Τελεσίδικη απόφαση για φυλάκιση Λούλα πολώνει τη Βραζιλία

Τελεσίδικη απόφαση για φυλάκιση Λούλα πολώνει τη Βραζιλία

1' 36" χρόνος ανάγνωσης
Ακούστε το άρθρο

Φωτιά στο πολιτικό σκηνικό της Βραζιλίας βάζει η απόφαση του ανωτάτου δικαστηρίου υπέρ της φυλάκισης του πρώην προέδρου Λουίς Ινάσιο Λούλα ντα Σίλβα. Η απόφαση ελήφθη τις πρώτες πρωινές ώρες της Πέμπτης ύστερα από ολονύκτια συνεδρίαση, με οριακή πλειοψηφία έξι ψήφων έναντι πέντε. Ο 72χρονος κεντροαριστερός πρώην πρόεδρος αναμένεται να οδηγηθεί άμεσα στη φυλακή, καθώς το ανώτατο δικαστήριο απέρριψε το αίτημά του να μείνει ελεύθερος μέχρις ότου εξαντλήσει τα ένδικα μέσα. Ο Λούλα έχει καταδικασθεί πρωτοδίκως σε ποινή κάθειρξης 12 ετών και ενός μήνα για δωροληψία και ξέπλυμα χρήματος. Ο ίδιος μιλάει για πολιτική δίωξη.

Την παραμονή της συνεδρίασης του ανωτάτου δικαστηρίου, που άρχισε το απόγευμα της Τετάρτης, ο αρχηγός των ενόπλων δυνάμεων, στρατηγός Εντουάρντο Βίγιας Μπόας ανέβασε δύο σχόλια στον λογαριασμό του στο Twitter, με τα οποία ασκούσε πίεση στους δικαστές να φυλακίσουν τον Λούλα. Το διεθνές ειδησεογραφικό πρακτορείο Associated Press κάνει λόγο για έμμεση απειλή στρατιωτικής επέμβασης.

Ιδρυτής του Κόμματος Εργατών, ο Λούλα φυλακίστηκε, ως μαχητικός συνδικαλιστής των μεταλλεργατών, το 1980 από τη στρατιωτική δικτατορία που κυβερνούσε τότε τη χώρα. Εμεινε στο κελί επί 31 ημέρες και ξεκίνησε απεργία πείνας σε ένδειξη συμπαράστασης προς τους συναδέλφους του μεταλλεργάτες, που είχαν κατέβει σε απεργία. Κυβέρνησε τη χώρα του από το 2001 μέχρι το 2011 και παρέμεινε σε όλη τη διάρκεια της θητείας του δημοφιλής, χάρη στα μέτρα που έλαβε υπέρ των φτωχότερων στρωμάτων του πληθυσμού και της ανεξάρτητης εξωτερικής πολιτικής του.

Ολες οι δημοσκοπήσεις του τελευταίου διαστήματος προέβλεπαν ότι ο Λούλα θα κέρδιζε με άνεση τις εκλογές της 7ης Οκτωβρίου, κάτι που θα του εξασφάλιζε την επάνοδο στην εξουσία. Ωστόσο, αυτό το ενδεχόμενο απομακρύνεται μετά τη χθεσινή απόφαση του ανωτάτου δικαστηρίου, γεγονός που απειλεί να βάλει φωτιά στην προεκλογική εκστρατεία.

Ο Λούλα καταδικάστηκε τον περασμένο χρόνο, καθώς δικαστήριο έκρινε ότι βοήθησε κατασκευαστική εταιρεία να εξασφαλίσει επικερδείς συμβάσεις με αντάλλαγμα πολυτελή, παραθαλάσσια κατοικία. Τον περασμένο Ιανουάριο, το εφετείο στο οποίο είχε προσφύγει απέρριψε την έφεσή του, και μάλιστα επαύξησε την ποινή του.

 

Λάβετε μέρος στη συζήτηση 0 Εγγραφείτε για να διαβάσετε τα σχόλια ή
βρείτε τη συνδρομή που σας ταιριάζει για να σχολιάσετε.
Για να σχολιάσετε, επιλέξτε τη συνδρομή που σας ταιριάζει. Παρακαλούμε σχολιάστε με σεβασμό προς την δημοσιογραφική ομάδα και την κοινότητα της «Κ».
Σχολιάζοντας συμφωνείτε με τους όρους χρήσης.
Εγγραφή Συνδρομή