Επιβράβευση για συνεργασία με Αρχές ΗΠΑ

Επιβράβευση για συνεργασία με Αρχές ΗΠΑ

1' 44" χρόνος ανάγνωσης
Ακούστε το άρθρο

ΟΥΑΣΙΓΚΤΟΝ. Στις ΗΠΑ η συνεργασία των κατηγορουμένων με την κυβέρνηση θεωρείται ιδιαιτέρως σημαντική και αυτός είναι ο λόγος που επιβραβεύεται δεόντως, όπως φάνηκε σε πρόσφατες υποθέσεις της έρευνας του ειδικού ανακριτή Ρόμπερτ Μιούλερ σχετικά με τη ρωσική ανάμειξη στις αμερικανικές εκλογές του 2016.

Το Associated Press αναφέρεται σε τρεις χαρακτηριστικές περιπτώσεις που επέλεξαν να συνεργαστούν με τους ομοσπονδιακούς πράκτορες κατά την έρευνα του Μιούλερ. Ο Τζορτζ Παπαδόπουλος, πρώην σύμβουλος Εξωτερικής Πολιτικής του Τραμπ που είχε συλληφθεί από πράκτορες του FBI το προηγούμενο καλοκαίρι, τώρα αναρτά στο Twitter σέλφι από τη Μύκονο. Ο Ρικ Γκέιτς, πρώην σύμβουλος του Τραμπ στον οποίο είχε επιβληθεί κατ’ οίκον περιορισμός υπό ηλεκτρονική επιτήρηση, λαμβάνει άδεια για οικογενειακές διακοπές, ενώ ο Μάικλ Φλιν, πρώην σύμβουλος Εθνικής Ασφαλείας του Τραμπ και παλαιότερος στόχος δικαστικών ερευνών, τώρα προωθεί υποψήφιο γερουσιαστή της Καλιφόρνιας και δίνει ομιλίες στη Νέα Υόρκη.

Τα προνόμια που απολαμβάνουν όσοι εμφανίζονται συνεργάσιμοι περιλαμβάνουν την ελευθερία μετακίνησης, επιεική τιμωρητικά μέτρα και τη δυνατότητα δημόσιου σχολιασμού, τα οποία λίγους μήνες πριν θα θεωρούνταν αδιανόητα, ενώ σκοπό έχουν να στείλουν το μήνυμα σε όσους βρίσκονται στο στόχαστρο του Μιούλερ πως η συμφωνία συνεργασίας αποτελεί την πιο σοφή λύση που θα μπορούσε να τους επιφέρει επιεική μεταχείριση.

Οι κατηγορούμενοι που δηλώνουν ένοχοι αμαυρώνονται εξαιτίας της ποινικής καταδίκης, στερούνται ελευθερίες, συμπεριλαμβανομένου του δικαιώματος ψήφου, και διακινδυνεύουν την εργασία και τη φήμη τους. Δεδομένης της επικρατούσας ανασφάλειας, αποτελεί συνηθισμένο φαινόμενο οι εισαγγελείς να προωθούν τη συνεργασία μέσω υποχωρήσεων που παίρνουν τη μορφή του περιορισμού των επιβαλλόμενων ποινών ή της συμφωνίας σε μια ελαφρύτερη ποινή ειδικά για πρόσωπα που εκτιμούν πως μπορούν να τους παράσχουν χρήσιμες πληροφορίες σε δύσκολες υποθέσεις.

Σήμερα, οι ανέμελες αναρτήσεις του Παπαδόπουλου και τα χαμογελαστά στιγμιότυπα με τη σύζυγό του στη θάλασσα απέχουν παρασάγγας από τη συνοφρυωμένη φωτογραφία του μετά τη σύλληψη στο αεροδρόμιο της Ουάσιγκτον το προηγούμενο καλοκαίρι. Ο Παπαδόπουλος κατηγορήθηκε πως έδωσε ψευδή κατάθεση στο FBI και, ενώ αντιμετώπιζε την πιθανότητα επιβολής πολυετούς ποινής φυλάκισης, παραδέχθηκε την ενοχή του σε μυστική διάσκεψη και συμφώνησε να συνεργαστεί. Από τότε, ο ίδιος έχει επιστρέψει στο προφίλ του στο Twitter, όπου οι ακόλουθοί του ξεπερνούν τους 7.300.

Λάβετε μέρος στη συζήτηση 0 Εγγραφείτε για να διαβάσετε τα σχόλια ή
βρείτε τη συνδρομή που σας ταιριάζει για να σχολιάσετε.
Για να σχολιάσετε, επιλέξτε τη συνδρομή που σας ταιριάζει. Παρακαλούμε σχολιάστε με σεβασμό προς την δημοσιογραφική ομάδα και την κοινότητα της «Κ».
Σχολιάζοντας συμφωνείτε με τους όρους χρήσης.
Εγγραφή Συνδρομή