Πως σχολίασε η Άγκυρα τη δήλωση Τραμπ περί αποχώρησης των ΗΠΑ από τη Συρία

Πως σχολίασε η Άγκυρα τη δήλωση Τραμπ περί αποχώρησης των ΗΠΑ από τη Συρία

2' 43" χρόνος ανάγνωσης
Ακούστε το άρθρο

«Μουδιασμένα» υποδέχθηκε η Τουρκία τη δήλωση του αμερικανού προέδρου, Ντόναλντ Τραμπ, περί αποχώρησης των αμερικανικών στρατευμάτων από τη Συρία.

Ο υπουργός Εξωτερικών της Τουρκίας, Μεβλούτ Τσαβούσογλου, υπογράμμισε ότι η δήλωση Τραμπ έχει «ρητορικό» χαρακτήρα, επισημαίνοντας ότι ο στόχος της τουρκικής διπλωματικής αντιπροσωπείας που μετέβη στην Ουάσινγκτον είναι να κατανοήσει τις «πραγματικές προθέσεις» των ΗΠΑ για τη Συρία.

Κατά τη διάρκεια κοινής συνέντευξης Τύπου με τον Ουκρανό ομόλογό του, την Παρασκευή, ο Τσαβούσογλου δήλωσε ότι ο Τραμπ είχε αναφέρει το ενδεχόμενο απόσυρσης των αμερικανικών στρατευμάτων από τη Συρία σε προηγούμενες συνομιλίες με την τουρκική πλευρά ωστόσο η τελευταία αναφορά του είναι «προσωπική του άποψη».

«Θα κατανοήσουμε την πραγματική πρόθεση των ΗΠΑ κατά τη διάρκεια της συνάντησης στην Ουάσιγκτον» δήλωσε ο Τσαβούσογλου, εννοώντας τη συνάντηση του αναπληρωτή υπουργού Εξωτερικών των ΗΠΑ, John Sullivan, με τον υφυπουργό Εξωτερικών της Τουρκίας, Umit Yalcin που πραγματοποιήθηκε την Παρασκευή.

Τραμπ: Θα αποχωρήσουμε από τη Συρία πολύ σύντομα

Την επιθυμία του να αποχωρήσουν σύντομα οι ΗΠΑ από τη Συρία εξέφρασε ο Αμερικανός πρόεδρος, Ντόναλντ Τραμπ σε συμβούλους του, όπως , δήλωσαν δύο ανώτεροι κυβερνητικοί αξιωματούχοι.

Η άποψή του αυτή ενδέχεται να τον φέρει σε αντιπαράθεσε με τους αξιωματικούς του αμερικανικού στρατού που θεωρούν ότι η μάχη κατά του Ισλαμικού Κράτους δεν έχει τελειώσει.

Στις αρχές της επόμενης εβδομάδας πρόκειται να συσκεφθεί το Συμβούλιο Εθνικής Ασφάλειας των ΗΠΑ για να συζητήσει την υπό την Ουάσινγκτον εκστρατεία κατά του ΙΚ στη Συρία, σύμφωνα με Αμερικανούς αξιωματούχους που έχουν γνώση της υπόθεσης.

Ο Αμερικανός πρόεδρος ζήτησε να παγώσουν οι πόροι αυτοί αφού διάβασε ένα άρθρο στον Τύπο το οποίο ανέφερε ότι οι ΗΠΑ πρόσφατα δεσμεύθηκαν να παράσχουν επιπλέον 200 εκατομμύρια δολάρια για τη σταθεροποίηση των περιοχών που έχουν ανακαταληφθεί από το ΙΚ, σύμφωνα με τη Wall Street Journal.

Εξάλλου ο Τραμπ ανακοίνωσε στη διάρκεια ομιλίας του από το Ρίτσφιλντ του Οχάιο την Πέμπτη ότι έχει έρθει η ώρα οι ΗΠΑ να αποχωρήσουν από τη Συρία.

«Θα αποχωρήσουμε από τη Συρία πολύ σύντομα», είπε ο Τραμπ. «Ας αφήσουμε άλλους να τη φροντίσουν τώρα. Πολύ σύντομα, πολύ σύντομα αποχωρούμε», πρόσθεσε. «Θα επιστρέψουμε στη χώρα μας, όπου ανήκουμε, όπου θέλουμε να είμαστε».

Οι δηλώσεις του Αμερικανού προέδρου έρχονται σε αντίθεση με την πρόθεση της Γαλλίας να αυξήσει τη στρατιωτική της παρουσία στη Συρία προκειμένου να ενισχύσει τον υπό τις ΗΠΑ συνασπισμό.

Αν και το Πεντάγωνο εκτιμά ότι το ΙΚ έχει χάσει περίπου το 98% των εδαφών που κατείχε στο Ιράκ και τη Συρία, Αμερικανοί αξιωματικοί έχουν προειδοποιήσει ότι οι ισλαμιστές ενδέχεται να ανακαταλάβουν τις απελευθερωμένες περιοχές, αν δεν σταθεροποιηθούν. Ωστόσο δεν έχουν καταφέρει ακόμη να πείσουν τον Τραμπ.

Ο Αμερικανός πρόεδρος έχει ξεκαθαρίσει ότι «μόλις το ΙΚ και τα υπολείμματά του έχουν εξολοθρευτεί, οι ΗΠΑ θα πρέπει να περιμένουν από άλλες χώρες στην περιοχή να διαδραματίσουν σημαντικότερο ρόλο στη διασφάλιση της ασφάλειας», επεσήμανε ένας Αμερικανός αξιωματούχος που μίλησε στο Reuters.

Πάντως αυτό δεν έχει συμβεί ακόμη, τόνισε.

Δεύτερος αξιωματούχος επεσήμανε ότι οι σύμβουλοι Εθνικής Ασφάλειας του Τραμπ τού έχουν πει ότι οι αμερικανικές δυνάμεις θα πρέπει να παραμείνουν στη Συρία σε μικρούς αριθμούς για τουλάχιστον δύο ακόμη χρόνια, προκειμένου να διασφαλίσουν ότι τα εδάφη που έχουν αποσπαστεί από τους ισλαμιστές θα παραμείνουν ασφαλή και να φροντίσουν ότι η χώρα δεν θα μετατραπεί σε μόνιμη βάση του Ιράν.

Αυτή τη στιγμή περίπου 2.000 Αμερικανοί στρατιώτες βρίσκονται στη Συρία.

Λάβετε μέρος στη συζήτηση 0 Εγγραφείτε για να διαβάσετε τα σχόλια ή
βρείτε τη συνδρομή που σας ταιριάζει για να σχολιάσετε.
Για να σχολιάσετε, επιλέξτε τη συνδρομή που σας ταιριάζει. Παρακαλούμε σχολιάστε με σεβασμό προς την δημοσιογραφική ομάδα και την κοινότητα της «Κ».
Σχολιάζοντας συμφωνείτε με τους όρους χρήσης.
Εγγραφή Συνδρομή