Τα τρία σενάρια για την επόμενη κυβέρνηση στην Ιταλία

Τα τρία σενάρια για την επόμενη κυβέρνηση στην Ιταλία

2' 5" χρόνος ανάγνωσης
Ακούστε το άρθρο

Ο Ιταλός πρόεδρος Σέρτζιο Ματαρέλα ξεκίνησε χθες τον πρώτο γύρο διερευνητικών επαφών με θεσμικούς παράγοντες και εκπροσώπους των ιταλικών κομμάτων, προκειμένου να λύσει τον γρίφο της επόμενης ιταλικής κυβέρνησης. Κανένα πολιτικό κόμμα ή συνασπισμός δεν απέσπασε αυτοδυναμία στις εκλογές της 4ης Μαρτίου, ως εκ τούτου τα σενάρια για τους πιθανούς συνδυασμούς αφθονούν. Ας δούμε τα κυριότερα:

1) Συγκυβέρνηση Κινήματος 5 Αστέρων και Λέγκας του Βορρά με ή χωρίς τη Φόρτσα Ιτάλια του Σίλβιο Μπερλουσκόνι. Ο υποψήφιος πρωθυπουργός του Κινήματος 5 Αστέρων Λουίτζι ντι Μάιο βρίσκεται σε συνεννόηση με τον επικεφαλής της Λέγκας του Βορρά Ματέο Σαλβίνι, με τον οποίο έχει δηλώσει διατεθειμένος να συγκυβερνήσει. Ομως ο Σαλβίνι κατέβηκε στις εκλογές εντός του συνασπισμού της Κεντροδεξιάς, του οποίου μάλιστα βρέθηκε να ηγείται, εφόσον το κόμμα του επικράτησε των υπολοίπων συνιστωσών. «Ο Ματέο (Σαλβίνι) με έχει διαβεβαιώσει ότι δεν θα πάει χωρίς εμάς», δήλωσε πρόσφατα, γεμάτος αυτοπεποίθηση, ο Μπερλουσκόνι. «Εξάλλου ξέρει ότι, αν αγκαλιαστεί μόνος του με τον Ντι Μάιο, θα πάθει ασφυξία». Αλλά μία συγκυβέρνηση με τον Μπερλουσκόνι θα ήταν πολιτική αυτοκτονία για το Κίνημα 5 Αστέρων, το οποίο αναδείχθηκε πρώτη πολιτική δύναμη της χώρας επικρίνοντας το ύφος της πολιτικής του «δεινοσαύρου» Σίλβιο Μπερλουσκόνι. Προκειμένου να χρυσώσει το χάπι των υποστηρικτών του, σε μια τέτοια περίπτωση, ο Ντι Μάιο θα επιμείνει να αναλάβει το κόμμα του την πρωθυπουργία.

2) Συγκυβέρνηση Κεντροδεξιάς – Δημοκρατικού Κόμματος. Το Δημοκρατικό Κόμμα θέλει να αποφύγει νέα προσφυγή στις κάλπες, συνεπώς μπορεί να δει θετικά μια συγκυβέρνηση ακόμη και με την Κεντροδεξιά υπό την ηγεσία της Λέγκας του Βορρά, αν στην κυβέρνηση δεν μετέχουν πολιτικοί με διχαστική ρητορική, όπως ο Ματέο Σαλβίνι. Το αποτέλεσμα αυτό είναι πιθανότερο αν το Δημοκρατικό Κόμμα παραμείνει υπό τον έλεγχο του πρώην επικεφαλής Ματέο Ρέντσι. Μια τέτοια εξέλιξη θα ήταν ο πιο σίγουρος δρόμος ώστε το Κίνημα 5 Αστέρων να παραμείνει στον απορριπτικό λόγο για τις κατεστημένες πολιτικές δυνάμεις που συνεργάζονται και «είναι όλες ίδιες» και να κατακτήσει την αυτοδυναμία στις επόμενες εκλογές.

3) Συγκυβέρνηση Κινήματος 5 Αστέρων – Δημοκρατικού Κόμματος, με προσθήκη του κόμματος Ελεύθεροι και Ισοι, που αποτελείται από την πρώην αριστερή πτέρυγα του Δημοκρατικού Κόμματος. Ο Λουίτζι ντι Μάιο έχει δηλώσει ότι αυτή είναι η πρώτη του επιλογή, αν και η κυβερνητική πλειοψηφία θα ήταν οριακή. Οι οπαδοί αυτής της επιλογής στο εσωτερικό του Δημοκρατικού Κόμματος εξακολουθούν να τηρούν χαμηλό προφίλ, αναμένοντας, όπως εκτίμησε ένας σχολιαστής, την έκκληση του προέδρου Ματαρέλα για επίδειξη υπευθυνότητας. Για την ώρα, το Δημοκρατικό Κόμμα υποστηρίζει ότι, μετά την πρόσφατη εμπειρία διακυβέρνησης και την ήττα στις εκλογές, η θέση του είναι στην αντιπολίτευση.

Λάβετε μέρος στη συζήτηση 0 Εγγραφείτε για να διαβάσετε τα σχόλια ή
βρείτε τη συνδρομή που σας ταιριάζει για να σχολιάσετε.
Για να σχολιάσετε, επιλέξτε τη συνδρομή που σας ταιριάζει. Παρακαλούμε σχολιάστε με σεβασμό προς την δημοσιογραφική ομάδα και την κοινότητα της «Κ».
Σχολιάζοντας συμφωνείτε με τους όρους χρήσης.
Εγγραφή Συνδρομή