Καταδίκη Βόισλαβ Σέσελι σε δεκαετή κάθειρξη

Καταδίκη Βόισλαβ Σέσελι σε δεκαετή κάθειρξη

1' 16" χρόνος ανάγνωσης
Ακούστε το άρθρο

ΧΑΓΗ. Την πρωτόδικη αθώωση του ακροδεξιού εθνικιστή ηγέτη Βόισλαβ Σέσελι αναίρεσε, χθες, το δευτεροβάθμιο δικαστήριο του ΟΗΕ στη Χάγη, καταδικάζοντάς τον ερήμην σε δεκαετή κάθειρξη για εγκλήματα κατά της ανθρωπότητας κατά τη διάρκεια του πολέμου στην πρώην Γιουγκοσλαβία.

Ο μηχανισμός Διεθνών Ποινικών Δικαστηρίων της Χάγης, που αντικατέστησε το Διεθνές Ποινικό Δικαστήριο για τα Εγκλήματα στην Πρώην Γιουγκοσλαβία, ανακοίνωσε χθες την απόφασή του, που αφορά εγκλήματα του Σέσελι στη Βοϊβοντίνα κατά τη διάρκεια του πολέμου. Το δικαστήριο ανέφερε, όμως, στην απόφασή του ότι ο καταδικασθείς εθνικιστής πολιτικός έχει ήδη εκτίσει την ποινή του, έχοντας φυλακισθεί στη Χάγη από το 2003 μέχρι και το 2014, ενώ η έκκληση του εισαγγελέα για αναίρεση της αθώωσης του Σέσελι για εγκλήματα στη Βοσνία δεν έγινε δεκτή από το δικαστήριο.

Στην απόφασή του ο δικαστής Τεοντόρ Μέρον υπογραμμίζει ότι η πρωτόδικη απόφαση για αθώωση του Σέσελι υπήρξε εσφαλμένη. Ο Μερόν επικαλέσθηκε ομιλία – έκκληση εθνοκάθαρσης του Σέσελι στο Ζβόρνικ της Βοσνίας το 1992, στην οποία ο μετέπειτα επικεφαλής του εθνικιστικού κόμματος SRS καλεί Σέρβους, μέλη παραστρατιωτικών ομάδων, να «καθαρίσουν τη βόρεια όχθη του ποταμού Ντρίνα».

Η καταδίκη του Σέσελι σε δέκα χρόνια κάθειρξης επετεύχθη χάρη σε ομιλία του κατηγορουμένου στο Χράτοφσκι της σερβικής Βοϊβοντίνα, κατά τη διάρκεια της οποίας ο Σέσελι ζήτησε την απομάκρυνση όλων των Κροατών από το χωριό.

Ο Σέσελι δεν προσήλθε στη Χάγη, επικαλούμενος την επιβαρυμένη κατάσταση της υγείας του. Ο εθνικιστής πολιτικός και εν ενεργεία βουλευτής του σερβικού Κοινοβουλίου αποφυλακίσθηκε το 2014 για να υποβληθεί σε θεραπεία για καρκίνο του εντέρου και αρνείται έκτοτε να επιστρέψει στη Χάγη.

Λάβετε μέρος στη συζήτηση 0 Εγγραφείτε για να διαβάσετε τα σχόλια ή
βρείτε τη συνδρομή που σας ταιριάζει για να σχολιάσετε.
Για να σχολιάσετε, επιλέξτε τη συνδρομή που σας ταιριάζει. Παρακαλούμε σχολιάστε με σεβασμό προς την δημοσιογραφική ομάδα και την κοινότητα της «Κ».
Σχολιάζοντας συμφωνείτε με τους όρους χρήσης.
Εγγραφή Συνδρομή