Σε μαζικές απελάσεις Ευρωπαίων διπλωματών προχωράει η Ρωσία

Σε μαζικές απελάσεις Ευρωπαίων διπλωματών προχωράει η Ρωσία

3' 48" χρόνος ανάγνωσης
Ακούστε το άρθρο

Σε μαζικές απελάσεις Ευρωπαίων διπλωματών προχωράει σήμεα η Ρωσία στο πλαίσιο της υπόθεσης της δηλητηρίασης του Ρώσου πρώην διπλού πράκτορα, Σεργκέι Σκριπάλ και της κόρης του στο Σάλισμπερι της Βρετανίας. 

Συγκεκριμένα, η Μόσχα αποφάσισε σήμερα να προχωρήσει στην απέλαση τεσσέρων Γερμανών, τριών Τσέχων, δύο Ολλανδών, δύο Ιταλών, δύο Ισπανών, ενός Φιλανδού, ενός Ιρλανδού, ενός Κροάτη και ενός Νορβηγού διπλωματών από την Ρωσία σε αντίποινα για τις απελάσεις που έχουν προχωρήσει οι συγκεκριμένες χώρες ως απόρροια της στήριξής τους στην απόφαση της βρετανικής κυβέρνησης να απελάσει εκατοντάδες Ρώσους διπλωμάτες από την χώρα με αφορμή την υπόθεση απόπειρας δολοφονίας του Σκριπάλ που έχει δημιουργήσει κρίση στις σχέσεις των δύο χωρών. 

Αναλυτκότερα, σύμφωνα με ανακοίνωση του υπουργείου Εξωτερικών της Γερμανίας, η Ρωσία πρόκειται να απελάσει τέσσερις Γερμανούς διπλωμάτες απαντώντας με αυτόν τον τρόπο στην απόφαση του Βερολίνου να απελάσει τέσσερις αξιωματούχους της ρωσικής αποστολής στη Γερμανία.

«Η απόφαση της Μόσχας δεν μας εκπλήσσει» δήλωσε ο υπουργός Εξωτερικών της Γερμανίας Χάικο Μας, σύμφωνα με ένα δελτίο τύπου που εκδόθηκε. «Ακόμη και υπό τις παρούσες συνθήκες εμείς παραμένουμε έτοιμοι για διάλογο με τη Ρωσία και να εργαστούμε τόσο στο θέμα της ασφάλειας στην Ευρώπη όσο και στην ανάπτυξη εποικοδομητικών σχέσεων στο μέλλον μεταξύ των χωρών μας».  Νωρίτερα αυτήν την εβδομάδα,  το Βερολίνο απέλασε τέσσερις Ρώσους διπλωμάτες λόγω της φερόμενης εμπλοκής της Μόσχας στη δηλητηρίαση του Ρώσου πρώην διπλού πράκτορα Σεργκέι Σκριπάλ στη Βρετανία.

Οι δύο Ισπανοί διπλωμάτες που απομακρύνθηκαν ήταν ο επικεφαλής προσωπικού και ο στρατιωτικός αστυνομικός της πρεσβείας, σύμφωνα με όσα μεταδίδει το RTVE επικαλούμενο πηγές της ισπανικής πρεσβείας στην Μόσχα.

Σχετικά με την απέλαση των δύο Ολλανδών διπλωματών, η Μόσχα ενέργησε σε αντίποινα για την απέλαση δύο Ρώσων διπλωματών από την Ολλανδία στο πλαίσιο της υπόθεσης Σκριπάλ, δήλωσε σήμερα η πρεσβευτής της Ολλανδίας στη Ρωσία Ρενέ Γιόνες-Μπος στο ρωσικό πρακτορείο ειδήσεων TASS. «Δύο συνάδελφοί μου εγκαταλείπουν τη Μόσχα. Όμως εμείς (η πρεσβεία) παραμένουμε εδώ», σημείωσε η ίδια την ώρα που αναχωρούσε από το ρωσικό υπουργείο Εξωτερικών όπου είχε κληθεί να παρουσιαστεί.

Την ίδια ώρα το ιταλικό υπουργείο Εξωτερικών ανακοίνωσε ότι η Ρωσία απελαύνει δύο Ιταλούς διπλωμάτες, στους οποίους δίδει διορία μιας εβδομάδας να εγκαταλείψουν τη χώρα, ενώ και το φινλανδικό υπουργείο Εξωτερικών ανακοίνωσε ότι η Ρωσία θα απελάσει έναν Φινλανδό διπλωμάτη από τη Μόσχα.

