Προειδοποιήσεις Γερμανίας για Nord Stream 2

Προειδοποιήσεις Γερμανίας για Nord Stream 2

1' 25" χρόνος ανάγνωσης
Ακούστε το άρθρο

ΒΕΡΟΛΙΝΟ. Ο αγωγός φυσικού αερίου Nord Stream 2 δεν μπορεί να προχωρήσει αν δεν αποσαφηνιστεί ο ρόλος της Ουκρανίας ως χώρας διέλευσης. Την προειδοποίηση προς τη Μόσχα απηύθυνε χθες η καγκελάριος Αγκελα Μέρκελ, σκληραίνοντας τη στάση της σχετικά με το σχέδιο. «Ξεκαθάρισα ότι το πρότζεκτ δεν είναι εφικτό αν δεν υπάρξει σαφήνεια για τον μελλοντικό ρόλο της Ουκρανίας», είπε κατά τη διάρκεια κοινής συνέντευξης Τύπου με τον Ουκρανό πρόεδρο Πέτρο Ποροσένκο στο Βερολίνο. «Βλέπετε λοιπόν ότι δεν πρόκειται μόνο για ένα οικονομικό ζήτημα, αλλά υπάρχουν και πολιτικές παράμετροι», προσέθεσε. Ο Nord Stream 2, που έχει προγραμματιστεί να μεταφέρει αέριο από τη Ρωσία μέσω της Βαλτικής στη Γερμανία, αναμένεται να διπλασιάσει τη χωρητικότητα του σημερινού Nord Stream, η οποία ανέρχεται σε 55 δισ. κυβικά μέτρα ετησίως. Τα κράτη της Ανατολικής Ευρώπης και της Βαλτικής φοβούνται ότι ο αγωγός θα μπορούσε να αυξήσει την εξάρτηση από το ρωσικό αέριο και να υποβαθμίσει τον ρόλο της Ουκρανίας ως διαμετακομιστή αερίου. Η Γερμανία, όπως και άλλες χώρες της Βόρειας Ευρώπης, έχει μέχρι στιγμής στηρίξει το έργο.

Σε μία άλλη εξέλιξη, μεγάλες προειδοποιητικές απεργίες στον δημόσιο τομέα στη Γερμανία προκάλεσαν χθες μαζικές ακυρώσεις πτήσεων, με αποτέλεσμα χιλιάδες επιβάτες να βρεθούν εγκλωβισμένοι σε τέσσερα γερμανικά αεροδρόμια. Η Lufthansa ανακοίνωσε ότι πρόκειται να ακυρώσει περισσότερες από τις μισές προγραμματισμένες πτήσεις της, ενώ η διαχειρίστρια εταιρεία του αεροδρομίου της Φρανκφούρτης, του μεγαλύτερου της Γερμανίας, προειδοποίησε ότι από τα προβλήματα θα επηρεαστούν περίπου 90.000 επιβάτες. Από τις κινητοποιήσεις του συνδικάτου των δημοσίων υπαλλήλων Verdi δημιουργήθηκαν, εξάλλου, προβλήματα στις υπηρεσίες αποκομιδής απορριμμάτων, στους βρεφονηπιακούς σταθμούς και στα μέσα μαζικής μεταφοράς πολλών γερμανικών κρατιδίων. Το βασικό αίτημα είναι αυξήσεις μισθών ύψους 6% ή τουλάχιστον 200 ευρώ για τους πάνω από 2,3 εκατ. δημοσίους υπάλληλους της χώρας.

Λάβετε μέρος στη συζήτηση 0 Εγγραφείτε για να διαβάσετε τα σχόλια ή
βρείτε τη συνδρομή που σας ταιριάζει για να σχολιάσετε.
Για να σχολιάσετε, επιλέξτε τη συνδρομή που σας ταιριάζει. Παρακαλούμε σχολιάστε με σεβασμό προς την δημοσιογραφική ομάδα και την κοινότητα της «Κ».
Σχολιάζοντας συμφωνείτε με τους όρους χρήσης.
Εγγραφή Συνδρομή