257 νεκροί στην Αλγερία από συντριβή στρατιωτικού αεροσκάφους

257 νεκροί στην Αλγερία από συντριβή στρατιωτικού αεροσκάφους

1' 52" χρόνος ανάγνωσης
Ακούστε το άρθρο

Τουλάχιστον 257 άνθρωποι σκοτώθηκαν κατά τη συντριβή του στρατιωτικού αεροσκάφους Ιλιούσιν-76 χθες στην Αλγερία, όπως μετέδωσε η κρατική τηλεόραση της χώρας. Στο αεροσκάφος επέβαιναν στρατιωτικοί με τις οικογένειές τους.

Σύμφωνα με το Reuters, το οποίο επικαλείται αξιωματούχο του FLN, του κυβερνώντος κόμματος της χώρας, μεταξύ των θυμάτων συγκαταλέγονται και 26 μέλη του Μετώπου Πολισάριο για την Απελευθέρωση της Δυτικής Σαχάρας.

Το δυστύχημα σημειώθηκε χθες το πρωί στη στρατιωτική αεροπορική βάση του Μπουφαρίκ, η οποία βρίσκεται κοντά στην πρωτεύουσα, Αλγέρι. Το αεροπλάνο ήταν ένα τετρακινητήριο Ιλιούσιν-76, σοβιετικής κατασκευής και μετέπειτα ρωσικής, που μπορεί να μεταφέρει από 126 έως 225 επιβάτες.

Συνετρίβη σε αγρό, στην περίμετρο του αεροδρομίου, λίγο μετά την απογείωσή του. Τηλεοπτικά ρεπορτάζ αναφέρουν πως 14 ασθενοφόρα βρίσκονται στον τόπο του δυστυχήματος και ότι οι τραυματίες μεταφέρονται στο νοσοκομείο, ενώ στα πλάνα φαίνεται μαύρος πυκνός καπνός να υψώνεται δίπλα σε έναν αυτοκινητόδρομο και η ουρά του φλεγόμενου αεροσκάφους. Σάκοι για πτώματα διακρίνονταν στο έδαφος δίπλα στα συντρίμμια του αεροπλάνου.

Το αεροσκάφος κατευθυνόταν προς το Τιντούφ, στα νότια της χώρας, όπου βρίσκονται προσφυγικοί καταυλισμοί των Σαχράουι. (Σ.τ.σ.: οι Σαχράουι είναι οι κάτοικοι της πρώην ισπανικής αποικίας της Σαχάρας, της σημερινής Δυτικής Σαχάρας, απόγονοι των νομαδικών μαυριτανικών φυλών που ζούσαν στην περιοχή από αιώνες. Σήμερα 150.000 Σαχράουι ζουν σε προσφυγικούς καταυλισμούς στα νότια της πόλης Τιντούφ στην έρημο της νοτιοδυτικής Αλγερίας.)

Αεροπορικά δυστυχήματα

Τα μεγαλύτερα αεροπορικά δυστυχήματα των τελευταίων 15 χρόνων.

• 17/7/2014. Η πτήση MH17 των Μαλαισιανών Αερογραμμών καταρρίπτεται κοντά στο Γκράμποβε της ανατολικής Ουκρανίας, με αποτέλεσμα να σκοτωθούν και οι 289 επιβαίνοντες, εκ των οποίων 193 Ολλανδοί. Οι φιλορώσοι αντάρτες κατηγορούνται από πολλούς ότι κατέρριψαν το αεροπλάνο. Οι ίδιοι αρνούνται την ευθύνη.

• 19/2/2003. Ενα ιρανικό μεταγωγικό που μετέφερε 276 άτομα συντρίβεται στον νότο της χώρας, με αποτέλεσμα να σκοτωθούν όλοι οι επιβαίνοντες.

• 1/6/2009. Ενα Airbus A330 της Air France συνετρίβη στον Ατλαντικό Ωκεανό, με αποτέλεσμα όλοι οι επιβάτες να βρουν τον θάνατο. Αργότερα, περισυνελέγησαν πενήντα πτώματα.

• 31/10/2015. Ενα Airbus A321 της ρωσικής αεροπορικής εταιρείας Kogalymavia συντρίβεται στο ανατολικό Σινά, περίπου 22 λεπτά μετά την απογείωσή του από το Σαρμ Ελ Σέιχ. Κι οι 224 επιβαίνοντες σκοτώνονται.

• 7/7/2007. Ενα αεροσκάφος των ΤΑΜ Airlines συνετρίβη κατά την προσγείωση του στο αεροδρόμιο Κονγκόνχας στο Σάο Πάολο. Σκοτώθηκαν οι 186 επιβαίνοντες και 13 άτομα στο έδαφος.

Λάβετε μέρος στη συζήτηση 0 Εγγραφείτε για να διαβάσετε τα σχόλια ή
βρείτε τη συνδρομή που σας ταιριάζει για να σχολιάσετε.
Για να σχολιάσετε, επιλέξτε τη συνδρομή που σας ταιριάζει. Παρακαλούμε σχολιάστε με σεβασμό προς την δημοσιογραφική ομάδα και την κοινότητα της «Κ».
Σχολιάζοντας συμφωνείτε με τους όρους χρήσης.
Εγγραφή Συνδρομή