Σε απάντηση της απέλασης του Ιρλανδού διπλωμάτη,  το υπουργείο Εξωτερικών της Ιρλανδίας ανακοίνωσε ότι «δεν υπάρχει καμία δικαιολογία για αυτήν την απέλαση. Το προσωπικό μας δεν εμπλέκεται σε υποθέσεις που είναι ασυμβίβαστες με το διπλωματικό καθεστώς». 

Σύμφωνα με δημοσιογράφους του AFP στο ρωσικό υπουργείο Εξωτερικών εκλήθησαν σήμερα οι πρεσβευτές εννέα χωρών της ΕΕ, μεταξύ των οποίων αυτοί της Βρετανίας, της Γαλλίας, της Γερμανίας, της Ιταλίας και της Πολωνίας.

Οι πρεσβευτές αυτών των χωρών, όπως και αυτοί της Λετονίας, της Λιθουανίας, της Σλοβακίας και της Τσεχικής Δημοκρατίας άρχισαν νωρίτερα σήμερα να φτάνουν στο υπουργείο Εξωτερικών της Ρωσίας στο πλαίσιο της κρίσης που ξέσπασε μετά τη δηλητηρίαση του Ρώσου πρώην κατασκόπου Σεργκέι Σκριπάλ και της κόρης του Γιούλια στη Βρετανία. Την ίδια ώρα και το πρακτορείο Reuters μετέδωσε επικαλούμενο εικονολήπτη του που βρίσκεται εκεί ότι στο υπουργείο Εξωτερικών της Μόσχας εθεάθησαν να φτάνουν με τα επίσημα αυτοκίνητά τους αξιωματούχοι των πρεσβειών της Γαλλίας, της Γερμανίας, της Ιταλίας, της Πολωνίας, της Ολλανδίας, της Κροατίας, του Βελγίου, της Ουκρανίας, της Σουηδίας, της Αυστραλίας, της Τσεχικής Δημοκρατίας και του Καναδά.

«Λυπηρή» η αντίδραση της Ρωσίας λέει το Λονδίνο  

Την ίδια ώρα, το υπουργείο Εξωτερικών της Βρετανίας χαρακτήρισε «λυπηρή» την απάντηση της Ρωσίας στην απέλαση Ρώσων διπλωματών, επισημαίνοντας πως η Μόσχα παραβίασε το διεθνές δίκαιο καθώς δηλητηρίασε τον Σκριπάλ και την κόρη του σε βρετανικό έδαφος.

«Είναι λυπηρό, αλλά δεδομένης της προηγούμενης συμπεριφοράς της Ρωσίας, αναμέναμε μια (τέτοια) απάντηση» είπε μια εκπρόσωπος τύπου του βρετανικού ΥΠΕΞ, όταν ρωτήθηκε σχετικά με τα αντίμετρα που έλαβε η Ρωσία, συμπεριλαμβανομένων των απελάσεων διπλωματών από χώρες της Δύσης.

Η αξιωματούχος πρόσθεσε ότι «δεν υπάρχει κανένα εναλλακτικό συμπέρασμα παρά μόνο ότι το ρωσικό κράτος είναι υπεύθυνο. Η Ρωσία παραβιάζει κατάφωρα το διεθνές δίκαιο και τη Συνθήκη για τον Έλεγχο των Χημικών Όπλων και οι ενέργειες στις οποίες προέβησαν χώρες από ολόκληρο τον κόσμο αποδεικνύουν το βάθος της ανησυχίας της διεθνούς κοινότητας».

Σε αυτό το πλαίσιο αξίζει να σημειωθεί ότι δεκατέσσερις χώρες σε Ευρώπη, ΗΠΑ, Καναδά και Αυστραλία στήριξαν την απόφαση της Βρετανίας να προχωρήσει στην απέλαση συνολικά περισσότερων από 100 Ρώσων διπλωματών. Σε απάντηση η Μόσχα έχει επισημάνει ότι τα μέτρα αντιποίνων που θα λάβει η ίδια θα αντανακλούν ακριβώς τις ενέργειες που γίνονται εναντίον της.
 
Λίγο μετά τις 9.00 η ώρα Ελλάδας έγινε γνωστό ότι η Ρωσία απέλασε και 4 Γάλλους διπλωμάτες από την γαλλική πρεσβεία στη Μόσχα.

Με πληροφορίες από Reuters, ΑΠΕ

Λάβετε μέρος στη συζήτηση 0 Εγγραφείτε για να διαβάσετε τα σχόλια ή
βρείτε τη συνδρομή που σας ταιριάζει για να σχολιάσετε.
Για να σχολιάσετε, επιλέξτε τη συνδρομή που σας ταιριάζει. Παρακαλούμε σχολιάστε με σεβασμό προς την δημοσιογραφική ομάδα και την κοινότητα της «Κ».
Σχολιάζοντας συμφωνείτε με τους όρους χρήσης.
Εγγραφή Συνδρομή