Συρία: Διπλωματικό αδιέξοδο στο Συμβούλιο Ασφαλείας του ΟΗΕ

Συρία: Διπλωματικό αδιέξοδο στο Συμβούλιο Ασφαλείας του ΟΗΕ

2' 23" χρόνος ανάγνωσης
Ακούστε το άρθρο

ΟΗΕ, ΝΕΑ ΥΟΡΚΗ. Τις φήμες που θέλουν τον Σύρο πρόεδρο Μπασάρ αλ Ασαντ να έχει εγκαταλείψει τη χώρα του διέψευσε χθες ο Ρώσος βουλευτής Ντμίτρι Σαμπλίν, αρμόδιος για τις σχέσεις μεταξύ Δούμας και συριακής Βουλής, ο οποίος επισκέπτεται τη Συρία.

Η ρωσική κοινοβουλευτική αντιπροσωπεία έφθασε χθες στη Συρία και επισκέφθηκε την πόλη Χομς.

«Ο Σύρος πρόεδρος Ασαντ βρίσκεται στη Δαμασκό και σχεδιάζουμε να συναντηθούμε μαζί του για να στηρίξουμε τον συριακό λαό στον πόλεμό τους κατά της τρομοκρατίας», είπε ο κ. Σαμπλίν.

Στο μεταξύ, απέτυχαν χθες οι αντικρουόμενες προσπάθειες ΗΠΑ και Ρωσίας για την ψήφιση απόφασης απόδοσης ευθύνης για την επίθεση με χημικά όπλα στη Συρία.

Το Συμβούλιο Ασφαλείας απέρριψε επίσης ρωσικό σχέδιο απόφασης, το οποίο θα επέτρεπε την πραγματοποίηση έρευνας από την Οργάνωση για την Απαγόρευση των Χημικών Οπλων σχετικά με τη ρίψη χημικών σε προάστιο της Δαμασκού το Σαββατοκύριακο. ΗΠΑ, Βρετανία και Γαλλία διαφώνησαν με το σχέδιο απόφασης, λέγοντας ότι επιθεωρητές του ΟΗΕ κατευθύνονται ήδη στη Δαμασκό και ότι το κείμενο της Ρωσίας δεν περιελάμβανε νέα στοιχεία για την απόδοση ευθύνης.

Το Συμβούλιο Ασφαλείας έχει συνέλθει τέσσερις φορές την τελευταία εβδομάδα σε μία προσπάθεια να καταλήξει σε συμβιβαστική λύση. Ο Σουηδός πρέσβης στον ΟΗΕ, Ολοφ Σκαγκ, δήλωσε απογοητευμένος, ύστερα από τρεις προσπάθειες συμβιβασμού. «Ελπίζω μόνο να μην θεωρήσουμε ότι αυτή είναι η τελευταία προσπάθεια απόδοσης ευθύνης για την αποτρόπαια χρήση χημικών όπλων στη Συρία και αλλού», είπε ο κ. Σκαγκ.

Μετά την καταψήφιση του δεύτερου ρωσικού σχεδίου απόφασης, ο Ρώσος πρέσβης στον ΟΗΕ Βασίλι Νεμπένζια είπε, απευθυνόμενος στην Αμερικανίδα ομόλογό του, Νίκι Χέιλι: «Οφείλω να σας ζητήσω μία ακόμη φορά να αναστείλετε τα σχέδιά σας για τη Συρία.  Κάθε αμερικανική απειλή για στρατιωτική δράση πρέπει να μας κάνει πολύ ανήσυχους αυτή τη στιγμή». Στην πρώτη ψηφοφορία τη Τρίτης, η Ρωσία άσκησε βέτο στο αμερικανικό σχέδιο απόφασης. Τη Ρωσία ακολούθησε η Βολιβία ψηφίζοντας «όχι», ενώ η Κίνα απείχε.

«Αναζητάτε μία αφορμή»

Στην ομιλία του, ο Ρώσος πρεσβευτής υπογράμμισε ότι οι ΗΠΑ και οι σύμμαχοί τους δεν χρειάζονται απόφαση του Συμβουλίου Ασφαλείας, καθώς θεωρούν ήδη υπεύθυνες τη Συρία και τη Ρωσία. «Δεν επιθυμείτε να ακούσετε τα στοιχεία ότι κανένα ίχνος χημικής επίθεσης δεν εντοπίσθηκε στην Ντούμα. Αναζητάτε απλώς μία αφορμή και θέλετε η συζήτηση να αποτύχει, έτσι ώστε να αιτιολογήσετε τη χρήση βίας», είπε ο κ. Νεμπένζια.

Κοινή επιτροπή του ΟΗΕ και της Οργάνωσης για την Απαγόρευση των Χημικών Οπλων είχε κατηγορήσει το καθεστώς Ασαντ για χρήση αερίου χλωρίνης το 2014 και το 2015, καθώς και τη νευροτοξίνη σαρίν σε από αέρος επίθεση στο Χαν Σεϊσούν τον Απρίλιο του 2017, που σκότωσε 100 περίπου ανθρώπους.

Η κοινή επιτροπή έχει επίσης κατηγορήσει το Ισλαμικό Κράτος για χρήση αερίου μουστάρδας το 2015 και το 2016.

Σε χθεσινό του δημοσίευμα το συριακό κρατικό ειδησεογραφικό πρακτορείο SANA ανέφερε ότι η Δαμασκός είναι πρόθυμη να συνεργασθεί με τον ΟΗΕ και κάθε άλλον διεθνή οργανισμό για την απόδοση ευθυνών σε περίπτωση διαπιστωμένης χρήσης χημικών όπλων.

Λάβετε μέρος στη συζήτηση 0 Εγγραφείτε για να διαβάσετε τα σχόλια ή
βρείτε τη συνδρομή που σας ταιριάζει για να σχολιάσετε.
Για να σχολιάσετε, επιλέξτε τη συνδρομή που σας ταιριάζει. Παρακαλούμε σχολιάστε με σεβασμό προς την δημοσιογραφική ομάδα και την κοινότητα της «Κ».
Σχολιάζοντας συμφωνείτε με τους όρους χρήσης.
Εγγραφή Συνδρομή