Αφγανιστάν-Πακιστάν: Ανταλλαγή κατηγοριών πριν από τις συνομιλίες των ηγετών των δύο κρατών

Αφγανιστάν-Πακιστάν: Ανταλλαγή κατηγοριών πριν από τις συνομιλίες των ηγετών των δύο κρατών

1' 28" χρόνος ανάγνωσης
Ακούστε το άρθρο

Η κυβέρνηση του Αφγανιστάν κατηγόρησε την Πέμπτη αυτή του Πακιστάν ότι διέταξε αεροπορικές επιδρομές οι οποίες προκάλεσαν «τεράστιες οικονομικές ζημίες» στην επαρχία Κουνάρ, στα σύνορα των δύο κρατών, υπογραμμίζοντας την ατμόσφαιρα αμοιβαίας δυσπιστίας παρότι τα δύο μέρη συζητούν τρόπους για τη βελτίωση της ασφάλειας.

Το επεισόδιο καταγράφηκε πριν από την επίσημη επίσκεψη σήμερα στην Καμπούλ του πρωθυπουργού του Πακιστάν Σαχίντ Χακάν Αμπάσι για συνομιλίες με τον πρόεδρο του Αφγανιστάν Άσραφ Γάνι, οι οποίες αναμένεται να επικεντρωθούν στη διμερή συνεργασία για να σταματήσουν οι επιθέσεις εξτρεμιστών.

Αεροσκάφη της Πολεμικής Αεροπορίας του Πακιστάν προχώρησαν στη ρίψη τεσσάρων βομβών το απόγευμα της Τετάρτης στην περιοχή Ντανγκάμ της επαρχίας Κουνάρ, ανέφερε σε ανακοίνωσή του το υπουργείο Εξωτερικών του Αφγανιστάν, χωρίς να δώσει στοιχεία για τις υλικές ζημιές που προκάλεσαν ή να αναφερθεί σε απώλειες.

«Το Αφγανιστάν προειδοποιεί ότι οι συνεχιζόμενες παραβιάσεις των διεθνών κανόνων (…) θα έχουν περαιτέρω συνέπειες στις σχέσεις ανάμεσα στις δύο χώρες», συμπλήρωσε το ΥΠΕΞ.

Το Πακιστάν απέρριψε, χαρακτηρίζοντας «ανυπόστατη» την κατηγορία ότι παραβίασε τον αφγανικό εναέριο χώρο.

Σε ανακοίνωσή του, το πακιστανικό ΥΠΕΞ ανέφερε ότι οι ένοπλες δυνάμεις της χώρας έπληξαν εξτρεμιστές που εξαπολύουν επιθέσεις από το Αφγανιστάν στην άλλη πλευρά των συνόρων.

Αξιωματικοί των ένοπλων δυνάμεων των δύο κρατών συζήτησαν το θέμα την Πέμπτη στο Ραβαλπίντι, όπου ανταλλάχθηκαν λεπτομέρειες για τις επιχειρήσεις, πρόσθεσε. Η επιχείρηση, σύμφωνα με το Ισλαμαμπάντ, έγινε στην πακιστανική πλευρά των συνόρων.

Το Αφγανιστάν πρέπει να επικεντρωθεί στο να κλείσουν οι δίοδοι διέλευσης στα σύνορα και να σταματήσει αυτό το «παιγνίδι των κατηγοριών», πρόσθεσε η πακιστανική διπλωματία.

Η κυβέρνηση του Αφγανιστάν κατηγορεί αυτή του Πακιστάν ότι προσφέρει ασφαλές καταφύγιο στους αφγανούς Ταλιμπάν, κάτι που το Ισλαμαμπάντ αρνείται. Με τη σειρά του, το Πακιστάν κατηγορεί την Καμπούλ πως αφήνει να κινούνται ελεύθερα οι πακιστανοί Ταλιμπάν στην αφγανική επικράτεια.

Πηγή: ΑΠΕ, REUTERS

Λάβετε μέρος στη συζήτηση 0 Εγγραφείτε για να διαβάσετε τα σχόλια ή
βρείτε τη συνδρομή που σας ταιριάζει για να σχολιάσετε.
Για να σχολιάσετε, επιλέξτε τη συνδρομή που σας ταιριάζει. Παρακαλούμε σχολιάστε με σεβασμό προς την δημοσιογραφική ομάδα και την κοινότητα της «Κ».
Σχολιάζοντας συμφωνείτε με τους όρους χρήσης.
Εγγραφή Συνδρομή