Ρωσία στον ΟΗΕ για υπόθεση Σκριπάλ: Η Βρετανία «παίζει με τη φωτιά»

Ρωσία στον ΟΗΕ για υπόθεση Σκριπάλ: Η Βρετανία «παίζει με τη φωτιά»

1' 35" χρόνος ανάγνωσης
Ακούστε το άρθρο

Η Ρωσία προειδοποίησε τη Βρετανία σήμερα, κατά τη διάρκεια της συνεδρίασης του Συμβουλίου Ασφαλείας των Ηνωμένων Εθνών, ότι «παίζει με τη φωτιά» κατηγορώντας τη Μόσχα για τη δηλητηρίαση του Ρώσου πρώην διπλού πράκτορα Σεργκέι Σκριπάλ και της κόρης του Γιούλιας στο Σάλισμεπρι της Βρετανίας τον περασμένο μήνα. 

«Είπαμε στους Βρετανούς συναδέλφους μας ότι παίζουν με τη φωτιά και θα το μετανιώσουν», δήλωσε ο πρεσβευτής της Ρωσίας στον ΟΗΕ,  Βασίλι Νεμπένζια στην συνεδρίαση που διεξάγεται μετά από αίτημα της Μόσχας. «Το κοπιράιτ του Νόβιτσοκ, παρά το προφανές ρωσικό όνομά του, δεν ανήκει στη Ρωσία», τόνισε, υποστηρίζοντας ότι τόσο οι ΗΠΑ όσο και η Βρετανία έχουν επίσης παρασκευάσει τη νευροπαραλυτική ουσία.

Ο Ρώσος διπλωμάτης κατηγόρησε επίσης τη Βρετανία ότι καθοδηγεί μια συντονισμένη εκστρατεία «για να δυσφημίσει και να απονομιμοποιήσει τη Ρωσία». 

Από την πλευρά της, η βρετανική αντιπροσωπεία στον ΟΗΕ έχει μέχρι στιγμής απλώς σημειώσει ότι η Γιούλια έχει ενημερωθεί για το ρωσικό αίτημα περί συμβουλευτικής παροχής – καθώς η ίδια είναι πολίτη της Ρωσίας – και αναμένεται η απάντησή της. «Λάβαμε ένα αίτημα από το ρωσικό προξενείο. Το μεταφέραμε στη Γιούλια Σκριπάλ και περιμένουμε την απάντησή της», είπε χαρακτηριστικά η Κάρεν Πιρς. «Θα πρέπει να ληφθούν υπόψη οι επιθυμίες της δεσποινίδας Σκριπάλ», πρόσθεσε.

Υπενθυμίζεται ότι τη σύγκληση του Σ.Α. του ΟΗΕ ζήτησε ο πρεσβευτής της Ρωσίας στα Ηνωμένα Εθνη με σκοπό να συζητηθούν οι κατηγορίες που διατυπώνει η Βρετανία ότι η Μόσχα χρησιμοποίησε μια νευροπαραλυτική ουσία για να επιτεθεί εναντίον του Σεργκέι Σκριπάλ. 

Ο κ.  Νεμπένζια επισήμανε, δε, ότι η συνεδρίαση θα διεξαχθεί στη βάση της επιστολής της 13ης Μαρτίου που εστάλη στο Συμβούλιο Ασφαλείας από την πρωθυπουργό της Βρετανίας Τερέζα Μέι, όπου τονίζεται ότι η Μόσχα είναι «εξαιρετικά πιθανό» να ευθύνεται για την επίθεση.

Μιλώντας για την υπόθεση ο πρόεδρος της Ρωσίας, Βλαντίμιρ Πούτιν, δήλωσε ότι ελπίζει πως η «κοινή λογική θα επικρατήσει» στο ζήτημα, το οποίο έχει προκαλέσει σοβαρή διπλωματική κρίση μεταξύ της Μόσχας και χωρών της Δύσης.

Λάβετε μέρος στη συζήτηση 0 Εγγραφείτε για να διαβάσετε τα σχόλια ή
βρείτε τη συνδρομή που σας ταιριάζει για να σχολιάσετε.
Για να σχολιάσετε, επιλέξτε τη συνδρομή που σας ταιριάζει. Παρακαλούμε σχολιάστε με σεβασμό προς την δημοσιογραφική ομάδα και την κοινότητα της «Κ».
Σχολιάζοντας συμφωνείτε με τους όρους χρήσης.
Εγγραφή Συνδρομή