Ανυποχώρητη κατά Κούρδων η Αγκυρα

Ανυποχώρητη κατά Κούρδων η Αγκυρα

1' 25" χρόνος ανάγνωσης
Ακούστε το άρθρο

Διακινδυνεύοντας να έρθει σε απευθείας σύγκρουση με τις Ηνωμένες Πολιτείες, αλλά και με τη Γαλλία, η Τουρκία εμφανίστηκε χθες αποφασισμένη να συνεχίσει την εκστρατεία της εναντίον των Κούρδων, που άρχισε με την εισβολή στη βόρεια Συρία και την κατάληψη της πόλης Αφρίν.

Μιλώντας στο τηλεοπτικό δίκτυο Haberturk, ο αντιπρόεδρος της κυβέρνησης Μπεκίρ Μποζντάγ εξέφρασε την αδιαπραγμάτευτη απόφαση της Aγκυρας να εκκαθαρίσει από Κούρδους μαχητές ολόκληρο το καντόνι του Αφρίν, συμπεριλαμβανομένης της πόλης Ταλ Ριφάτ, που αποτελεί τον επόμενο στόχο του τουρκικού στρατού.

Σύμφωνα με ρεπορτάζ τουρκικών και αραβικών μέσων, η Ρωσία έχει αποδυθεί σε προσπάθεια εξεύρεσης λύσης ώστε να αποτραπεί μια νέα σύγκρουση. Κατά μία εκδοχή, οι Ρώσοι έχουν ήδη πείσει τους Κούρδους μαχητές της πολιτοφυλακής YPG να απομακρυνθούν από το Ταλ Ριφάτ, αφήνοντας τη μεν πόλη στον συριακό στρατό του προέδρου Aσαντ, τη δε γύρω περιοχή στις δυνάμεις του Ελεύθερου Συριακού Στρατού, που υποστηρίζεται από την Τουρκία.

Ερωτηθείς επί του θέματος, ο εκπρόσωπος της τουρκικής προεδρίας Ιμπραήμ Καλίν δήλωσε ότι οι Ρώσοι πληροφόρησαν την Aγκυρα πως οι δυνάμεις της YPG αποχώρησαν από το Ταλ Ριφάτ, κάτι που η Τουρκία θα σπεύσει, όπως είπε, να επιβεβαιώσει. Σχολιάζοντας δημοσιεύματα του Τύπου περί ανάπτυξης γαλλικών στρατιωτικών δυνάμεων στην πόλη Μανμπίτζ, την οποία επίσης εποφθαλμιά ο τουρκικός στρατός, ο Καλίν κάλεσε το Παρίσι «να μην επαναλάβει τα σφάλματα των ΗΠΑ». Oσο για τις δηλώσεις του Λευκού Οίκου περί πιθανής αποχώρησης των αμερικανικών στρατευμάτων από τη Συρία, ο εκπρόσωπος της προεδρίας υποστήριξε ότι οι αντικρουόμενες δηλώσεις Τραμπ και ανώτερων στρατιωτικών αξιωματούχων «σηματοδοτούν πλήρη σύγχυση».

Στο μεταξύ, τέσσερις άνθρωποι σκοτώθηκαν χθες το απόγευμα από πυροβολισμούς ενόπλου στο Πανεπιστήμιο του Εσκισεχίρ. Τα κίνητρα της επίθεσης δεν είχαν γίνει γνωστά. Σύμφωνα με τις πρώτες πληροφορίες, ο δράστης ανήκε στο ερευνητικό προσωπικό του ιδρύματος.

Λάβετε μέρος στη συζήτηση 0 Εγγραφείτε για να διαβάσετε τα σχόλια ή
βρείτε τη συνδρομή που σας ταιριάζει για να σχολιάσετε.
Για να σχολιάσετε, επιλέξτε τη συνδρομή που σας ταιριάζει. Παρακαλούμε σχολιάστε με σεβασμό προς την δημοσιογραφική ομάδα και την κοινότητα της «Κ».
Σχολιάζοντας συμφωνείτε με τους όρους χρήσης.
Εγγραφή Συνδρομή