Ο Τραμπ στέλνει εθνοφρουρά στα σύνορα με Μεξικό

Ο Τραμπ στέλνει εθνοφρουρά στα σύνορα με Μεξικό

1' 17" χρόνος ανάγνωσης
Ακούστε το άρθρο

Ο Λευκός Οίκος ανακοίνωσε το βράδυ της Τρίτης πως ο Αμερικανός πρόεδρος Ντόναλντ Τραμπ σχεδιάζει να στείλει την εθνοφρουρά στα νότια σύνορα με το Μεξικό, ώστε να αντιμετωπίσει την «ενισχυόμενη απειλή των παράνομων μεταναστών, των ναρκωτικών και της εγκληματικότητας από την Κεντρική Αμερική».

Ηδη τη Δευτέρα, οι σύμβουλοι του Τραμπ είχαν δηλώσει πως ο Αμερικανός πρόεδρος προετοίμαζε το νέο νομοθετικό πλαίσιο που θα εμποδίσει την είσοδο μεταναστών και προσφύγων στις ΗΠΑ. Αυτό όμως που επέφερε την έκπληξη όλων ήταν η πιο δραστική πρότασή του την Τρίτη να σταλεί ο στρατός, ώστε να κάνει αυτό που δεν μπόρεσαν οι μεταναστευτικές αρχές.

Κατά τη διάρκεια συνέντευξης Τύπου μαζί με τους προέδρους τριών κρατών της Βαλτικής, ο Τραμπ περιέγραψε τους ισχύοντες μεταναστευτικούς νόμους ως ελαστικούς και αναποτελεσματικούς, ενώ κατά τον ίδιο η εγκατάσταση στρατιωτικών δυνάμεων στα σύνορα με το Μεξικό θα εμποδίσει τις μαζικές ροές μεταναστών από την Κεντρική Αμερική.

Από την άλλη, τα νούμερα δεν καταδεικνύουν την κρίση που επικαλείται ο Τραμπ, καθώς πέρυσι ο αριθμός των παράνομων μεταναστών στα σύνορα έφτασε σε ιστορικό χαμηλό από το 1971. Οι υπέρμαχοι των δικαιωμάτων των μεταναστών χαρακτήρισαν την ανακοίνωση «πολιτικό τέχνασμα», καθώς υποστηρίζουν πως ο Τραμπ συγκαλύπτει την αδυναμία χρηματοδότησης του σχεδίου του για την οικοδόμηση τείχους μέσω πυροτεχνημάτων, όπως φάνηκε από την πρόθεση αποστολής στρατιωτικών δυνάμεων στα σύνορα.

Αν και οι στρατιωτικές δυνάμεις γενικά δεν επιτρέπεται κατά τον νόμο να επιτελούν καθήκοντα των εσωτερικών υπηρεσιών επιβολής του νόμου, όπως είναι η σύλληψη μεταναστών στα σύνορα, οι προηγούμενοι πρόεδροι έχουν στείλει στρατεύματα της εθνοφρουράς στα σύνορα με το Μεξικό, με υποστηρικτικό, κυρίως, ρόλο.

Λάβετε μέρος στη συζήτηση 0 Εγγραφείτε για να διαβάσετε τα σχόλια ή
βρείτε τη συνδρομή που σας ταιριάζει για να σχολιάσετε.
Για να σχολιάσετε, επιλέξτε τη συνδρομή που σας ταιριάζει. Παρακαλούμε σχολιάστε με σεβασμό προς την δημοσιογραφική ομάδα και την κοινότητα της «Κ».
Σχολιάζοντας συμφωνείτε με τους όρους χρήσης.
Εγγραφή Συνδρομή