Προεκλογική σπουδή για κέντρα κράτησης από τον Ζεεχόφερ

Προεκλογική σπουδή για κέντρα κράτησης από τον Ζεεχόφερ

1' 35" χρόνος ανάγνωσης
Ακούστε το άρθρο

ΒΕΡΟΛΙΝΟ. Μετά τα «κέντρα τράνζιτ» και τα «κέντρα πρώτης υποδοχής», έρχονται στη Γερμανία τα «κέντρα-άγκυρες» – με ταχείς ρυθμούς ώστε να λειτουργήσουν πριν από τις περιφερειακές εκλογές του φθινοπώρου στη Βαυαρία. Το γερμανικό υπουργείο Εσωτερικών ανακοίνωσε χθες ότι η δημιουργία κέντρων διαλογής προσφύγων και επαναπατρισμού μεταναστών είναι «ύψιστη προτεραιότητα».

Στα κέντρα θα καταγράφονται οι νεοαφιχθέντες, θα ταυτοποιούνται, θα προσδιορίζεται η ηλικία τους, ενώ εκεί θα περιμένουν την ολοκλήρωση της διαδικασίας ασύλου και συνοδευτική δικαστική απόφαση. Εν συνεχεία, οι αναγνωρισμένοι πρόσφυγες θα κατανέμονται σε όλη τη χώρα, ενώ αυτοί που πρόκειται να αναχωρήσουν, θα παραμένουν μέχρι την απέλασή τους.

Στόχος της ομοσπονδιακής κυβέρνησης είναι «να αυξήσει δραματικά τον αριθμό θέσεων στα προαναχωρησιακά κέντρα» καθώς οι υπάρχουσες 400 θέσεις «είναι σαφώς πολύ λίγες», δήλωσε ο υφυπουργός Εσωτερικών Στέφαν Μάγερ στην εφημερίδα «Ζιντόιτσε». «Το έργο έχει ύψιστη προτεραιότητα». Ως πιθανές τοποθεσίες ανέφερε το Μάνχινγκ ή το Μπάμπεργκ στη Βαυαρία, όπου υπάρχουν «κέντρα τράνζιτ», καθώς και το Γκίσεν στην Εσση, όπου υπάρχει κέντρο πρώτης υποδοχής χωρητικότητας 13.000 θέσεων με δυνατότητα επιπλέον 3.000 θέσεων σε πρώην αμερικανική βάση. Η δήλωση ότι την ευθύνη των κέντρων αυτών θα έχει η αστυνομία προκάλεσε την αντίδραση του συνδικάτου αστυνομικών, το οποίο σημείωσε ότι πιο κατάλληλο είναι το υπουργείο Δικαιοσύνης και οι υπάλληλοι της υπηρεσίας ασύλου.

«Το επιστέγασμα αυτής της μισανθρωπικής πολιτικής είναι ότι ο Ζεεχόφερ θέλει η διαχείριση του στρατοπέδου που σχεδιάζει να είναι στα χέρια της αστυνομίας, σαν να ήταν οι πρόσφυγες εγκληματίες που χρειάζονται αστυνομική επιτήρηση. Η εμπέδωση τέτοιων εικόνων είναι εντελώς ανεύθυνη», δήλωσε η εκπρόσωπος εσωτερικής πολιτικής του κόμματος της Αριστεράς στη Βουλή, Ούλα Γιέλπκε.

«Ανθρωπιστικές οργανώσεις επικρίνουν την απόφαση, σημειώνοντας ότι οι εμπειρίες κέντρων μαζικής διαμονής την τελευταία διετία έχουν δείξει ότι αυτά μετατρέπονται γρήγορα σε εστίες βίας», έγραψε η εφημερίδα «Ντι Τσάιτ». «Ομως, στο υπ. Εσωτερικών ελπίζουν ότι στα κέντρα θα διεξάγεται με ταχύτητα και συγκεντρωτικά η επεξεργασία των αιτήσεων ασύλου, ενώ θα λειτουργούν κατά κάποιο τρόπο αποτρεπτικά προς τους μετανάστες».

 

Λάβετε μέρος στη συζήτηση 0 Εγγραφείτε για να διαβάσετε τα σχόλια ή
βρείτε τη συνδρομή που σας ταιριάζει για να σχολιάσετε.
Για να σχολιάσετε, επιλέξτε τη συνδρομή που σας ταιριάζει. Παρακαλούμε σχολιάστε με σεβασμό προς την δημοσιογραφική ομάδα και την κοινότητα της «Κ».
Σχολιάζοντας συμφωνείτε με τους όρους χρήσης.
Εγγραφή Συνδρομή