Ραντεβού για τις δύο Κορέες

Ραντεβού για τις δύο Κορέες

1' 34" χρόνος ανάγνωσης
Ακούστε το άρθρο

Την πρώτη τους συνάντηση κορυφής εδώ και περισσότερα από δέκα χρόνια θα έχουν στις 27 Απριλίου τα δύο κορεατικά κράτη. Αυτό ανακοίνωσαν χθες διπλωμάτες της Νότιας Κορέας, επιστρέφοντας από συνάντηση που είχαν με Βορειοκορεάτες ομολόγους τους στο παραμεθόριο χωριό Πανμουτζόμ.

«Υπάρχουν ακόμη αρκετά ζητήματα που πρέπει να επιλύσουμε, σε επίπεδο ομάδων εργασίας, τις επόμενες εβδομάδες», δήλωσε στη διάρκεια της συνάντησης ο Ρι Σον Γκουόν, πρόεδρος της επιτροπής της Βόρειας Κορέας για την επανένωση των δύο κρατών. «Αν όμως οι δύο πλευρές κατανοούν σε βάθος την ιστορική σημασία αυτής της συνάντησης και δώσουν τον καλύτερο εαυτό τους, τότε θα επιλύσουμε τα προβλήματα γρήγορα και φιλικά», προσέθεσε.

Η βελτίωση των σχέσεων ανάμεσα στην Πιονγιάνγκ και στη Σεούλ ξεκίνησε με τις υψηλού επιπέδου συναντήσεις στη διάρκεια των Χειμερινών Ολυμπιακών Αγώνων, χάρη στις επίμονες προσπάθειες του ηγέτη της Νότιας Κορέας, Μουν Τζάε Ιν. Η δυναμική αυτή ενισχύθηκε με την πρόσφατη, αιφνιδιαστική επίσκεψη του Βορειοκορεάτη ηγέτη Κιμ Γιονγκ Ουν στο Πεκίνο και τη συνάντησή του με τον Κινέζο πρόεδρο Σι Τζινπίνγκ. Στη συνάντηση, ο Κιμ εξέφρασε την προθυμία του να συναντηθεί με τον Ντόναλντ Τραμπ με βασικό αντικείμενο την αποπυρηνικοποίηση της χερσονήσου. Ο Αμερικανός πρόεδρος εμφανίστηκε κι αυτός πρόθυμος για να συναντήσει τον Κιμ, αν και μέχρι στιγμής δεν έχουν οριστεί ούτε ο τόπος ούτε ο χρόνος του ιστορικού ραντεβού.

Η προοπτική της συνάντησης Τραμπ – Κιμ έχει προκαλέσει πυρετό διπλωματικών διαβουλεύσεων στην περιοχή. Ο υπουργός Εξωτερικών της Ιαπωνίας Τάρο Κόνο άφησε ανοιχτό το ενδεχόμενο να συναντηθεί ο πρωθυπουργός της χώρας, Σίνζο Αμπε, με τον Κιμ σε κάποια χρονική στιγμή, που δεν θέλησε να προσδιορίσει.

Προηγουμένως, η ιαπωνική εφημερίδα «Ασάχι» είχε δημοσιεύσει ρεπορτάζ που ανέφερε ότι το Τόκιο πρότεινε στην Πιονγιάνγκ να φιλοξενήσει διμερή συνάντηση κορυφής.

Από την πλευρά της, η εκπρόσωπος Τύπου του ρωσικού υπουργείου Εξωτερικών Μαρία Ζαχάροβα δήλωσε χθες ότι η Μόσχα θα διοργανώσει συναντήσεις για το κορεατικό ζήτημα το αμέσως επόμενο διάστημα, αλλά δεν έδωσε περισσότερες λεπτομέρειες.

 

Λάβετε μέρος στη συζήτηση 0 Εγγραφείτε για να διαβάσετε τα σχόλια ή
βρείτε τη συνδρομή που σας ταιριάζει για να σχολιάσετε.
Για να σχολιάσετε, επιλέξτε τη συνδρομή που σας ταιριάζει. Παρακαλούμε σχολιάστε με σεβασμό προς την δημοσιογραφική ομάδα και την κοινότητα της «Κ».
Σχολιάζοντας συμφωνείτε με τους όρους χρήσης.
Εγγραφή Συνδρομή