Θρίλερ με τη σύλληψη του Λούλα

Θρίλερ με τη σύλληψη του Λούλα

2' 44" χρόνος ανάγνωσης
Ακούστε το άρθρο

Στις 11 το βράδυ της Μεγάλης Παρασκευής εξέπνευσε η διορία που έχει δοθεί από τις εισαγγελικές αρχές στον πρώην πρόεδρο της Βραζιλίας Λουίζ Ιγνάσιο Λούλα να παραδοθεί στην αστυνομία καθώς εις βάρος του εκκρεμεί ένταλμα σύλληψης προκειμένου να εκτίσει ποινή 12 ετών για διαφθορά. Νεότερο τηλεγράφημα του Reuters αναφέρει ότι οι συνήγοροι του Λούλα διαπραγματεύονται το ενδεχόμενο παράδοσής του με την ομοσπονδιακή αστυνομία.

O κάποτε λαοφιλής ηγέτης της Βραζιλίας, που ξεκινώντας φτωχός και από πολύ χαμηλά, κατάφερε να ηγηθεί της μεγαλύτερης χώρας της Λατινικής Αμερικής, διανυκτέρευσε χθες και παραμένει στην έδρα των εργαζόμενων στη βιομηχανία μετάλλου, στο Σάο Πάολο, στο συνδικάτο που θεωρείται και η κοιτίδα της ανόδου του προς την εξουσία.

Δύο ανώνυμες πηγές ευρισκόμενες κοντά στον Λούλα δήλωσαν στο Associated Press ότι ο πρώην ηγέτης δεν επρόκειτο να μεταβεί στην Κουριτίμπα, (πόλη 417 χιλιόμετρα νοτιοδυτικά του Σάο Πάολο)  αλλά εξετάζει το ενδεχόμενο είτε να περιμένει την αστυνομία  να τον συλλάβει μέσα στο συνδικάτο, είτε να παρουσιαστεί ο ίδιος στο Σάο Πάολο.

Η πρώτη περίπτωση, το να περιμένει δηλαδή τις αρχές να τον συλλάβουν, αντιμετωπίζεται ήδη ως επιχειρησιακός εφιάλτης από την βραζιλιάνικη αστυνομία δεδομένου ότι στην έδρα του συνδικάτου υπάρχουν χιλιάδες υποστηρικτές και η κυκλοφοριακή κίνηση στο Σάο Πάολο, τη μεγαλύτερη πόλη της Νοτίου Αμερικής, τις Παρασκευές θεωρείται «εξωφρενική».

Θρίλερ με τη σύλληψη του Λούλα-1

«Δεν βλέπω το λόγο γιατί να παρουσιαστεί ο ίδιος μόνο και μόνο επειδή ο δικαστής έπαθε κρίση άγχους», δηλώνει στο διεθνές πρακτορείο στέλεχος του Εργατικού Κόμματος. «Νομίζω ότι πρέπει να μπουν αυτοί στη ντροπιαστική διαδικασία να έρθουν εδώ  και να τον πάρουν μπροστά σε όλους αυτούς τους ανθρώπους. Οι τηλεοπτικές σκηνές θα μεταδοθούν σε όλον τον κόσμο και θα είναι ιστορικές», προσθέτει.

Θρίλερ με τη σύλληψη του Λούλα-2

Το ένταλμα σύλληψης κατά του Λούλα ήρθε ως αποτέλεσμα της απόφασης του Ανώτατου Ομοσπονδιακού Δικαστηρίου της Βραζιλίας, με ψήφους 6 – 5 να αρνηθεί το αίτημα του πρώην προέδρου να παραμείνει εκτός φυλακής εωσότου τελεσιδικήσουν όλα τα ένδικα μέσα στα οποία θα καταφύγουν οι συνήγοροί του και να μπορέσει έτσι να λάβει μέρος στις εκλογές του Οκτωβρίου, στις οποίες είναι υποψήφιος παρά την καταδικαστική απόφαση εις βάρος του.

Θεωρητικά ο νόμος τού απαγορεύει να είναι υποψήφιος, αφού καταδικάστηκε σε δευτερόβαθμιο επίπεδο, αλλά την τελεσίδικη απόφαση θα λάβει το εκλογοδικείο τον Σεπτέμβριο, και ενώ οι δικηγόροι του είναι έτοιμοι να πολλαπλασιάσουν τις προσφυγές τους μέχρι τότε.

Νέα απόρριψη

Στις 10 μμ (ώρα Ελλάδας) της Μ. Παρασκευής το Ανώτατο Δικαστήριο της Βραζιλίας απέρριψε εκ νέου την προσφυγή του πρώην προέδρου της χώρας Λουίς Ινάσιου Λούλα ντα Σίλβα προκειμένου να αποφύγει τη φυλάκισή του, όπως γνωστοποίησε ένας εκπρόσωπος τύπου του δικαστηρίου στο Γαλλικό Πρακτορείο.

Η νέα απόφαση απόρριψης του αιτήματος ελήφθη μίση ώρα πριν από την προθεσμία που έχει δώσει ο δικαστής καταπολέμησης της διαφθοράς Σέρζιου Μούρου προκειμένου ο Λούλα να παραδοθεί στις αρχές και να ξεκινήσει να εκτίει την ποινή κάθειρξης των 12 ετών και 1 μήνα για διαφθορά.

Θρίλερ με τη σύλληψη του Λούλα-3

Ειδικό κελί

Στη ανακοίνωσή του ο δικαστής Μόρο ανέφερε ότι έδινε στο Λούλα τη δυνατότητα να παραδοθεί αυτοπροσώπως, και όχι να συλληφθεί, δεδομένου ότι είναι πρώην πρόεδρος της χώρας.

Διαβεβαίωνε επίσης ότι έχει φροντίσει να δημιουργηθεί στις φυλακές της πόλης Κουριτίμπα ένα ειδικό κελί, όπου ο Λούλα δε θα έρχεται σε επαφή με άλλους εγκλείστους.

Πέρυσι ο δικαστής Μόρο καταδίκασε τον Λούλα για ευνοιοκρατικές ρυθμίσεις προς όφελος κατασκευαστικής εταιρίας, με αντάλλαγμα ένα διαμέρισμα με θέα στη θάλασσα.

 

Λάβετε μέρος στη συζήτηση 0 Εγγραφείτε για να διαβάσετε τα σχόλια ή
βρείτε τη συνδρομή που σας ταιριάζει για να σχολιάσετε.
Για να σχολιάσετε, επιλέξτε τη συνδρομή που σας ταιριάζει. Παρακαλούμε σχολιάστε με σεβασμό προς την δημοσιογραφική ομάδα και την κοινότητα της «Κ».
Σχολιάζοντας συμφωνείτε με τους όρους χρήσης.
Εγγραφή Συνδρομή