Βροχή συγχαρητηρίων στον Ορμπαν από τους εθνικιστές της Ευρώπης

Βροχή συγχαρητηρίων στον Ορμπαν από τους εθνικιστές της Ευρώπης

1' 51" χρόνος ανάγνωσης
Ακούστε το άρθρο

Η κυβέρνηση της Πολωνίας αλλά και η Πράγα, καθώς επίσης η Μαρίν Λεπέν, ο Ολανδός ακροδεξιός Βίλντερς αλλά και ο σκληρός σε θέματα μετανάστευσης, νέος υπουργός Εσωτερικών της Γερμανίας, ήταν ανάμεσα στους πρώτους που έσπευσαν να συγχαρούν τον Ορμπαν για τη νίκη του στις Ουγγρικές εκλογές.

Τα συγχαρητήριά του στον Βίκτορ Ορμπαν για την εκλογική του νίκη έδωσε ο Πολωνός πρωθυπουργός Ματέους Μοραβιέτσκι, τον πιο στενό σύμμαχο της Βαρσοβίας απέναντι στις Βρυξέλλες, για την εκλογική του νίκη.

«Ο δρόμος των μεταρρυθμίσεων δεν είναι ποτέ εύκολος», σχολίασε ο Μοραβιέτσκι στο μήνυμά του στο twitter και «η στήριξη της πλειοψηφίας της κοινωνίας δείχνει ότι αυτή η προσπάθεια αξίζει».

Ευχήθηκε μάλιστα στον Όρμπαν να έχει κατά τη διάρκεια της τρίτης συνεχόμενης θητείας του στην πρωθυπουργία «μόνο επιτυχίες για την Ουγγαρία και την Ευρώπη».

Στο μεταξύ ο αναπληρωτής υπουργός Εξωτερικών και απεσταλμένος της Πολωνίας στην ΕΕ Κόνραντ Σιμάνσκι δήλωσε ότι η νίκη του Όρμπαν αποτελεί επιβεβαίωση της πολιτικής χειραφέτησης της κεντρικής Ευρώπης.

«Πρόκειται για επιβεβαίωση της πολιτικής χειραφέτησης της κεντρικής Ευρώπης», σχολίασε μιλώντας στο ιδιωτικό τηλεοπτικό δίκτυο TVN-24.

«Η χειραφέτηση αυτή δεν έχει στόχο να πολεμήσει κάποιον, αλλά να αναγάγει την κεντρική Ευρώπη σε έναν πολύ εποικοδομητικό εταίρο στην Ευρώπη και την ΕΕ», εξήγησε.

Τη νίκη Ορμπαν χαιρέτισε ο νέος υπουργός Εσωτερικών της Γερμανίας Χορστ Ζέεχοφερ , που θεωρείται υπέρμαχος μια σκληρής γραμμής της Γερμανίας στο θέμα των προσφυγικών ροών. Σε δηλώσεις του ο κ. Ζέεχοφερ κάλεσε μάλιστα την Ευρώπη να εγκαταλείψει την όπως την αποκάλεσε, πολιτική «αλαζονείας  και του οίκτου» απέναντι σε μικρότερα κράτη – μέλη όπως η Ουγγαρία» και ότι η εκλογική νίκη είναι το αποτέλεσμα της εκτίμησης που χαίρει ο Όρμπαν  μεταξύ των  πολιτών της Ουγγαρίας. Κάλεσε επίσης την Ε.Ε να ακολουθήσει μια πιο «λογική» προσέγγιση απέναντι στην Ουγγαρία και άλλες μικρότερες χώρες

Διθυραμβικό ήταν το σχόλιο της Μαρίν Λεπέν επικεφαλής του γαλλικού ακροδεξιού κόμματος Εθνικό Μέτωπο, που έγραψε στο twitter: «Η αντιστροφή των αξιών και η μαζική μετανάστευση που προωθεί η ΕΕ απορρίφθηκαν και πάλι». Ο Ολλανδός Γκέερτ Βίλντερς, επικεφαλής του αντι-ισλαμικού ακροδεξιού Κόμματος για την Ελευθερία επίσης συνεχάρη τον Όρμπαν. 

Τέλος και ο Τσέχος πρωθυπουργός Αντρέι Μπάμπις συνεχάρη όμως τον Ούγγρο ομόλογό του Βίκτορ Όρμπαν για την «πειστική» νίκη του στις χθεσινές βουλευτικές εκλογές, επισημαίνοντας στο Twitter ότι ανυπομονεί να συνεργαστεί μαζί του.

Λάβετε μέρος στη συζήτηση 0 Εγγραφείτε για να διαβάσετε τα σχόλια ή
βρείτε τη συνδρομή που σας ταιριάζει για να σχολιάσετε.
Για να σχολιάσετε, επιλέξτε τη συνδρομή που σας ταιριάζει. Παρακαλούμε σχολιάστε με σεβασμό προς την δημοσιογραφική ομάδα και την κοινότητα της «Κ».
Σχολιάζοντας συμφωνείτε με τους όρους χρήσης.
Εγγραφή Συνδρομή