Τουρκία: «Απαγωγές» σε 18 χώρες

Τουρκία: «Απαγωγές» σε 18 χώρες

1' 40" χρόνος ανάγνωσης
Ακούστε το άρθρο

ΑΓΚΥΡΑ. Τουλάχιστον 80 Τούρκους που βρίσκονταν στο εξωτερικό και κατηγορούνται για συμμετοχή στην απόπειρα πραξικοπήματος του 2016 έχει μεταφέρει η τουρκική μυστική υπηρεσία ΜΙΤ στη χώρα, έπειτα από επιχειρήσεις σε 18 χώρες. Στη δήλωση αυτή προχώρησε χθες ο αντιπρόεδρος της τουρκικής κυβέρνησης Μπεκίρ Μποζντάγ, χωρίς να διευκρινίζει ποιες είναι αυτές οι 18 χώρες.

«Οι υπηρεσίες μας πακετάρισαν 80 (οπαδούς του Γκιουλέν) σε 18 διαφορετικές χώρες και τους έφεραν πίσω στην Τουρκία», δήλωσε ο Μποζντάγ στο τηλεοπτικό δίκτυο Haberturk.

Η τουρκική κυβέρνηση κατηγορεί το δίκτυο του ιεροκήρυκα Φετουλάχ Γκιουλέν, που ζει στις ΗΠΑ, ως υπεύθυνο για την απόπειρα πραξικοπήματος του Ιουλίου 2016. Ο Γκιουλέν, που έχει ιδρύσει δίκτυο σχολείων και άλλων ιδρυμάτων σε όλο τον κόσμο, υποστηρίζει ότι δεν έχει καμία σχέση με την απόπειρα πραξικοπήματος.

Η κ. Αϊχορστ

Το ερώτημα της νομιμότητας τέτοιων επιχειρήσεων των μυστικών υπηρεσιών έθεσε χθες η εκπρόσωπος της Ε.Ε. για τα Δυτικά Βαλκάνια και την Τουρκία, Αγκελίνα Αϊχορστ. «Εγείρονται πολλά ερωτήματα στις Βρυξέλλες για το αν τηρήθηκαν οι δέουσες διαδικασίες, αν υπήρξε διαφάνεια και απονομή δικαιοσύνης», δήλωσε η Αϊχορστ.

Το πιο γνωστό περιστατικό τέτοιου είδους «πακεταρίσματος» αφορά το Κόσοβο, όπου την περασμένη εβδομάδα συνελήφθησαν και εστάλησαν με συνοπτικές διαδικασίες στην Τουρκία πέντε εκπαιδευτικοί και ένας γιατρός του δικτύου Γκιουλέν. Η επιχείρηση προκάλεσε πολιτική κρίση στην Πρίστινα, όπου τα ΜΜΕ έκαναν λόγο για «απαγωγή». Η Αγκυρα κατηγορεί τους έξι ότι στρατολογούσαν μέλη για το δίκτυο Γκιουλέν και ότι βοηθούσαν κατηγορουμένους ως μέλη του δικτύου να διαφύγουν από την Τουρκία προς τη Βόρεια Ευρώπη.

Είναι επίσης γνωστό ότι τον Νοέμβριο του 2017, σε συνεργασία με τις αρχές του Σουδάν, οι τουρκικές υπηρεσίες συνέλαβαν και έστειλαν στην Τουρκία επιχειρηματία που κατηγορείται για συμμετοχή στο δίκτυο Γκιουλέν.

Η νόμιμη διαδικασία επιτρέπει σε χώρες να αρνηθούν την έκδοση υπόπτων σε χώρες στις οποίες αντιμετωπίζουν κίνδυνο βασανισμού. Η οργάνωση Human Rights Watch επέκρινε τις αρχές του Κοσόβου για τις συλλήψεις, υποστηρίζοντας ότι η Τουρκία ανήκει στην κατηγορία αυτή. Αν αληθεύει ο αριθμός των 80 υπόπτων, ξεπερνά τον αριθμό των απαχθέντων στο πρόγραμμα έκνομων μεταγωγών της CIA.

Λάβετε μέρος στη συζήτηση 0 Εγγραφείτε για να διαβάσετε τα σχόλια ή
βρείτε τη συνδρομή που σας ταιριάζει για να σχολιάσετε.
Για να σχολιάσετε, επιλέξτε τη συνδρομή που σας ταιριάζει. Παρακαλούμε σχολιάστε με σεβασμό προς την δημοσιογραφική ομάδα και την κοινότητα της «Κ».
Σχολιάζοντας συμφωνείτε με τους όρους χρήσης.
Εγγραφή Συνδρομή