Τραμπ: «Θα φύγουμε πολύ σύντομα από τη Συρία»

Τραμπ: «Θα φύγουμε πολύ σύντομα από τη Συρία»

1' 43" χρόνος ανάγνωσης
Ακούστε το άρθρο

O Aμερικανός πρόεδρος Τραμπ δήλωσε χθες ότι οι ΗΠΑ θα αποχωρήσουν «πολύ σύντομα» από τη Συρία, εξέλιξη που αναμένεται να επιδεινώσει ακόμη περισσότερο τη δυσχερή θέση των Κούρδων της Βόρειας Συρίας, προκαλώντας ικανοποίηση στην Αγκυρα.

«Εχουμε διαλύσει το ISIS. Θα φύγουμε πολύ σύντομα από τη Συρία και θα αφήσουμε άλλους τώρα να τη φροντίσουν», είπε ο Τραμπ σε ομιλία στο Οχάιο. «Πολύ σύντομα, πολύ σύντομα, φεύγουμε». Οι ΗΠΑ διαθέτουν περί τις 2.000 στρατιώτες και εκπαιδευτές στη Συρία, οι οποίοι συνεργάστηκαν με τις κουρδικές πολιτοφυλακές προκειμένου να ανακαταληφθούν τα εδάφη που είχε κατακτήσει το Ισλαμικό Κράτος. Ωστόσο, η κουρδική επικράτηση στις συριακές περιοχές που συνορεύουν με την Τουρκία θεωρήθηκε κίνδυνος εθνικής ασφαλείας από την Αγκυρα, η οποία επενέβη καταλαμβάνοντας την κουρδική πόλη Αφρίν.

Επόμενος «στόχος» της Αγκυρας στη βόρεια Συρία είναι η περιοχή του Μανμπίτζ. Χθες, προτού προχωρήσει ο Τραμπ στις δηλώσεις περί αποχώρησης, τα τουρκικά μέσα ενημέρωσης πρόβαλαν ιδιαίτερα την προειδοποίηση του Συμβουλίου Εθνικής Ασφαλείας προς τις ΗΠΑ για την Μανμπίτζ. Στην προχθεσινή συνεδρίασή του υπό την προεδρία του Ταγίπ Ερντογάν, το συμβούλιο επανέλαβε ότι ο τουρκικός στρατός θα αναλάβει δράση αν οι Αμερικανοί δεν διώξουν από την πόλη την κουρδική πολιτοφυλακή YPG, κάτι που δεν έχει αποδεχθεί μέχρι τώρα η αμερικανική πλευρά. Ανάλογη προβολή βρήκε στις σελίδες του τουρκικού Τύπου η τοποθέτηση του συμβουλίου για τα ζητήματα της Κύπρου και του Αιγαίου, με τις επιθετικού ύφους προειδοποιήσεις του προς την Αθήνα και τη Λευκωσία.

«Σαφάρι» διώξεων

Εν τω μεταξύ, συνεχίζεται το «σαφάρι» που έχει εξαπολύσει η τουρκική κυβέρνηση εναντίον οπαδών του Φετουλάχ Γκιουλέν, τον οποίο κατηγορεί ως ιθύνοντα νου του αποτυχημένου πραξικοπήματος που εκδηλώθηκε τον Ιούλιο του 2016.

Η Εισαγγελία του Ικονίου διέταξε τη σύλληψη 70 αξιωματικών του στρατού, που κατηγορούνται για διασυνδέσεις με τον αυτοεξόριστο στις Ηνωμένες Πολιτείες μουσουλμάνο ιερωμένο, όπως μετέδωσε χθες το τηλεοπτικό δίκτυο CNN Turk. Σύμφωνα με το σχετικό ρεπορτάζ, οι συλλήψεις έγιναν βάσει καταθέσεων στρατιωτών, οι οποίοι είχαν κατηγορηθεί στο παρελθόν για διασυνδέσεις με το δίκτυο Γκιουλέν.Την ίδια ώρα, η αστυνομία του Κοσόβου προχωρούσε στη σύλληψη έξι Τούρκων πολιτών, οι οποίοι εργάζονται σε σχολεία που χρηματοδοτούνται από το δίκτυο Γκιουλέν.

Λάβετε μέρος στη συζήτηση 0 Εγγραφείτε για να διαβάσετε τα σχόλια ή
βρείτε τη συνδρομή που σας ταιριάζει για να σχολιάσετε.
Για να σχολιάσετε, επιλέξτε τη συνδρομή που σας ταιριάζει. Παρακαλούμε σχολιάστε με σεβασμό προς την δημοσιογραφική ομάδα και την κοινότητα της «Κ».
Σχολιάζοντας συμφωνείτε με τους όρους χρήσης.
Εγγραφή Συνδρομή