΕ

Λάβετε μέρος στη συζήτηση 0 Εγγραφείτε για να διαβάσετε τα σχόλια ή
βρείτε τη συνδρομή που σας ταιριάζει για να σχολιάσετε.
Για να σχολιάσετε, επιλέξτε τη συνδρομή που σας ταιριάζει. Παρακαλούμε σχολιάστε με σεβασμό προς την δημοσιογραφική ομάδα και την κοινότητα της «Κ».
Σχολιάζοντας συμφωνείτε με τους όρους χρήσης.
Εγγραφή Συνδρομή