Δύο νεκροί από επίθεση με βαν στο κέντρο του Μίνστερ

Δύο νεκροί από επίθεση με βαν στο κέντρο του Μίνστερ

2' 42" χρόνος ανάγνωσης
Ακούστε το άρθρο

Δύο άνθρωποι σκοτώθηκαν και 20 τραυματίστηκαν όταν ένας 49χρονος έριξε σκόπιμα το βαν που οδηγούσε στους θαμώνες ενός υπαίθριου εστιατορίου στο κέντρο της πόλης Μίνστερ.

Όπως επιβεβαίωσαν οι αστυνομικές αρχές της πόλης, ο οδηγός του βαν αυτοπυροβολήθηκε μέσα στο αυτοκίνητο αφού προηγουμένως το είχε οδηγήσει μέσα στο πλήθος που διασκέδαζε σε ένα από τα πιο ιστορικά εστιατόρια – παμπ στην παλιά πόλη του Μίνστερ.

Ο Γερμανός υπουργός Εσωτερικών επιβεβαίωσε ότι ο αριθμός των νεκρών συμπεριλαμβανομένου του δράστη είναι, τελικά, τρία άτομα, ενώ έξι από τους τραυματίες είναι σε κρίσιμη κατάσταση.

Αξιωματούχοι της αστυνομίας δήλωσαν στο γερμανικό τηλεοπτικό δίκτυο ότι εξέτασαν μαρτυρίες, σύμφωνα με τις οποίες μέσα από το αυτοκίνητο πετάχτηκαν και δύο ακόμη άτομα, αλλά ότι δεν εξετάζεται πλέον η πιθανότητα άλλων υπόπτων – συνεργών.

Η εκπρόσωπος της αστυνομίας επιβεβαίωσε επίσης ότι ένα ύποπτο αντικείμενο εντοπίστηκε μέσα στο όχημα.

Σύμφωνα με πληροφορίες που μετέδωσαν γερμανικά δίκτυα , το εύρημα αφορά ένα πακέτο με περίεργη καλωδίωση.

Αμέσως μετά την επίθεση, υπήρξαν, προληπτικά, εκκενώσεις κτιρίων περιμετρικά του σημείου της επίθεσης, ενώ ο κόσμος κλήθηκε να αποφεύγει την περιοχή κοντά στην παμπ  Κίπενκερλ (Kiepenkerl) καθώς μεγάλης κλίμακας επιχείρηση των ειδικών δυνάμεων βρισκόταν σε εξέλιξη.

Δύο νεκροί από επίθεση με βαν στο κέντρο του Μίνστερ-1
Δεν ήταν εξ αρχής σαφές εάν τα ελατήρια της επίθεσης σχετίζονταν με τρομοκρατία, αλλά πηγές των υπηρεσιών ασφαλείας ανέφεραν ότι δεν μπορούσαν να αποκλείσουν ένα τέτοιο ενδεχόμενο.
 
Η ηλεκτρονική έκδοση της γερμανικής εφημερίδας Süddeutsche Zeitung, μετέδωσε ότι πιθανότατα η επίθεση δεν συνιστά τρομοκρατικό χτύπημα και ότι ο δράστης είναι πιθανότατα Γερμανός πολίτης, γεννηθείς το 1969,  με ιστορικό ψυχολογικών προβλημάτων  αλλά χωρίς ενδείξεις τρομοκρατικού παρελθόντος.
 
Στο διαμέρισμα του δράστη διεξάγονται εκτεταμένες έρευνες.
 
Η αστυνομία δεν είχε έως τις 9.30 το βράδυ το ρεπορτάζ της εφημερίδας σχετικά με την ταυτότητα του δράστη.
Δύο νεκροί από επίθεση με βαν στο κέντρο του Μίνστερ-2

Αρκετές μαρτυρίες πιστοποίησαν ότι η αστυνομία έφθασε γρήγορα στο σημείο της επίθεσης.

Σε αυτό βοήθησε το γεγονός ότι στις  3.30 το μεσημέρι είχε προγραμματισθεί στο κέντρο του Μίνστερ πορεία Κούρδων και έτσι ασυνήθιστα μεγάλες δυνάμεις αστυνομικών  περιπολούσαν στην πόλη.

Το  Kiepenkerl είναι ένα δημοφιλές μπαρ στο ιστορικό κέντρο της πόλης,  έχοντας πάρει το όνομά του από το μπρούτζινο άγαλμα ενός εμπόρου της πόλης, το οποίο κτίσθηκε το 1896.

Το Μίνστερ, πόλη περίπου 300.000 κατοίκων είναι μία από τις 10 μεγαλύτερες φοιτητουπόλεις της Γερμανίας.

Το τραγικό συμβάν ξύπνησε μνήμες της επίθεσης  του Δεκεμβρίου του 2016 όταν ένα φορτηγό σκότωσε 12 ανθρώπους στο Βερολίνο.

Δύο νεκροί από επίθεση με βαν στο κέντρο του Μίνστερ-3

Από την πλευρά του ομοσπονδιακού υπουργείου Εσωτερικών, ο υπουργός Χορστ Ζεεχόφερ δήλωσε ότι οι υπηρεσίες του βρίσκονται σε «στενή ανταλλαγή» πληροφοριών με τις αρχές ασφαλείας της Βόρειας Ρηνανίας-Βεστφαλίας για την εξιχνίαση της ενέργειας και εξέφρασε την θλίψη του για τα θύματα.

«Τρομακτικές ειδήσεις από το Μούνστερ. Η Αστυνομία της Βόρειας-Ρηνανίας Βεστφαλίας σας κρατά ενήμερους. Η σκέψη μας είναι στα θύματα και τους οικείους τους», έγραψε πριν από λίγο στον προσωπικό της λογαριασμό το Twitter η αναπληρώτρια κυβερνητική εκπρόσωπος Ουλρίκε Ντέμερ.

«Όλο το Μούνστερ θρηνεί για αυτό το τρομερό συμβάν. Η συμπάθειά μας είναι για τους συγγενείς των νεκρών», δήλωσε ο Δήμαρχος της πόλης Μάρκους Λέβε.

Από πολλά γερμανικά μέσα υπενθυμίζεται ότι σήμερα συμπληρώνεται ένας χρόνος από την τρομοκρατική επίθεση του Ουζμπέκου Ραχμάτ Ακίλοφ, ο οποίος, στο όνομα του «Ισλαμικού Κράτους» στις 7 Απριλίου του 2017 είχε οδηγήσει φορτηγό εναντίον συγκεντρωμένου πλήθους στο εμπορικό κέντρο της Στοκχόλμης, προκαλώντας τον θάνατο πέντε ατόμων και τον τραυματισμό 14.

Λάβετε μέρος στη συζήτηση 0 Εγγραφείτε για να διαβάσετε τα σχόλια ή
βρείτε τη συνδρομή που σας ταιριάζει για να σχολιάσετε.
Για να σχολιάσετε, επιλέξτε τη συνδρομή που σας ταιριάζει. Παρακαλούμε σχολιάστε με σεβασμό προς την δημοσιογραφική ομάδα και την κοινότητα της «Κ».
Σχολιάζοντας συμφωνείτε με τους όρους χρήσης.
Εγγραφή Συνδρομή