Για «αναπόφευκτη δυτική απάντηση» στη Συρία, κάνει λόγο η Le Monde

Για «αναπόφευκτη δυτική απάντηση» στη Συρία, κάνει λόγο η Le Monde

1' 24" χρόνος ανάγνωσης
Ακούστε το άρθρο

Στο πως θα πρέπει να απαντήσει η Δύση στην επίθεση με χημικά στην πόλη Ντούμα της Συρίας, αναφέρεται σε άρθρο της η γαλλική εφημερίδα Le Monde, το οποίο φέρει τον τίτλο «Συρία: η αναπόφευκτη δυτική απάντηση».

Μετά την επίθεση της 7ης Απριλίου στο τελευταίο προπύργιο των ανταρτών κοντά στη Δαμασκό, η οποία είχε ως αποτέλεσμα τον θάνατο δεκάδων αμάχων, Ουάσιγκτον και Παρίσι συμφώνησαν στην ανάγκη να δοθεί μια «αποφασιστική απάντηση από τη διεθνή κοινότητα» στους δράστες αυτού του εγκλήματος πολέμου, γράφει η γαλλική εφημερίδα και προσθέτει: Το ερώτημα δεν είναι πλέον «πρέπει να απαντήσουμε ή όχι;», αλλά «πώς να απαντήσουμε;».

Στο διπλωματικό επίπεδο, αυτό που περιπλέκει την κατάσταση, είναι ότι το Συμβούλιο Ασφαλείας του ΟΗΕ μπλοκάρεται από τη Ρωσία, προστάτιδα του Άσαντ και κυρίαρχη του συριακού εναέριου χώρου, η οποία αναπόφευκτα θα ασκήσει βέτο σε οποιαδήποτε προσπάθεια να τιμωρηθεί νόμιμα η Δαμασκός. Αφού λοιπόν αποκλειστεί αυτός ο δρόμος, Γάλλοι και Αμερικανοί θα πρέπει να ενεργήσουν με δική τους πρωτοβουλία, ίσως με την υποστήριξη των Βρετανών, σημειώνει η Le Monde, υπενθυμίζοντας τι συνέβη πριν από έναν ακριβώς χρόνο στη χώρα.

Τον Απρίλιο του 2017, οι ΗΠΑ είχαν απαντήσει με πυραύλους κατά αεροπορικής βάσης της Συρίας σε μια επίθεση του καθεστώτος με χημικά όπλα εναντίον της κωμόπολης Χαν Σεϊχούν, ο τραγικός απολογισμός της οποίας ανήλθε σε περισσότερους από 80 νεκρούς. Η Le Monde σημειώνει ότι στη φετινή συγκυρία οι Ηνωμένες Πολιτείες θα πρέπει να σκεφτούν περαιτέρω, χωρίς βιασύνη, με τον μεγαλύτερο δυνατό αριθμό συμμάχων, και χωρίς να παραγνωρίσουν τις επιπτώσεις επιχειρήσεων που θα διεξαχθούν σε ένα τόσο εκρηκτικό περιβάλλον, παρουσία δρώντων όπως η Ρωσία και το Ιράν, αλλά και το Ισραήλ και η Τουρκία. «Σπάνια η Μέση Ανατολή είναι τόσο επικίνδυνη», τονίζει το δημοσίευμα.

Λάβετε μέρος στη συζήτηση 0 Εγγραφείτε για να διαβάσετε τα σχόλια ή
βρείτε τη συνδρομή που σας ταιριάζει για να σχολιάσετε.
Για να σχολιάσετε, επιλέξτε τη συνδρομή που σας ταιριάζει. Παρακαλούμε σχολιάστε με σεβασμό προς την δημοσιογραφική ομάδα και την κοινότητα της «Κ».
Σχολιάζοντας συμφωνείτε με τους όρους χρήσης.
Εγγραφή Συνδρομή