Die Zeit: Ολοένα και περισσότεροι Τούρκοι αναζητούν άσυλο στην Ελλάδα

Die Zeit: Ολοένα και περισσότεροι Τούρκοι αναζητούν άσυλο στην Ελλάδα

1' 5" χρόνος ανάγνωσης
Ακούστε το άρθρο

Εκτενές ρεπορτάζ που αναφέρεται σε Τούρκους υπηκόους οι οποίοι ζητούν άσυλο στην Ελλάδα δημοσιεύει η εφημερίδα Die Zeit.

Υπό τον τίτλο «Οι νέοι πρόσφυγες της Ελλάδας έρχονται από την Τουρκία» η εφημερίδα σημειώνει: «Μετά την απόπειρα πραξικοπήματος χιλιάδες Τούρκοι ζητούν άσυλο στην καθόλου αγαπητή γειτονική χώρα. Οι σχέσεις των δυο χωρών επιδεινώνονται αισθητά».

Στο ρεπορτάζ – το οποίο περιλαμβάνει αποσπάσματα συνεντεύξεων Τούρκων που κατέφυγαν στην Ελλάδα επειδή δεν αισθάνονταν πλέον ασφαλείς στην πατρίδα τους – αναφέρονται και τα εξής στοιχεία:

«Σύμφωνα με τη Eurostat, την περασμένη χρονιά τα κράτη-μέλη της ΕΕ κατέγραψαν 14.640 αιτήσεις ασύλου από τούρκους υπηκόους – 44% περισσότερες απ' ό,τι το 2016. Η Γερμανία ήταν ο πιο δημοφιλής προορισμός με 8.025 αιτήσεις. Στη δεύτερη θέση έρχεται η Ελλάδα με 1.820 αιτήσεις ασύλου – δεκαπλάσιος αριθμός απ' ό,τι την προηγούμενη χρονιά».

Στη συνέχεια η δημοσιογράφος αναφέρεται και στη χρόνια αντιπαλότητα μεταξύ των δυο κρατών:

«Για την Ελλάδα ο αυξανόμενος αριθμός αιτήσεων ασύλου είναι ένα ιδιαίτερα λεπτό ζήτημα διότι ενισχύει την ήδη υπάρχουσα ένταση μεταξύ των δυο γειτονικών χωρών. Η Αθήνα και Αγκυρα διαπληκτίζονται εδώ και χρόνια για ζητήματα που αφορούν στα μεταξύ τους σύνορα αλλά και την Κύπρο. Οι διμερείς σχέσεις βρίσκονται στο χειρότερο επίπεδο των τελευταίων δεκαετιών», γράφει η εφημερίδα επικαλούμενη τον διευθυντή του ελληνικού Ιδρύματος Ευρωπαϊκής και Εξωτερικής Πολιτικής (ΕΛΙΑΜΕΠ) Θάνο Ντόκο.

 

Λάβετε μέρος στη συζήτηση 0 Εγγραφείτε για να διαβάσετε τα σχόλια ή
βρείτε τη συνδρομή που σας ταιριάζει για να σχολιάσετε.
Για να σχολιάσετε, επιλέξτε τη συνδρομή που σας ταιριάζει. Παρακαλούμε σχολιάστε με σεβασμό προς την δημοσιογραφική ομάδα και την κοινότητα της «Κ».
Σχολιάζοντας συμφωνείτε με τους όρους χρήσης.
Εγγραφή Συνδρομή