Καταφύγιο στη Βραζιλία αναζητούν χιλιάδες Βενεζουελάνοι

Καταφύγιο στη Βραζιλία αναζητούν χιλιάδες Βενεζουελάνοι

1' 9" χρόνος ανάγνωσης
Ακούστε το άρθρο

Περισσότεροι από 800 Βενεζουελάνοι καταφεύγουν κάθε μέρα στη βόρειο Βραζιλία, ανακοίνωσαν  σήμερα τα Ηνωμένα Έθνη, επικαλούμενα στατιστικά της κυβέρνησης της Βραζιλίας.

Συνολικά από τις αρχές του 2017 περισσότεροι από 52.000 Βενεζουελάνοι έχουν  φθάσει στη Βραζιλία.

Περίπου 25.000 από τους μετανάστες ζητούν  άσυλο, περί τους 10.000 έχουν αποκτήσει προσωρινές άδειες παραμονής, ενώ οι υπόλοιποι  αναζητούν τρόπους να ομαλοποιήσουν το καθεστώς παραμονής τους.

Άλλοι προορισμοί που καταφεύγουν όσοι Βενεζουελάνοι εγκαταλείπουν τη χειμαζόμενη από την οικονομική κρίση χώρα τους, είναι η Κολομβία, η Χιλή, το Εκουαδόρ, ο Παναμάς, η Αργεντινή και το Περού, ενώ πολλοί αναζητούν καθεστώς προσφυγικής προστασίας στις ΗΠΑ , την Ισπανία το Μεξικό και την Κόστα Ρίκα σύμφωνα με την Ypατη Aρμοστεία του ΟΗΕ για τους Πρόσφυγες.

Η σοσιαλιστική κυβέρνηση Μαδούρο αντιμετωπίζει ογκούμενη λαϊκή δυσαρέσκεια ενώ διανύει τον πέμπτο χρόνο ύφεσης που έχει οδηγήσει σε εκρηκτικό υπερπληθωρισμό και ελλείψεις σε τρόφιμα και ιατροφαρμακευτικά είδη.

Σύμφωνα με τον εκπρόσωπο της Υπατης Αρμοστείας του ΟΗΕ Ουίλιαμ Σπίντλερ, πολλοί από τους ανθρώπους που εγκαταλείπουν τη χωρα βρίσκονται σε εναγώνια προσπάθεια αναζήτησης τροφής, κατοικίας και ιατρικής περίθαλψης.

Στη Μπόα Βίστα έχουν ήδη στηθεί 10 καταυλισμοί, χωρητικότητος ο καθένας 500 ατόμων, αλλά πολλοί Βενεζουελάνοι εξακολουθούν να ζουν άστεγοι στους δρόμους, προσέθεσε ο εκπρόσωπος.

Σύμφωνα με την ίδια πηγή, σημαντικός αριθμός των προσφύγων έχει μεταφερθεί στο Σάο Πάολο και την Κουϊάμπα καθώς οι υποδομές στη Μπόα Βίστα έχουν προ πολλού φθάσει στα όρια της αντοχής τους.

Λάβετε μέρος στη συζήτηση 0 Εγγραφείτε για να διαβάσετε τα σχόλια ή
βρείτε τη συνδρομή που σας ταιριάζει για να σχολιάσετε.
Για να σχολιάσετε, επιλέξτε τη συνδρομή που σας ταιριάζει. Παρακαλούμε σχολιάστε με σεβασμό προς την δημοσιογραφική ομάδα και την κοινότητα της «Κ».
Σχολιάζοντας συμφωνείτε με τους όρους χρήσης.
Εγγραφή Συνδρομή